ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Ανακαλύφθηκε είδος σαρκοφάγας σαύρας ηλικίας περίπου 247 εκατ. ετών

Ανακαλύφθηκε αρχαίο είδος σαύρας στην Αυστραλία Facebook Twitter
Φωτ.: BBC
0

Οι επιστήμονες εντόπισαν ένα νέο είδος αμφίβιου, που μοιάζει με σαύρα και εμφανίστηκε την Αυστραλία πριν από περίπου 247 εκατομμύρια χρόνια.

Το εύρημα αυτής της αρχαίας σαρκοφάγας σαύρας βάζει τέλος σε ένα μυστήριο ταλανίζει τους ερευνητές από τη δεκαετία του '90, όταν τα απολιθωμένα υπολείμματα του πλάσματος βρέθηκαν από έναν συνταξιούχο πτηνοτρόφο, ονόματι ΜΙχαήλ Μιχαιλίδη στη Νέα Νότια Ουαλία.

Παγκοσμίως έχουν εντοπιστεί λιγότερα από 10 απολιθώματα του είδους που μοιάζει με σαύρα και οι ειδικοί λένε ότι η ανακάλυψη μπορεί να «ξαναγράψει την ιστορία για την εξέλιξη των αμφίβιων στην Αυστραλία».

Στον κήπο του πτηνοτρόφου στην Umina έσπασε ένας τοίχος και αυτό οδήγησε στην ανακάλυψη του εκπληκτικού απολιθώματος σχεδόν πριν από τρεις δεκαετίες.

Ο συνταξιούχος πτηνοτρόφος είχε αγοράσει υλικά για να διορθώσει το πρόβλημα. Αλλά καθώς έκοβε τα εξωτερικά στρώματα της πέτρας, αποκαλύφθηκε το περίγραμμα ενός άγνωστου πλάσματος. Ο Μιχαηλίδης επικοινώνησε με το Αυστραλιανό Μουσείο στο Σίδνεϊ για να ενημερώσει για την ανακάλυψή του και το 1997 παρέδωσε το απολίθωμα.

Ο Λάχλαν Χαρτ, ο παλαιοντολόγος που θα αποκωδικοποιούσε χρόνια αργότερα τα απολιθωμένα λείψανά του περίεργου πλάσματος, το είδε πρώτη φορά όταν ήταν παιδί.

«Είχα εμμονή με τους δεινόσαυρους και ως 12χρονος τότε είδα αυτό το απολίθωμα να εκτίθεται το 1997. Και 25 χρόνια αργότερα έγινε μέρος του διδακτορικού μου, κάτι που είναι τρελό», λέει ο Χαρτ.

Παραδέχεται ότι ήταν θέμα τύχης που εκείνος και η ομάδα του, η οποία μελετούσε τη ζωή στην Τριασική εποχή της Αυστραλίας πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια, έλαβαν το απολίθωμα για να το μελετήσουν. Ένα από τα σπουδαία πράγματα είναι ότι πρόκειται για «σχεδόν πλήρη σκελετό».

«Έχει κολλήσει το κεφάλι και το σώμα και η απολίθωση του δέρματος και των λιπών ιστών του πλάσματος γύρω από το εξωτερικό του σώματός του και όλα αυτά μαζί το κάνουν αυτό ένα πραγματικά σπάνιο εύρημα.»

Από αυτά τα δεδομένα, ο Χαρτ και οι συνάδελφοί του εκτιμούν ότι το αμφίβιο είχε μήκος περίπου 1,5 μέτρο και σώμα σε σχήμα σαλαμάνδρας. Το είδος αυτό της σαύρας που εντοπίστηκε ονομάστηκε Arenaepeton supinatus.

Οι επιστήμονες λένε ότι το σαρκοφάγο αμφίβιο ζούσε κάποτε στις λίμνες και τα ρέματα του γλυκού νερού του Σίδνεϊ. Το συγκεκριμένο είδος ανήκει στην οικογένεια Temnospondyli και πρόκειται για ανθεκτικά αμφίβια που επέζησαν δύο από τα πέντε σημαντικά γεγονότα μαζικής εξαφάνισης της γης, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς ηφαιστειακών εκρήξεων που εξολόθρευσαν το 70-80% όλων των δεινοσαύρων πριν από 66 εκατομμύρια χρόνια.

Μόνο τρία άλλα απολιθώματα του είδους έχουν εντοπιστεί στην Αυστραλία. Τα ευρήματα, που δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνουν ότι «η Αυστραλία ήταν ένα εξαιρετικό μέρος για τα ζώα να εξελιχθούν και να βρουν καταφύγιο μετά από μαζικές εξαφανίσεις», λέει ο Χαρτ.

Το εξαιρετικό απολίθωμα θα εκτεθεί στο Αυστραλιανό Μουσείο μέσα στο 2023.

Με πληροφορίες του BBC

Τech & Science
0

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καρκίνος του δέρματος: Ένα εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Τech & Science / Καρκίνος του δέρματος: Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο δίνει «πραγματική ελπίδα» για μόνιμη θεραπεία

Εξατομικευμένο mRNA εμβόλιο που βρίσκεται πλέον σε κλινική δοκιμή φάσης 3, κηρύσσεται από τους επιστήμονες «πραγματική ελπίδα» για την οριστική θεραπεία του καρκίνου του δέρματος
NEWSROOM