ΤΩΡΑ

10 απλά βήματα για καλύτερο Wi-Fi στο σπίτι

10 απλά βήματα για καλύτερο Wi-Fi στο σπίτι Facebook Twitter
21

Το οικιακό Wi-Fi έχει εξελιχθεί ώστε να είναι σχεδόν το ίδιο σημαντικό με την παροχή νερού ή ηλεκτρικού. Εάν το δικό σας ασύρματο δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα στη λήψη ή δέχεται παρεμβολές και αναζητάτε λύσεις για ... σήμα καμπάνα σε κάθε γωνιά του σπιτιού, συνεχίστε να διαβάζετε.

 

Ακολουθώντας αυτά τα απλά βήματα του πολυμήχανου lifehacker, θα δείτε πως θα βελτιώσετε τη λήψη και θα ενισχύσετε το σήμα του οικιακού σας Wi-Fi.

 

10. Χρησιμοποιήστε τα πιο πρόσφατα μηχανήματα ασύρματης σύνδεσης

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους για ταχύ και αξιόπιστο Wi-Fi στο σπίτι είναι η χρήση μηχανημάτων τελευταίας τεχνολογίας που εκμεταλλέυονται στο έπακρο τη σύνδεση που (ακριβο)πληρώνετε. Χρησιμοποιήστε Router, που θα παρέχει τύπο ασύρματης σύνδεσης N. (Οι πωλητές γνωρίζουν).

 

9. Βρείτε το ιδανικό σημείο για το Router σας

Οκ, μπορεί το Router να μην είναι το ιδανικό διακοσμητικό για ένα σπίτι, όμως αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να τα κρύβετε πίσω από τηλεοράσεις, κάτω από το... σκρίνιο ή μέσα σε ντουλάπια. Εκθέστε το Router σε κάποιο εμφανές εξωτερικό σημείο του σπιτιού. Ιδανικά στο κέντρο του, ώστε να πετύχετε ευρύτερη κάλυψη που θα φτάνει σε κάθε γωνιά.

 

8. Εντοπίστε το κατάλληλο κανάλι ασύρματης σύνδεσης

Το σήμα του Router σας είναι πολύ πιθανό να επηρεάζεται από τα γειτονικά ασύρματα δίκτυα, ιδιαίτερα αν μένετε σε πολυκατοικία ή πυκνοκατοικημένη περιοχή. Χρησιμοποιήστε ένα online εργαλείο όπως το WiFi Stumbler, που παρέχει έναν εύκολο τρόπο να τσεκάρετε ποια "κανάλια" είναι τα πιο πολυσύχναστα από τα Wi-Fi των γειτόνων και επιλέξτε ένα κανάλι που δεν έχει ιδιαίτερο "συνωστισμό". (Τα περισσότερα Router λειτουργούν στο κανάλι 6).

 

7. Εκμηδενίστε τις παρεμβολές από άλλες συσκευές

Ασύρματα τηλέφωνα, φούρνοι μικροκυμάτων και άλλες συσκευές μπορεί επίσης να δημιουργούν παρεμβολές στο Wi-Fi, οπότε εάν ψωνίζετε καινούριο Router, φροντίστε να είναι Dual Band, και χρησιμοποιήστε τη ραδιοσυχνότητα των 5Ghz, αντί αυτής των 2.4Ghz όπου συγκεντρώνει πολλών ειδών διαφορετικά ασύρματα σήματα (bluetooth κλπ.)

 

6. Προασπίστε το δίκτυό σας από τους "τσαμπατζήδες" γείτονες

Αλλάζετε συχνά password, και φυσικά αποφύγετε να χρησιμοποιείτε το "μαμίσιο" password που παρέχει by default η συσκευή Router, γιατί είναι εύκολο να χακευτεί. Η καλύτερη μέθοδος είναι η χρήση συνθηματικών τύπου WPA. Μια "μπακαλίστικη" μέθοδος για να εντοπίσετε εάν σας κλέβουν Wi-Fi είναι να κλείσετε κάθε συσκευή που το χρησιμοποιεί και να παρατηρήσετε τα φωτάκια του Router. Αν αναβοσβήνουν ακόμα, αλλάξτε άμεσα password.

 

5. Περιορίστε εφαρμογές και προγράμματα που "τρώνε" Bandwidth Torrents, υπηρεσίες streaming, video chat, online βιντεοπαιχνίδια κλπ. είναι ορισμένα από τα πιο "πεινασμένα" για bandwidth προγράμματα κι εφαρμογές. Προγράμματα όπως το Qos (Quality of Service), μπορούν να βάλουν σε τάξη τις εφαρμογές αυτές, δίνοντας προτεραιότητα στις πιο αναγκαίες.

 

4. Αυξήστε την ακτίνα δράσης του Wi-Fi με αυτοσχέδια τρικ

Μπορεί να μη δείτε δραματικές αλλαγές, αλλά ακόμα και μια αυτοσχέδια κατασκευή όπως η παρκάτω, με το ανοιγμένο αλουμινένιο κουτάκι αναψυκτικού, μπορεί να χαρίσει μερικά μέτρα ακόμα εμβέλεια στο παλιό (ή και το καινούριο) Router.

 Ένα ανοιγμένο κουτάκι μπίρας στην αντένα του Router μπορεί να κάνει τη διαφορά

 

3. "Χακέψτε" το Router σας για καλύτερο σήμα

(Προχωρήστε με δική σας ευθύνη στο παρακάτω βήμα)

Αντικαθιστώντας το Firmware του Router σας με το DD-WRT (το link παρέχει συμβουλές για το πως), μπορείτε να μεταμορφώσετε ένα απλό Rοuter, σε "πύραυλο", αφού εκτός από αυξημένες δυνατότητες ασφαλείας, μπορείτε να ενισχύσετε εσωτερικά το σήμα εκπομπής της κεραίας του Router σας (με τη ρέγουλα - 70 mW είναι υπερ-αρκετά). Έτσι θα μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο Wi-Fi του σπιτιού σας από πολύ μεγαλύτερη απόσταση!

 

2. Μετατρέψτε ένα παλιό Router σε ενισχυτή σήματος

Κι όμως γίνεται. Η αγορά και εγκατάσταση ενός ενισχυτή σήματος είναι μια σχετικά εύκολη διαδικασία. Σε περίπτωση, πάντως, που δεν θέλετε να ξοδέψετε χρήματα για την αγορά ενός ακόμα hardware, το προηγούμενο βήμα, δηλ. η αντικατάσταση του Firmware με το DD-WRT, θα σας επιτρέψει να κάνετε ένα παλιό Router σε Φρανκενστάιν - ενισχυτή σήματος. Μπορεί να μην αυξήσει την ταχύτητα, αλλά σίγουρα θα επεκτείνει την ακτίνα δράσης του.

 

1. Προγραμματίστε το Router για τακτικά Reboot

Απλή κι αποτελεσματική λύση που μπορεί να γίνει είτε χειροκίνητα -από το κουμπί on/off του Router- σε τακτά χρονικά διαστήματα ή μέσω ενός απλού χρονοδιακόπτη πρίζας, σε περίπτωση που έχετε εγκαταστήσει το Router σε κάποια... δύσβατη περιοχή του σπιτιού. Πολλές φορές ένα απλό restart, μπορεί να λύσει τα πιο πολύπλοκα προβλήματα.

 

Φυσικά, τα σχόλια είναι στη διάθεσή σας για τις δικές σας ιδέες και μεθόδους. Καλή επιτυχία!

 

 

Τech & Science
21

ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

14 σχόλια
Bάλτε 2 powerline adaptoρες σε πρίζες μέσα στο σπίτι και μετατρέψτε το ηλεκτρικό δίκτυο του σπιτιού σας σε ιντερνετικό δίκτυο. Καμία απώλεια ταχύτητας, κανείς δεν σας κλέβει bandwidth και πάνω απ΄όλα κανένα πρόβλημα υγείας από το αμφιλεγόμενο wi-fi.Ψάχτε το λίγο και θα με θυμηθείτε ;)
Το να αφήνεις το WiFi ξεκλείδωτο ή με εύκολο κωδικό, ενέχει τον κίνδυνο να χρησιμοποιήσει κάποιος τη σύνδεση σου με παράνομο ή κακόβουλο τρόπο και να μπλέξεις.
Ψιτ.. εσείς οι... συμβουλάτορες... Ξεσκίζεστε να κατεβάζετε ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, παιχνίδια και εφαρμογές (και καλά κάνετε), κάτι όμως που αποδεδειγμένα, νομικώς αποτελεί κλοπή οικονομικής μορφής αλλά και πνευματικής και σας έπιασε ο πόνος για το αν παίρνουμε σήμα wi-fi από κάποιον κοντινό γείτονα;;; Επιβαρύνεται κάπου, επιπλέον οικονομικώς εκτός της συγκεκριμένης μηνιαίας συνδρομής του; Οι καιροί είναι δύσκολοι. Πότε θα το καταλάβετε; Πενία τέχνας κατεργάζεται!...
το να αφηνεις ανοιχτο το οικιακο-εταιρικο wifi ή να μην εχεις ρυθμισει επαρκως τις παραμετρους ασφαλειας , δεν ειναι πολυ εξυπνο.Ουσιαστικα αφηνεις τον οποιοδηποτε να ειναι στο ιδιο δικτυο με το pc,laptop,tablet,κινητο σου.Εαν δεν συνδεονται μονο οι ανεργοι της περιοχης, αλλα και κακοβουλοι users, μπορει να δεις τις φωτογραφιες σου απο το καλοκαιρι στην Αμοργο στο κινητο του γειτονα. Ο wifi router πρεπει να ειναι κλειδωμενος και να δωσεις εσυ τον κωδικο σε οποιον νομιζεις οτι θα το εκτιμησει.
Ακριβώς! Δεν καταλαβαίνω γιατί ενώ κάποιος χρησιμοποιεί laptop ή ακόμα χειρότερα desktop σε σταθερό σημείο ακόμα και δίπλα στο router, να πρέπει να συνδέεται ασύρματα. Μέσω ethernet υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και στην τελική μας λένε ότι δεν είναι επικίνδυνο το σήμα. Τα 25 σήματα στη γειτονιά....
Ευχαριστώ για τις συμβουλές. Αν πάντως θέλετε να είστε σίγουροι για το αν "κλέβουν" το σήμα σας το καλύτερο ειναι το (free download) wireless network watcher της Nirsoft. Το τρέχετε και βλέπετε αμέσως ποιοι (εκτός από σας) είναι συνδεδεμένοι στο ρούτερ σας. To συνιστώ ανεπιφύλακτα!