«Δικό μας προϊόν» λένε οι Ρώσοι για την Έλενα Ριμπάκινα μετά τον θρίαμβο στο Wimbledon

Η Έλενα Ριμπάκινα Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Η Ρωσία δεν άργησε να προσπαθήσει να πάρει τα εύσημα για τον θρίαμβο της Έλενα Ριμπάκινα στο Wimbledon. 

Η ρωσική ομοσπονδία σχολίασε ότι η νίκη της τενίστριας, που εκπροσωπεί το Καζακστάν, είναι «δικό μας προϊόν» και εξήρε το προπονητικό πρόγραμμα που ακολουθούσε όσο έπαιζε για τη Ρωσία. 

«Είναι η ρωσική σχολή, τελικά. Έπαιξε εδώ με εμάς για καιρό και μετά στο Καζακστάν», δήλωσε ο πρόεδρος της ρωσικής ομοσπονδίας τένις, Σαμίλ Ταρπίστσεφ. Η 23χρονη Ριμπάκινα γεννήθηκε στη Μόσχα και έπαιζε στο ρωσικό σύστημα μέχρι το 2018, όταν οικονομικοί λόγοι την οδήγησαν σε αλλαγή εθνικότητας. 

Δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση του Κρεμλίνου για την επιτυχία της Ριμπάκινα στο Wimbledon, αλλά κάποιοι σχολιαστές υποστήριξαν ότι πρόκειται για ρωσικό επίτευγμα και μια συμβολική απάντηση στην απόφαση του All England Club να απαγορεύσει φέτος τη συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Η τελευταία Ρωσίδα που κέρδισε Γκραν Σλαμ ήταν η Μαρία Σαράποβα, στο Ρολάν Γκαρός του 2014. Η γεννημένη στη Μόσχα Σοφία Κένιν, που έφυγε από τη Ρωσία όταν ήταν μωρό και παίζει για τις ΗΠΑ, κατέκτησε το Αυστραλιανό Όπεν το 2020. 

Στο μεταξύ, το Καζακστάν πανηγυρίζει την πρώτη κατάκτηση Γκραν Σλαμ στο μονό. «Πέτυχε μια ιστορική νίκη στο εξαιρετικά υψηλού κύρους τουρνουά του Wimbledon. Συγχαίρω από καρδιάς αυτή την εξαιρετική αθλήτρια», έγραψε στο Twitter ο πρόεδρος της χώρας, Κασίμ Τζομάρτ Τοκάγιεφ. 

Το Καζακστάν έχει μακρά παράδοση σε αθλήματα όπως η πυγμαχία και η ποδηλασία, αλλά σε ό,τι αφορά στο τένις συχνά βασίζεται στην «στρατολόγηση» παικτών από τη Ρωσία, σημειώνει το Associated Press. Στην περίπτωση της Ριμπάκινα, η αλλαγή εθνικότητας έγινε στα 19 της χρόνια, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπιζε αποτελούσαν εμπόδιο για την καριέρα της. Η προσφορά που δέχθηκε από την ομοσπονδία τένις του Καζακστάν, αποτέλεσε τη λύση. 

Μετά την κατάκτηση του τίτλου, η Ριμπάκινα ανέβηκε στις κερκίδες για να πανηγυρίσει. Πρώτα αγκάλιασε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας τένις του Καζακστάν, Μπουλάτ Ουτεμουράτοφ και αμέσως μετά την Γιαροσλάβα Σβέντοβα. Η πρώην τενίστρια και μέντορας της 23χρονης επίσης γεννήθηκε στη Μόσχα και άλλαξε εθνικότητα το 2008, για να κερδίσει δύο τίτλους σε Γκραν Σλαμ στο διπλό, εκπροσωπώντας το Καζακστάν. 

Σε ό,τι αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Ριμπάκινα έχει υπάρξει πολύ προσεκτική στις δηλώσεις της. «Θέλω απλά να τελειώσει ο πόλεμος το συντομότερο δυνατό. Ειρήνη, ναι», είπε μετά τον προημιτελικό στο Wimbledon. Όσο για τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων τενιστών από το τουρνουά, είπε: «Δεν είναι κάτι που θέλεις να ακούς, επειδή είναι αθλητές. Ο καθένας θέλει να αγωνίζεται. Δεν επιλέγουν πού έχουν γεννηθεί». 

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Αθλητισμός / Πατέρας τερμάτισε τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στη μνήμη των τριών νεκρών παιδιών του

Η σύζυγός του, Λίντσεϊ Κλάνσι, φέρεται να στραγγάλισε τα τρία τους παιδιά τον Ιανουάριο του 2023, πριν επιχειρήσει να αυτοκτονήσει πηδώντας από παράθυρο δευτέρου ορόφου
NEWSROOM
Σοφία Μαλκογεώργου στη LiFO: «Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα ήταν ο σημαντικότερος αγώνας της ζωής μου, τώρα σκέφτομαι μόνο τους Ολυμπιακούς στο Παρίσι»

Αθλητισμός / Σοφία Μαλκογεώργου: «Οι νεαρές αθλήτριες δεν πρέπει να τα παρατάνε»

Η πρωταθλήτρια μιλά στη LiFO για την «τυχαία» στιγμή που αποφάσισε να ασχοληθεί με την καλλιτεχνική κολύμβηση, για την ισότητα στον αθλητισμό, για το ντουέτο με την Ευαγγελία Πλατανιώτη, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στην Ντόχα, όπου και πραγματοποιήθηκε το όνειρο με το «εισιτήριο» της πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ