ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

Στο «σφυρί» τέσσερα ιστορικά ξενοδοχεία της Ελλάδας

istorika akinhita Facebook Twitter
Φωτογραφία: sothebysrealty
0

«Στο σφυρί» βγαίνουν νεοκλασικά και διατηρητέα κτίρια σε ολόκληρη τη χώρα που τόσο η ιστορία τους όσο και τα αρχιτεκτονικά τους χαρακτηριστικά τα καθιστούν εμβληματικά.

Ξενοδοχεία, επαύλεις και αρχοντικά συνιστούν τη μερίδα του λέοντος στη συγκεκριμένη κατηγορία ακινήτων, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή», που υπογραμμίζει ότι τα τελευταία χρόνια έχουν πληθύνει οι αγορές ιστορικών ακινήτων τόσο στην Αθήνα όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας, με στόχο την ανακατασκευή και την εκμετάλλευσή τους.

Τα εν λόγω κτίρια συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση και το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι επιλογές στην αγορά, ενώ ορισμένα λειτουργούσαν ως ξενοδοχεία, μια χρήση που παραμένει δημοφιλής ακόμα και σήμερα. Τα κτίρια αυτά βρίσκονται στην κατοχή ιδιωτών επενδυτών, ή ακόμα και ασφαλιστικών φορέων και ιδρυμάτων.

Μία σειρά από κτίρια ανακαινίζονται και εκσυγχρονίζονται, ώστε να επαναλειτουργήσουν, όπως  το Σαρόγλειο Μέγαρο, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού και της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων στην πλατεία Ομονοίας που αναμένεται να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων από το τέλος του 2021.

Κέντρο Αθήνας - Το πρώτο ξενοδοχείο

Προς πώληση διατίθεται το ξενοδοχείο «Αίολος», στη συμβολή των οδών Αιόλου και Ανδριανού, η κατασκευή του οποίου ολοκληρώθηκε το 1837. Το κτίριο αποτελεί το πρώτο ξενοδοχείο της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους που χτίστηκε εξαρχής γι’ αυτόν τον σκοπό. Στο πρόσφατο παρελθόν είχε πέσει στο τραπέζι η αναβίωσή του ως ξενοδοχείο, χωρίς ωστόσο τελικά να ευοδωθεί ο σχετικός σχεδιασμός.

Η ανέγερση του «Αίολος» ξεκίνησε το 1835 και ολοκληρώθηκε το 1837, βάσει σχεδίων του αρχιτέκτονα Σταμάτη Κλεάνθη στην περιοχή  όπου βρισκόταν η Βιβλιοθήκη του Αδριανού. Διέθετε είκοσι πέντε δωμάτια και στο ισόγειο λειτουργούσαν καταστήματα.

«Τα ερείπια της βιβλιοθήκης παραμένουν στο υπόγειο του διατηρητέου μέχρι σήμερα» όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα της Sotheby’s Realty στην οποία υπάρχει η αγγελία πώλησής του. Τα αρχαία ευρήματα, όπως κολόνες και ένα αρχαίο πηγάδι, που ανακαλύφθηκαν από αρχαιολόγους και πλέον εκτίθενται με την άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας.

Το ισόγειο είναι επιφάνειας 450 τ.μ. με πρόσβαση σε μια μικρή πίσω αυλή, ενώ ο πρώτος όροφος είναι επιφάνειας 333 τ.μ. Στο υπόγειο θα συναντήσει κανείς

Κηφισιά: Το πρώην Grand Hotel de Kifissia

Το κτίριο χτίστηκε το 1885 σε σχέδια του Τσίλλερ βρίσκεται στην πλατεία Πλατάνου, αποτελώντας ένα από τα τοπόσημα της Κηφισιάς. Γνωστό και ως «ξενοδοχείο Μελά» το ακίνητο είχε χτιστεί αρχικά ως εξοχική κατοικία του βουλευτή και δημάρχου Αθηναίων Μιχαήλ Μελά η έπαυλη είχε αλλάξει χρήση ήδη από το 1897  καθώς, μεταξύ άλλων, το δροσερό κλίμα και η πλούσια βλάστηση ήταν δύο από τους βασικούς λόγους για τους οποίους η Κηφισιά εξελίχθηκε σε θέρετρο.

Αργότερα, μετατράπηκε σε κλινική, ενώ στη συνέχεια στεγάστηκε εκεί η αστυνομία. Πρόκειται για ένα ακίνητο, το οποίο πωλείται μέσω του γραφείου Πλουμής-Σωτηρόπουλος, με τιμή 7 εκατ. ευρώ. Το νεοκλασικό διαθέτει επιφάνεια 1.128 τ.μ. και έχει ανακαινιστεί το 2000.

Θεσσαλονίκη: Το μεσοπολεμικό Tourist Hotel

Το ακίνητο χτίστηκε σε σχέδια των μηχανικών Pleyber – Fernandez το 1923 και βρίσκεται σήμερα προς πώληση, μέσω διαγωνιστικής διαδικασίας. Χτίστηκε σε περίοδο έντονης ανοικοδόμησης ξενοδοχείων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς είχε προηγηθεί η καταστροφική πυρκαγιά του 1917. Το ξενοδοχείο είναι δυναμικότητας 35 δωματίων και χαρακτηρίστηκε διατηρητέο το 1983. Ανακαινίστηκε πλήρως το 2003 και διατηρεί την αρχική του διακόσμηση με τα αυθεντικά πατώματα, τα ξύλινα κουφώματα.

Το ακίνητο αποτελείται από ισόγειο με καταστήματα και είσοδο ξενοδοχείου, τρεις ορόφους και όροφο σε εσοχή με χρήση ξενοδοχείου και υπόγειο με βοηθητικούς χώρους. Το εμβαδόν του οικοπέδου είναι 446,24 τ.μ., των κύριων χώρων του κτιρίου 2.016,64 τ.μ. και του υπογείου 409,44 τ.μ.

Καλάβρυτα: Hotel Helmos

Στην ιστορική πλατεία Ελευθερίας στα Καλάβρυτα βρίσκεται το ξενοδοχείο που το 1943 πυρπολήθηκε από τους Γερμανούς και καταστράφηκε. Το ξενοδοχείο των 1.522 τ.μ. χτίστηκε το 1922. Διαθέτει 28 δωμάτια και σουίτες με συνολικά 63 κλίνες. Το ξενοδοχείο ανακατασκευάστηκε την περίοδο 1952-1953 και ανακηρύχθηκε αρχιτεκτονικό μνημείο. Σήμερα το ακίνητο πωλείται έναντι ποσού 1,8 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις
0

ΕΠΙΘΕΣΗ ΙΡΑΝ ΣΕ ΙΣΡΑΗΛ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Διεθνή / Explainer: Τι πραγματικά σημαίνει η ήττα του Μακρόν και τι είδους εξελίξεις περιμένουν οι Γάλλοι;

Γιατί τρίβει τα χέρια της η Λεπέν, γιατί είναι λίγο κούφια η χαρά του Μελανσόν και τι λάντζα καλείται να κάνει τώρα ο Γάλλος Πρόεδρος για να αποφύγει συγκεκριμένες καταστροφές στα σχέδια και τις αμφιλεγόμενες νομοθετικές αλλαγές που έχει προγραμματίσει;
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Barkelono

Ειδήσεις / Βαρκελώνη: Αστυνομική επέμβαση για συνωστισμό - Χιλιάδες στους δρόμους μετά την άρση των περιορισμών

Η αστυνομία απομάκρυνε από τους δρόμους της Βαρκελώνης πλήθη ανθρώπων, που συμμετείχαν σε πάρτι, στο πρώτο Σαββατοκύριακο μετά την άρση των περιορισμών
THE LIFO TEAM