Για προσπάθεια παραποίησης της Ιστορίας κατηγορεί το υπουργείο Εξωτερικών την Τουρκία αναφορικά με τη Γενοκτονία των Ποντίων.

 

Παράλληλα, απαντώντας στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, καλεί την Άγκυρα να συμβιβαστεί με την ιστορία της, ώστε να μην επαναληφθούν γεγονότα όπως η Γενοκτονία των Ποντίων.

 

Την Τρίτη, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, με ανακοίνωση, έκανε λόγο για «αβάσιμες και παράλογες δηλώσεις» από την Ελλάδα, για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Επίσης, ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι, αντέδρασε έντονα στο κάψιμο τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα, γεγονός το οποίο καταδίκασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίτερα την Τετάρτη.

 

«Η ιστορική αλήθεια, η αυτοκριτική και η εγκατάλειψη του αναθεωρητισμού, αποτελούν προϋποθέσεις για τον καλόπιστο διάλογο και την καταπολέμηση των ακροτήτων του εθνικισμού, για τη συμφιλίωση των λαών και των κρατών και την ειρηνική συμπόρευσή τους», αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ, απαντώντας στην επίθεση της Άγκυρας.

 

«Αυτή την πολιτική στάση επέλεξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος όταν πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το Νόμπελ Ειρήνης. Και αυτό παραμένει σημαντικό κομμάτι της βαρυσήμαντης παρακαταθήκης που άφησε πίσω του ο μεγάλος Έλληνας πολιτικός, για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις αλλά και πέραν αυτών», συνεχίζει η ανακοίνωση.

 

«Αντιθέτως, η Τουρκία επιλέγει να προβεί για ακόμη μια φορά σε μια αδόκιμη προσπάθεια παραποίησης της ιστορίας, αγνοώντας ότι οφείλει, όπως όλοι μας, να αναγνωρίζει την ιστορική αλήθεια. Όλοι πρέπει να συμβιβάζονται με την ιστορία τους ώστε γεγονότα όπως η γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού να μην επαναληφθούν ποτέ ξανά», καταλήγει το ελληνικό ΥΠΕΞ.