Η αίτηση για την ακύρωση των Ολυμπιακών αγώνων του Τόκιο συγκέντρωσε περισσότερες από 350.000 υπογραφές μέσα σε 9 ημέρες, την ώρα που τρεις ακόμη περιοχές της Ιαπωνίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

 

Η διοργάνωση θα πρέπει να γίνει μόνο όταν η Ιαπωνία θα μπορεί να καλωσορίσει θερμά τους αθλητές και τους επισκέπτες, δήλωσε ο διοργανωτής της καμπάνιας «Stop Tokyo Olympics», Κένζι Ουτσονομίγια. «Ακόμη δεν βρισκόμαστε σε αυτή την κατάσταση και για αυτό οι Ολυμπιακοί αγώνες πρέπει να ακυρωθούν», συμπλήρωσε και επεσήμανε ότι πολύτιμοι ιατρικοί πόροι θα πρέπει να διατεθούν στη διοργάνωση.

 

Σήμερα, Παρασκευή, η αίτηση υποβλήθηκε στους επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών αγώνων, όπως και στην κυβερνήτη του Τοκιο, Γιουρίκο Κόικε.

 

Η ταχύτητα με την οποία συγκεντρώθηκαν οι υπογραφές αντικατοπτρίζει την άποψη της κοινής γνώσης, ενώ δημοσκοπήσεις που γίνονται από πέρυσι δείχνουν πως το 60-70% των Ιαπώνων είναι αντίθετο με τη διεξαγωγή των Αγώνων, σχολίασε ο Ουτσονομίγια.

 

«Αυτή τη φορά το ερώτημα είναι σε τι δίνουμε προτεραιότητα: στη ζωή ή σε μια τελετή και ένα γεγονός που αποκαλείται Ολυμπιακοί Αγώνες», συμπλήρωσε.

 

Όταν ρωτήθηκε για την καμπάνια ενάντια στη διοργάνωση, η Κόικε δήλωσε ότι θα συνεχίσει να εργάζεται με στόχο τους ασφαλείς Ολυμπιακούς αγώνες. «Αν και υπάρχει μια πανδημία, είναι σημαντικό να διεξαχθούν με ασφάλεια οι Ολυμπιακοί αγώνες του Τόκιο», τόνισε η κυβερνήτης του Τόκιο. 

 

Την ίδια ώρα, άλλες τρεις περιοχές της Ιαπωνίας κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω της πανδημίας. Στις νέες περιοχές περιλαμβάνεται η περιφέρεια του Χοκάιντο, όπου έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί ο μαραθώνιος των Ολυμπιακών αγώνων. Ο τελευταίος ημερήσιος απολογισμός εκεί είναι 712 νέα κρούσματα κορωνοϊού, ένα ρεκόρ για την περιοχή.

 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί ήδη το Τόκιο, η Οσάκα και άλλες τέσσερις περιφέρειες της χώρας. Με τα νέα μέτρα, σε 19 από τις 47 περιφέρειες της Ιαπωνίας ισχύουν περιορισμοί.

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters