«Ο Νεϊμάρ με κυνηγούσε γυμνός, προσπάθησε να με υποχρεώσει σε στοματικό σεξ»: H Nike έσπασε το συμβόλαιο εν μέσω έρευνας

«Ο Νεϊμάρ πρNike Split With Neymar Amid Sexual-Assault Probe Facebook Twitter
GETTY IMAGES
0

Αποκαλύψεις για την απότομη διακοπή του συμβολαίου «μαμούθ» που είχε υπογράψει ο Νεϊμάρ με την Nike, φέρνει στο φως η Wall Street Journal. Στο επίκεντρο, η διερεύνηση μιας υπόθεσης σεξουαλικής παρενόχλησης με φερόμενο θύμα μια υπάλληλο της Nike σε δωμάτιο ξενοδοχείου. 

Τον Αύγουστο του 2020, η Nike και ο Βραζιλιάνος αστέρας της Paris Saint-Germain διέκοψαν αιφνιδιαστικά την συνεργασία τους, χωρίς η πολυεθνική να αναφέρει δημοσίως τον λόγο που σταματούσε την χορηγία της σε έναν από τους πιο διάσημους ποδοσφαιριστές της υφηλίου. Το συμβόλαιό πάντως είχε «ημερομηνία λήξης» το 2028 σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ. 

Η αφετηρία για όσα επακολούθησαν τοποθετείται στο 2016, όταν μία γυναίκα που εργαζόταν για την Nike, είχε εκμυστηρευτεί σε φίλους της και συναδέλφους πως ο Νεϊμάρ είχε επιχειρήσει να την υποχρεώσει σε στοματικό σεξ, σε δωμάτιο ξενοδοχείου στη Νέα Υόρκη, και ενώ εκείνη βοηθούσε στον συντονισμό εκδηλώσεων που θα παρακολουθούσε ο ποδοσφαιριστής.

Ο 29χρονος αθλητής αρνείται τις κατηγορίες. «Ο Νεϊμάρ Τζ. θα υπερασπιστεί δυναμικά τον εαυτό του ενάντια σε αυτές τις αβάσιμες επιθέσεις σε περίπτωση που παρουσιαστεί οποιαδήποτε αξίωση, κάτι που δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής », δήλωσε η συνήγορός του, αποδίδοντας την πρόωρη διακοπή του συμβολαίου σε «εμπορικούς λόγους». 

Η υπάλληλος της Nike κατέθεσε επίσημα παράπονο το 2018 και περιέγραψε όσα είχαν συμβεί στην επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού και τη γενική σύμβουλο, σύμφωνα με το ρεπορτάζ. Η Nike ανέθεσε την διερεύνηση της υπόθεσης σε δικηγόρους της Cooley LLP. Οι έρευνες ξεκίνησαν το 2019. 

Η χορηγία διακόπηκε το 2020, μετά την έλλειψη συνεργασίας του Νεϊμάρ στο πλαίσιο των ερευνών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η WSJ. 

«Η Nike διέκοψε την σχέση της με τον αθλητή, επειδή αρνήθηκε να συνεργαστεί σε μία έρευνα βάσιμων καταγγελιών για ανάρμοστη συμπεριφορά, που έγιναν από υπάλληλο», δήλωσε τελικά η Χίλαρι Κρέιν, γενική σύμβουλος της Nike, προσθέτοντας πως η εταιρεία δεν είχε συζητήσει δημοσίως το ζήτημα στο παρελθόν επειδή «κανένα από τα στοιχεία που είχαν έρθει στην επιφάνεια» δεν επέτρεπαν οποιαδήποτε αναφορά. «Θα ήταν λάθος της Nike να κατηγορήσει με δήλωσή της (σ.σ τον Νεϊμάρ) χωρίς να είναι σε θέση να παρουσιάσει στοιχεία για να το υποστηρίξει». 

Ο ακριβότερος παίκτης 

Ο κατά κόσμον Νεϊμάρ ντα Σίλβα Σάντος είχε υπογράψει με τη Nike σε ηλικία 13 ετών, πριν ακόμα γίνει επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στη Βραζιλία και «αστέρας» στην Ευρώπη. Το 2017 έγινε ο πιο ακριβός παίκτης στην ιστορία του ποδοσφαίρου, όταν η Paris Saint-Germain κατέβαλε στην FC Barcelona 260 εκατομμύρια δολάρια για να τον αποκτήσει. Ο παίκτης πρόσφατα υπέγραψε επέκταση του συμβολαίου του με την γαλλική ομάδα έως το 2025. 

«Ο Νεϊμάρ Τζ. δεν θα είναι πλέον παίκτης της Nike από τις 31 Αυγούστου 2020» γνωστοποιούσε εκπρόσωπος της Nike εκείνο τον μήνα και δύο εβδομάδες αργότερα, η Puma ανακοίνωνε συνεργασία με τον ίδιο παίκτη, τον οποίον ακολουθούν στο Instagram περίπου 150 εκατομμύρια χρήστες, με αποτέλεσμα να έχει παχυλά συμβόλαια και με άλλους κολοσσούς όπως η Qatar Airways, το PokerStars και η Epic Games Inc.

Το χρονικό της καταγγελίας

Ο Νεϊμάρ είχε ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη τον Μάιο του 2016, για μία καμπάνια της Nike όπου μεταξύ άλλων επισκέφθηκε το Citi Field και συναντήθηκε με τον Μάικλ Τζόρνταν. 

Μία υπάλληλος της Nike που εργαζόταν ήδη για χρόνια στην εταιρεία (και συνεχίζει να εργάζεται εκεί), ήταν αρμόδια μαζί με άλλους υπαλλήλους για τον συντονισμό μιας εκδήλωσης στο Μανχάτατ, που θα συμμετείχε το επιτελείο του Νεϊμάρ, σύμφωνα με πηγές της WSJ. Όλη η ομάδα γιόρτασε εκείνο το βράδυ της 1ης Ιουνίου στο νυχτερινό κλαμπ Up & Down σύμφωνα με αναφορές. 

Τα ξημερώματα, προσωπικό του ξενοδοχείου ζήτησε από την γυναίκα και έναν ακόμα υπάλληλο της Nike να βοηθήσουν τον «μεθυσμένο» Νεϊμάρ να ανέβει στο δωμάτιό του, σύμφωνα όσα είπε η ίδια σε συναδέλφους και φίλους της, τις ημέρες που ακολούθησαν. Για ένα μικρό χρονικό διάστημα έμεινε μόνη της στο δωμάτιο με τον Νεϊμάρ ο οποίος «έβγαλε το εσώρουχό του  και προσπάθησε να την εξαναγκάσει σε στοματικό σεξ». Κατά την γυναίκα, ο ποδοσφαιριστής προσπάθησε ακόμα και να την εμποδίσει από το να φύγει από το δωμάτιο και την κυνήγησε στον διάδρομο του ξενοδοχείου γυμνός. 

Η υπάλληλος μοιράστηκε την μαρτυρία της με αρκετούς φίλους, συγγενείς και συναδέλφους της στη Nike τόσο εκείνο το βράδυ όσο και τις εβδομάδες που ακολούθησαν. Επίσημα παράπονο υποβλήθηκε το 2018 που και άλλες εργαζόμενες της εταιρείας άρχισαν να μοιράζονται εμπειρίες παρενόχλησης και διακρίσεων, στο πλαίσιο μιας έρευνας για την μεταχείριση των γυναικών στην εταιρεία - σύμφωνα με έγγραφα και αναφορές που επικαλείται η WSJ. 

Τότε ενημερώθηκε η Μονίκ Μάθεσον, επικεφαλής του τμήματος ανθρώπινου δυναμικού της Nike και η κα Κρέιν, γενική σύμβουλο της Nike. Ο Νεϊμάρ συνέχισε να εμφανίζεται σε καμπάνιες της Nike και την επόμενη χρονιά. Τον Ιούνιο του 2019, ο ποδοσφαιριστής συμμετείχε σε ένα διαφημιστικό της εταιρείας για τις αθλήτριες και τα όνειρά τους.

Τον ίδιο μήνα μία ακόμα γυναίκα, ένα μοντέλο από την Βραζιλία, κατηγόρησε τον ποδοσφαιριστή για βιασμό και ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι είχε γίνει στόχος απόπειρας εκβιασμού.Οι δικαστικές αρχές έπαυσαν τελικώς τις έρευνες, επικαλούμενες έλλειψη στοιχείων. Κατηγόρησαν αργότερα το μοντέλο για συκοφαντία, εκβιασμούς και απάτη. Οι κατηγορίες για συκοφαντία και εκβιασμούς κατέπεσαν το 2019 και αθωώθηκε για την υπόθεση απάτης το 2020.

Με αφορμή την δημόσια καταγγελία του μοντέλου, η υπάλληλος της Nike ρώτησε τις Κρέιν και Μάθεσον για την πορεία της δικής της υποβολής καταγγελίας. Τα στελέχη της εταιρείας φέρεται να της απάντησαν πως δεν είχαν λάβει δράση ως τότε, επειδή είχαν την εντύπωση πως εκείνη δεν ήθελε να κάνουν κάτι, σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η WSJ. Αμέσως μετά το ερώτημα της υπαλλήλου ξεκίνησε έρευνα με καταθέσεις μαρτύρων και η Nike πλήρωσε και τα έξοδα δικηγόρου της καταγγέλλουσας. 

Στις 30 Αυγούστου του 2020 η Nike επιβεβαίωσε πως ο Νεϊμάρ δεν συνεργαζόταν πλέον με την εταιρεία, χωρίς να κάνει αναφορά στους λόγους της διακοπής συμβολαίου. 

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ