Αλλαγές στη Super League - Με VAR το επόμενο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου

Αλλαγές στη Super League - Με VAR το επόμενο πρωτάθλημα ποδοσφαίρου Facebook Twitter
0

Το σύστημα υποβοήθησης των διαιτητικών αποφάσεων μέσω βίντεο στους αγώνες του ελληνικού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, γνωστό και ως Video Assistant Referee (VAR), ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης (ΨΗΠΤΕ), Νίκος Παππάς, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), Βαγγέλης Γραμμένος και του γενικού γραμματέα Ψηφιακής Πολιτικής, Στέλιου Ράλλη.

Το έργο αναμένεται να ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων τις επόμενες μέρες.

Θα ακολουθήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάδειξη αναδόχου, ο οποίος θα αναλάβει τόσο την εγκατάσταση του συστήματος, όσο και τη διαρκή προσαρμογή του σε νέες τεχνολογίες και σε τυχόν νέες επιταγές της FIFA.

Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα προσφέρει τις ολοκληρωμένες υπηρεσίες του συστήματος VAR επί πέντε (5) έτη για τους επαγγελματικούς αγώνες Ποδοσφαίρου Super League και τους διαβαθμισμένους αγώνες του Κυπέλλου Ελλάδας.

Το κέντρο δεδομένων του συστήματος VAR θα εγκατασταθεί στην ΕΠΟ και θα συνδέεται με όλα τα γήπεδα μέσω οπτικών ινών. Πέραν του ελεγκτικού χαρακτήρα, το VAR έχει πολλαπλές χρήσεις, όπως επιμορφωτικές, αλλά και δημιουργίας αρχείου.

O Νίκος Παππάς αναφερόμενος στο VAR τόνισε ότι «καλωσορίζουμε το σύστημα VAR. Είμαι βέβαιος ότι από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο το σύστημα θα βρίσκεται στα ελληνικά γήπεδα» και πρόσθεσε: «Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας, είναι η ώρα να ασχολούμαστε λιγότερο με τις αποφάσεις των διαιτητών και περισσότερο με το ίδιο το ποδόσφαιρο».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, επεσήμανε ότι σήμερα γίνεται ένα ακόμα βήμα στον αγώνα για τη διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο. «Η ΕΠΟ έχει πολλούς ακόμα αγώνες που πρέπει να κερδίσει και εμείς θα είμαστε πάντα δίπλα της, αρωγοί σε κάθε προσπάθεια εξυγίανσης αυτού του πολύπαθου χώρου. Είναι πολύ σημαντικό να φύγουν όλες οι σκιές από το ελληνικό ποδόσφαιρο. Το σύστημα VAR είναι μόνο η αρχή της συνεργασίας Πολιτείας και ΕΠΟ».

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟ, Βαγγέλης Γραμμένος, υπογράμμισε: « Το σύστημα VAR είναι για εμάς ένας πολύ μεγάλος στόχος που γίνεται πραγματικότητα. Θα φέρει διαφάνεια στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα σταματήσει ο δημόσιος λόγος να εξαντλείται γύρω από μια σφυρίχτρα και ένα σημαιάκι. Δεν είναι αυτό το ποδόσφαιρο».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ