Οι αστροναύτες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό έψησαν τα πρώτα διαστημικά μπισκότα με σοκολάτα τα οποία όμως πήραν πολύ περισσότερο χρόνο για να ετοιμαστούν.

 

Ο Ιταλός διοικητής του διαστημικού σταθμού, Luca Parmitano, μπήκε στο ρόλο του αρτοποιού για το πρώτο πείραμα μπισκότων σοκολάτας, έχοντας βοηθό την αστροναύτη της NASA, Christina Koch, 


Τα μπισκότα χρειάζονται περίπου 15-20 λεπτά για να ψηθούν στη Γη, αλλά οι αστροναύτες διαπίστωσαν ότι οι πιο επιτυχημένες προσπάθειές τους στο διάστημα απαιτούσαν τουλάχιστον δύο ώρες στο φούρνο. Το πρώτο και το δεύτερο μπισκότο έμειναν στον φούρνο στους 149 βαθμούς Κελσίου για 25 και 75 λεπτά αντίστοιχα , ωστόσο και στις δύο προσπάθειες δεν είχαν ψηθεί καλά. Τα καλύτερα αποτελέσματα ήρθαν μετά από 120 και 130 λεπτά φουρνίσματος.


«Φτιάξαμε διαστημικά μπισκότα και γάλα για τον Άη Βασίλη φέτος», έγραψε η Koch στο Twitter στις 26 Δεκεμβρίου


Ο πρωτότυπος φούρνος που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνθήκες μικροβαρύτητας σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε από την Nanoracks και την Zero G Kitchen ενώ η αλυσίδα ξενοδοχείων Double Tree της Hilton παρείχε την ακατέργαστη ζύμη για τα μπισκότα. «Ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός μοσχομύρισε από τα φρεσκοψημένα μπισκότα σοκολάτας όταν η @astro_luca άνοιξε την πόρτα του φούρνου!» έγραψε στο Twitter η Nanoracks

 

Αστροναύτες έψησαν τα πρώτα διαστημικά μπισκότα με σοκολάτα

 

«Παρόλο που έχουμε μία αρχική εικόνα για το πώς φαίνονται και μυρίζουν τα μπισκότα από το πλήρωμα του ISS, αναμένουμε με ενθουσιασμό να κατανοήσουμε πλήρως τα αποτελέσματα ψησίματος – συμπεριλαμβανομένου του διαχωρισμού του γιατί ο χρόνος ψησίματος και η θερμοκρασία στο διάστημα ποικίλλει από αυτό που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε Γη», δήλωσε ο Mary Murphy, εκ των διευθυντών της Nanoracks, σε δήλωση του στο Hilton.


Παρόλο που οι αστροναύτες είδαν και μύρισαν τα μπισκότα που έψησαν, κανένας από αυτούς δεν είχε την ευκαιρία να τα δοκιμάσει. Τρία από αυτά τα μπισκότα επέστρεψαν στη Γη με το διαστημικό σκάφος SpaceX Dragon στις 7 Ιανουαρίου και θα υποβληθούν σε δοκιμές από τεχνολόγους τροφίμων για να διαπιστωθεί εάν είναι βρώσιμα.

 

Αστροναύτες έψησαν τα πρώτα διαστημικά μπισκότα με σοκολάτα


«Προς το παρόν, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό υπάρχει περιορισμένη ικανότητα να ετοιμάζουμε τρόφιμα με τον τρόπο που συνηθίζουμε», δήλωσε ο ιδρυτής της Zero G Kitchen, Ian Fichtenbaum, σε ένα βίντεο που δημοσιεύτηκε από το Hilton. «Και τώρα όσο οι μεγαλύτερης διάρκειας διαστημικές πτήσεις γίνονται πιο συνηθισμένες, είναι λογικό να θέλει κανείς περισσότερες ανέσεις στο διάστημα», πρόσθεσε ο συνιδρυτής Jordana Fichtenbaum.

 

Με πληροφορίες από AFP / BBC / The Guardian

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr