Όταν το σύστημα Halo έγινε υποχρεωτικό στα μονοθέσια της Formula 1, ο Ρομάν Γκροζάν ήταν ανάμεσα σε εκείνους που δεν ενθουσιάστηκαν. Αλλά ήταν εκείνο που του έσωσε τη ζωή, στο φριχτό ατύχημα στο Γκραν πρι του Μπαχρέιν.

 

Ο Γάλλος «πιλότος» της Haas το παραδέχθηκε στο πρώτο μήνυμά του από το νοσοκομείο. Ο Γκροζάν υπέστη εγκαύματα δευτέρου βαθμού στα χέρια, αλλά γλίτωσε τα χειρότερα, χάρη στο Halo- μια προστατευτική μπαριέρα μπροστά από το κόκπιτ- που έγινε υποχρεωτικό από τη FIA το 2018.

 

«Θέλω να σας πω ότι είμαι ΟΚ, κατά κάποιο τρόπο», λέει ο Γκροζάν δείχνοντας τα χέρια του, σε βίντεο που δημοσίευσε από το κρεβάτι του νοσοκομείου. «Δεν ήμουν υπέρ του Halo πριν από μερικά χρόνια, αλλά πιστεύω ότι ήταν το σπουδαιότερο πράγμα που έφεραν στη Formula 1 και χωρίς αυτό δεν θα μπορούσα να σας μιλήσω σήμερα», συνεχίζει και καταλήγει, κοιτάζοντας ξανά τα μπανταρισμένα χέρια του «Ελπίζω ότι σύντομα θα μπορέσω να γράψω κάποια μηνύματα».

 


Ο Λιούις Χάμιλτον, που ήταν νικητής στο Γκραν πρι του Μπαχρέιν, αναγνώρισε και εκείνος ότι το Halo έσωσε τη ζωή του Γκροζάν. «Ήταν τρομακτικό, είμαι ευγνώμων που λειτούργησε το Halo», είπε και συμπλήρωσε: «Αυτό είναι μια υπενθύμιση στους ανθρώπους που παρακολουθούν ότι αυτό είναι ένα επικίνδυνο άθλημα. Δείχνει τι εκπληκτική δουλειά η F1 και η FIA έχουν κάνει προκειμένου να μπορούμε να τη γλιτώνουμε από κάτι τέτοιο».

 

Το μονοθέσιο του Haas κόπηκε στα δύο από τη σύγκρουση και τυλίχθηκε στις φλόγες. Πέρα από το σύστημα Halo, γλίτωσε τα χειρότερα χάρη στην πυρίμαχη στολή του, τα προστατευτικά αυχένα και κεφαλιού, αλλά και τη γρήγορη αντίδραση του προσωπικού της FIA. Για το ατύχημα θα γίνει έρευνα, τόσο για το πώς άνοιξαν στα δύο οι μπαριέρες από τη σύγκρουση, όσο και για το πώς έγινε διαρροή καυσίμων με αποτέλεσμα να προκληθεί η φωτιά.

 

 

 

Με πληροφορίες από Guardian