Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ: Daisy Cadet
0

Ένα νέο είδος σκόρου ανακαλύφθηκε σε σπίτι στη νότια Ουαλία, αφού ταξίδεψε χιλιάδες μίλια μέσα σε μια τσάντα που ανήκε στη φωτογράφο Ashleigh Cadet. 

Το απρόσμενο εύρημα συνέβη όταν δύο σκόροι του είδους clearwing έφτασαν ως προνύμφες από τη ζούγκλα της Γουιάνας στη Νότια Αμερική και κατέληξαν στο Port Talbot της Ουαλίας.

Τρεις μήνες μετά, οι σκόροι εντοπίστηκαν σε ένα περβάζι παραθύρου κατά τη διάρκεια του χειμώνα από την οικολόγο  Daisy Cadet και τη μητέρα της, Ashleigh. Οι επιστήμονες περιέγραψαν το περιστατικό ως ένα «απίθανο γεγονός» που «ξεπερνά κάθε λογική εξήγηση». Μετά από ανάλυση DNA, επιβεβαιώθηκε ότι οι σκόροι δεν ήταν μόνο είδος ξένο στην Βρετανία, αλλά επίσης άγνωστο στην επιστήμη. Το νέο είδος ονομάστηκε Carmenta brachyclados.

Η Daisy, 22 ετών, ανέφερε: «Δεν πετούσε καθόλου - πιθανόν γιατί το σπίτι ήταν πολύ κρύο εκείνη την εποχή, και ο άλλος σκόρος δίπλα του είχε ήδη πεθάνει. Αρχικά, θεώρησα ότι ήταν κάποιο είδος που συναντάμε στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως ο εξάμπανδος clearwing».

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ.: Natural History Museum

Προσπαθώντας να μάθει περισσότερα, η Daisy δημοσίευσε φωτογραφίες των σκόρων στο Instagram, όπου ένας χρήστης την πληροφόρησε ότι δεν μοιάζουν με γνωστό είδος του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι εικόνες κατέληξαν στα χέρια των ειδικών του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας, Mark Sterling και David Lees, οι οποίοι και ξεκίνησαν την έρευνα για την ταυτότητα του είδους.

Η Daisy εν τέλει βρήκε μέσα στην τσάντα της μητέρας της δύο μικρά κουκούλια - τα προστατευτικά καλύμματα που δημιουργούν τα έντομα κατά την ανάπτυξή τους. Η τσάντα αυτή είχε μεταφερθεί στη Γουιάνα κατά τη διάρκεια ταξιδιού για φωτογραφία άγριας φύσης.

Το νέο είδος Carmenta brachyclados

Το νέο είδος, μήκους περίπου 18 χιλιοστών, έχει διαφανή φτερά με μαύρες φλέβες και άκρα, ενώ το άνω μέρος του σώματος φέρει μπλε ρίγες που πλαισιώνονται από κίτρινες. Το κάτω μέρος είναι έντονα κίτρινο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι η υγρασία και η θερμότερη θερμοκρασία μέσα στην τσάντα πιθανότατα βοήθησαν τις προνύμφες να επιβιώσουν και να εξελιχθούν σε σκόρους κατά τη διάρκεια του σκληρού χειμώνα.

Ο Mark Sterling από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας δήλωσε: «Οι clearwing σκόροι είναι εξαιρετικά δύσκολο να εντοπιστούν, ακόμα και από επαγγελματίες εντομολόγους. Η πιθανότητα δύο σκόροι από τις τροπικές ζούγκλες της Νότιας Αμερικής να αναδυθούν επιτυχώς στη νότια Ουαλία, εν μέσω χειμώνα, είναι εξαιρετικά σπάνια».

Άγνωστο είδος σκόρου ταξίδεψε 7.200 χλμ μέσα στην τσάντα μιας γυναίκας Facebook Twitter
Φωτ.: Ashleigh Cadet

Η Daisy, παρά τη χαρά της για την ανακάλυψη του νέου είδους, τόνισε και τη λύπη της για το πόσα άλλα είδη χάνονται λόγω της κλιματικής αλλαγής. «Είναι προνόμιο να μπορούμε να κάνουμε τέτοιες ανακαλύψεις», δήλωσε. «Όμως η ευαισθητοποίηση δεν αρκεί πια - χρειαζόμαστε άμεση και ουσιαστική δράση για την προστασία όσων απομένουν».

Με πληροφορίες από ΒΒC

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και 20 αιώνες συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Άκου την επιστήμη / Θοδωρής Παπαγγελής: «Εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια συναντάμε τη ρευστότητα του φύλου»

Πώς μπορεί ένα έργο δύο χιλιάδων ετών να μιλά τη γλώσσα του σήμερα; Ο Θεόδωρος Παπαγγελής, διακεκριμένος φιλόλογος και ακαδημαϊκός, που δημοσίευσε πρόσφατα μια νέα μετάφραση των «Μεταμορφώσεων» του Οβιδίου, μιλά στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Τech & Science / Πιο πειστική κι από τον άνθρωπο: Η τεχνητή νοημοσύνη κερδίζει στα debates – αλλάζει τους όρους στην πολιτική πειθώ

Μελέτη δείχνει ότι τα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα όπως το ChatGPT-4 μπορούν να επηρεάζουν πιο αποτελεσματικά από τους ανθρώπους – Κίνδυνοι για εκλογές, παραπληροφόρηση και στοχευμένη χειραγώγηση
LIFO NEWSROOM
Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

Τech & Science / Τα chatbots τεχνητής νοημοσύνης δίνουν μάχη με την ανθρώπινη μνήμη

OpenAI, Google, Meta και Microsoft επενδύουν σε chatbots που θυμούνται όλο και περισσότερα για τους χρήστες τους, ενισχύοντας την εμπειρία αλλά και τα ερωτήματα για την ιδιωτικότητα και την εκμετάλλευση των δεδομένων
LIFO NEWSROOM
Το κουνούπι τίγρης μπορεί να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο Τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες στην Ευρώπη

Τech & Science / Ευρώπη: Το κουνούπι τίγρης ενδέχεται να μετατρέψει τον δάγκειο πυρετό και τη νόσο τσικουνγκούνια σε ενδημικές ασθένειες

Το κουνούπι τίγρης μετακινείται όλο και πιο βόρεια στην Ευρώπη καθώς η παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής
LIFO NEWSROOM