Πρόταση των ΗΠΑ στη Ρωσία για ανταλλαγή της Γκράινερ κι ενός ακόμη κρατουμένου- Με «Ρώσο έμπορο όπλων»

Πρόταση των ΗΠΑ στη Ρωσία για ανταλλαγή της Γκράινερ κι ενός ακόμη κρατουμένου- Με «Ρώσο έμπορο όπλων» Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ουάσινγκτον πρότεινε συμφωνία στη Μόσχα, με στόχο την απελευθέρωση της σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκράινερ και ενός ακόμη Αμερικανού που κρατείται στη Ρωσία, του Πολ Γουίλαν, ανακοίνωσε ο Άντονι Μπλίνκεν. 

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αρνήθηκε να αποκαλύψει τι προσφέρουν οι ΗΠΑ ως αντάλλαγμα. Σύμφωνα με το CNN, η Ουάσινγκτον πρότεινε την ανταλλαγή των δύο Αμερικανών με τον Ρώσο έμπορο όπλων Βίκτορ Μπουτ, που εκτίει ποινή φυλάκισης στις ΗΠΑ. 

Παράλληλα, ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι αναμένει να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογό του, για πρώτη φορά μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Η ανακοίνωσή του για την πρόταση ανταλλαγής κρατουμένων είναι η πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση αποκαλύπτει δημοσίως την όποια συγκεκριμένη ενέργεια για την απελευθέρωση της Γκράινερ, η οποία κρατείται στη Μόσχα από τον Φεβρουάριο και σήμερα κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου. 

Η πρόταση έγινε πριν από εβδομάδες, σύμφωνα με τον Μπλίνκεν. Το σχέδιο για την ανταλλαγή του Μπουτ με την Γκράινερ και τον Γουίλαν έλαβε τη στήριξη του Τζο Μπάιντεν, έπειτα από μήνες συζητήσεων, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται στο CNN. 

Παραδοσιακά η Ουάσινγκτον είναι αντίθετη στην ανταλλαγή κρατουμένων, λόγω ανησυχίας πως ενδέχεται να ενθαρρύνουν ομηρίες και ότι μπορεί να εξισώσει Αμερικανούς που κρατούνται εσφαλμένα, με ξένους που ορθώς έχουν καταδικαστεί. Όμως, η ανταλλαγή του βετεράνου πεζοναύτη Τρέβορ Ριντ με τον φυλακισμένο Ρώσο πιλότο Κονσταντίν Γιαροσένκο, που έγινε τον Απρίλιο, φαίνεται πως άνοιξε την πόρτα για μελλοντικές τέτοιες συμφωνίες.  

Η επικοινωνία Μπλίνκεν- Λαβρόφ

Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι έχει ζητήσει να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον Σεργκέι Λαβρόφ. Η απάντηση στην πρόταση για τους κρατούμενους είναι ο πρωταρχικός, αλλά όχι ο μοναδικός λόγος για το αίτημα επικοινωνίας, ανέφεραν Αμερικανοί αξιωματούχοι. 

Αν γίνει η τηλεφωνική επικοινωνία, θα είναι η πρώτη συζήτηση ανάμεσα στον Μπλίνκεν και τον Λαβρόφ από τις 15 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο Μπλίνκεν δήλωσε ότι θα μιλήσει στον ομόλογό του και για τη σημασία της συμμόρφωσης της Μόσχας στη συμφωνία σχετικά με τα ουκρανικά σιτηρά και ότι θα τον προειδοποιήσει για τους κινδύνους που θα έχουν πιθανές απόπειρες της Μόσχας για προσάρτηση εδαφών της ανατολικής και νότιας Ουκρανίας. 

Ο έμπορος όπλων, η σταρ του WNBA και ο πρώην πεζοναύτης 

Η Ρωσία εδώ και χρόνια εκφράζει ενδιαφέρον για την απελευθέρωση του Ρώσου εμπόρου όπλων Βίκτορ Μπουτ. Ο «έμπορος του θανάτου», όπως επίσης είναι γνωστός, καταδικάστηκε το 2012 σε κάθειρξη 25 ετών στις ΗΠΑ, για κατηγορίες αναφορικά με σχέδιο να πωλήσει παράνομα όπλα εκατομμυρίων δολαρίων. 

Ο Πολ Γουίλαν, πρώην πεζοναύτης, καταδικάστηκε το 2020 σε 16 έτη φυλάκισης στη Ρωσία, καθώς κρίθηκε ένοχος για κατασκοπεία. Η Ουάσινγκτον έχει χαρακτηρίσει ψευδείς τις κατηγορίες, ενώ ο ίδιος και η οικογένειά του επιμένουν στην αθωότητά του.

Η Μπρίτνεϊ Γκράινερ συνελήφθη τον Φεβρουάριο στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, όταν έφτασε στη Ρωσία για να παίξει στη UMMC Ekaterinburg, μετά το τέλος της σεζόν του WNBA. Στις αποσκευές της εντοπίστηκαν φιαλίδια ατμίσματος με έλαιο κάνναβης και σήμερα κατέθεσε ενώπιον δικαστηρίου. 

«Κανένας δεν μου εξήγησε τίποτα» 

Η 31χρονη δύο φορές «χρυσή» Ολυμπιονίκης κατέθεσε στο δικαστήριο τι έγινε από τη στιγμή που έφτασε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο. 

Είπε ότι στον έλεγχο αποσκευών αφαίρεσαν τα φιαλίδια ατμίσματος από τις αποσκευές της, τα άνοιξαν και τα μύρισαν. Κατέθεσε ότι της ζήτησαν να υπογράψει έγγραφα, αλλά έπρεπε να χρησιμοποιήσει το Google Translate για να καταλάβει τι έγραφαν. 

«Δεν μου διάβασαν ποτέ τα δικαιώματά μου. Κανένας δεν μου εξήγησε τίποτα», είπε. «Σε εκείνο το σημείο, επικοινώνησα τηλεφωνικά με τη σύζυγό μου, τον μάνατζερ μου και τον μεταφραστή της ομάδας μου», συμπλήρωσε. 

Περιέγραψε ότι μία μεταφράστρια στο αεροδρόμιο της είπε μόνο «Επίθετο, υπόγραψε». «Δεν εξήγησε το περιεχόμενο του εγγράφου. Δεν ήξερα ακριβώς τι υπέγραφα», τόνισε. 

Η μπασκετμπολίστρια δήλωσε ένοχη στις κατηγορίες που τη βαραίνουν, αλλά αρνήθηκε ότι είχε πρόθεση να παραβιάσει τη ρωσική νομοθεσία. «Δήλωσα ένοχη γιατί οι πράξεις μου συνέβησαν, αλλά δεν είχα πρόθεση να εισάγω λαθραία ή να φέρω όποια ουσία στη Ρωσία», είπε. 

Συμπλήρωσε ότι δεν ξέρει πώς κατέληξαν τα φιαλίδια στις αποσκευές της. «Αν πρέπει να κάνω μια υπόθεση, για το πώς κατέληξαν στις τσάντες μου, θα έλεγα ότι μάζεψα βιαστικά τα πράγματά μου. Ανάρρωνα από κορωνοϊό, το άγχος του πακεταρίσματος, να βεβαιωθώ ότι είχα κάνει τεστ Covid, το τζετ λαγκ», κατέθεσε. 

Ακόμη, επεσήμανε ότι της είχε συνταγογραφηθεί φαρμακευτική κάνναβη στις ΗΠΑ, για την αντιμετώπιση χρόνιων τραυματισμών, εκτός της σεζόν. Κάτι σύνηθες για αθλητές στις χώρες όπου επιτρέπεται αυτό, αλλά στη Ρωσία είναι παράνομο. 

«Τα οφέλη της φαρμακευτικής κάνναβης σίγουρα ξεπερνούν τα αναλγητικά που συνταγογραφούν», δήλωσε η Γκράινερ, που κατά τη διάρκεια της καριέρας της έχει τραυματιστεί σοβαρά στο γόνατο και έχει πάθει κάταγμα στον αστράγαλο, μεταξύ άλλων.  

Με πληροφορίες από CNN, AP, Reuters

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Αθλητισμός / Νίκος Παπαγγελής: Οι περιορισμοί που θέτουμε στον εαυτό μας, είναι μόνο στο μυαλό μας

Ο Νίκος Παπαγγελής, παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας, μιλά για τις διακρίσεις που έχει δεχθεί από τότε που ακρωτηριάστηκε το πόδι του σε ηλικία 14 ετών, δίνει ξεκάθαρο μήνυμα κατά των διακρίσεων και ανυπομονεί για τη συμμετοχή του στους Παραολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι, με την έμπρακτη στήριξη της Visa.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM