Η Αυστραλία ενέκρινε τον νόμο που θα αναγκάσει τις εταιρείες τεχνολογίας όπως η Google και η Facebook να πληρώνουν τους εκδότες για το ειδησεογραφικό περιεχόμενο στις πλατφόρμες τους, η πρώτη χώρα που προχωρά σε αυτή την κίνηση.

 

Ο νέος κώδικας, που ενέκρινε το κοινοβούλιο, «θα διασφαλίσει ότι οι ειδησεογραφικές επιχειρήσεις θα αμείβονται δίκαια για το περιεχόμενο που παράγουν», δήλωσε ο Αυστραλός υπουργός Οικονομικών, Τζος Φρίντενμπεργκ.

 

Προηγήθηκαν τεταμένες συζητήσεις τους τελευταίους μήνες και τροποποιήσεις στον κώδικα. Η Facebook και η Google αντέδρασαν στην αρχική εκδοχή του νομοσχεδίου, που επιτρέπει στα ΜΜΕ να διαπραγματευτούν είτε ατομικά είτε συλλογικά μαζί τους και να μπουν σε διαδικασία διαιτησίας σε περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε συμφωνία.

 

Το Facebook έφτασε στο σημείο να μπλοκάρει τη ροή ειδήσεων για τους χρήστες του στην Αυστραλία, ως αντίδραση για το νομοσχέδιο. Αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε αποκαθιστά αυτή την υπηρεσία, έπειτα από αλλαγές που έγιναν στον κώδικα.

 

Αυτές περιλαμβάνουν διάταξη που αναφέρει ότι «πρέπει να ληφθεί υπόψη αν η ψηφιακή πλατφόρμα έχει κάνει σημαντική συνεισφορά στη βιωσιμότητα του Τύπου της Αυστραλίας, με την επίτευξη εμπορικών συμφωνιών με ειδησεογραφικούς οργανισμούς».

 

Πλέον, η διαδικασία της διαιτησίας θα χρησιμοποιείται ως «ύστατη επιλογή», έπειτα από μία περίοδο «καλόπιστης» διαμεσολάβησης. Επίσης με τις αλλαγές οι ψηφιακές πλατφόρμες θα έχουν περιθώριο ενός μήνα προτού υπαχθούν επίσημα στον νέο κώδικα. Αυτό θα δώσει στους εμπλεκόμενους περισσότερο χρόνο για επίτευξη συμφωνιών.

 

Έπειτα από αυτές τις αλλαγές, το Facebook ανακοίνωσε πως η νέα συμφωνία θα επιτρέψει στην εταιρεία «να υποστηρίξουμε τους εκδότες που επιλέγουμε». Αργότερα αποκάλυψε μια συμφωνία με τη Seven West Media και σχέδια για συμφωνίες με άλλους εκδότες στην Αυστραλία.

 

Στο μεταξύ, η Google είχε ήδη επιχειρήσει να «προλάβει» τον νέο νόμο, ανακοινώνοντας συνεργασίες με δημοσιογραφικούς οργανισμούς στην Αυστραλία, μεταξύ άλλων με την Seven West Media και τη News Corporation του Ρούπερτ Μέρντοχ.

 

Οι αλλαγές που έγιναν στον κώδικα ήταν μια «μικρή νίκη» για τον Μαρκ Ζούκερμπεργκ, σχολίασε ο Κρις Μους, λέκτορας στη σχολή Διοίκησης Επιχειρήσεων του πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

 

Το αποτέλεσμα του νόμου θα είναι πιθανότατα μικρές πληρωμές για τους περισσότερους Αυστραλούς εκδότες, σχολίασε ο ίδιος. Παράλληλα, το Facebook θα μπορεί ξανά να μπλοκάρει τη ροή ειδήσεων στην Αυστραλία, αν οι διαπραγματεύσεις αποτύχουν.

 

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας ανακοίνωσε ότι ο κώδικας θα επαναξιολογηθεί από το υπουργείο Οικονομικών έπειτα από έναν χρόνο για να διασφαλιστεί ότι «τα αποτελέσματά του συνάδουν με τους στόχους της κυβερνητικής πολιτικής».

 

Επένδυση 1 δισ. από το Facebook

 

Στο μεταξύ το Facebook ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα επενδύσει τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο δολάρια στη βιομηχανία του Τύπου τα επόμενα τρία χρόνια, ακολουθώντας αντίστοιχο βήμα της Google.

 

Η επένδυση του ενός δισεκατομμυρίου θα γίνει τα επόμενα τρία χρόνια. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει ήδη επενδύσει 600 εκατομμύρια δολάρια σε αυτή τη βιομηχανία από το 2018.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr