Την έντονη αντίδραση της Άγκυρας προκάλεσε το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στο Σύνταγμα, αλλά και οι δηλώσεις που έγιναν για τη Γενοκτονία των Ποντίων.

 

Σε συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα την Τρίτη, για τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων, κάποιοι έκαψαν μια σημαία της Τουρκίας, κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

 

«Όταν ο στρατός μας πήρε πίσω τη Σμύρνη, ο Ατατούρκ δεν πάτησε την ελληνική σημαία που ήταν απλωμένη μπροστά του, λέγοντας ότι είναι "η τιμή ενός έθνους". 100 χρόνια έχουν περάσει από τότε. Οι ρατσιστές δεν έχουν πάρει το απαιτούμενο μάθημα. Κανείς δεν μπορεί να απλώσει χέρι στην ένδοξη σημαία μας», έγραψε στο Twitter ο Χαμί Ακσόι, εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

 

ΥΠΕΞ: Καταδικάζουμε κατηγορηματικά

 

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, καταδίκασε το κάψιμο της σημαίας, κάνοντας λόγο για ενέργειες που είναι αντίθετες με τον πολιτισμό του ελληνικού λαού.

 

«Η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου οιασδήποτε χώρας και εν προκειμένω της Τουρκίας. Ανάλογες ενέργειες είναι αντίθετες με τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του ελληνικού λαού», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ.

 

Επίθεση της Άγκυρας στην Αθήνα

 

Πάντως, και φέτος, η Άγκυρα επιτέθηκε στην Αθήνα, για τις δηλώσεις που έκαναν οι πολιτικοί με αφορμή τα 101 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ποντίων. Σε ανακοίνωσή του, το ΥΠΕΞ της Τουρκίας κάνει λόγο για «αβάσιμες και παράλογες δηλώσεις του ελληνικού κοινοβουλίου και των ελληνικών αρχών με πρόσχημα την επέτειο της 19ης Μαΐου 2019, οι οποίες δεν συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα ή τις αξίες του 21ου αιώνα».

 

«Η ημερομηνία της 19ης Μαΐου 1919 δεν αποτελεί μονάχα το πρώτο βήμα του Πολέμου της Ανεξαρτησίας μας και μόνο μία ημέρα γιορτής για το Έθνος μας, αλλά και για όλα τα καταπιεσμένα έθνη που πολέμησαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό», ξεκινά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

 

«Μετά το τέλος του Α' Παγκόσμιου Πολέμου το 1918, η εισβολή του ελληνικού στρατού στη Σμύρνη στις 15 Μαΐου 2019 προστέθηκε στην κατοχή της Κωνσταντινούπολης, τη μοναδική πρωτεύουσα που έγινε εισβολή και αυτή τη τρομερή κατοχή, χωρίς αιτιολογία, έγινε σκηνή φρικαλεοτήτων που μετατράπηκαν σε μία σχεδιασμένη και αισχρή εισβολή. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν έφτασαν σε τέτοια σοκαριστική έκταση σε λιγότερο από πέντε μήνες, που απαιτήθηκε από τους Συμμάχους η σύσταση διερευνητικής επιτροπής», γράφει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

 

«Η ελληνική ηγεσία, ανίκανη να αντιμετωπίσει την ίδια την ιστορία της, πρέπει να θυμάται τις εκθέσεις της ερευνητικής επιτροπής των συμμάχων και τα γεγονότα πίσω από το άρθρο για τα εγκλήματα πολέμου στη Συνθήκη της Λωζάνης. Το άρθρο 59 της Συνθήκης όρισε ότι οι πράξεις του ελληνικού στρατού όταν εισέβαλαν στην Ανατολία ήταν ενάντια στους κανόνες του πολέμου», αναφέρει μεταξύ άλλων το τουρκικό ΥΠΕΞ, που συνεχίζει: «Μετά την ίδρυση της Δημοκρατίας της Τουρκίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός Βενιζέλος, το 1934, υπέδειξε τον μεγάλο ηγέτη Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ως υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης, ωστόσο ανεύθυνοι πολιτικοί και ακραίοι κύκλοι επιχειρούν να διαβάσουν ανάποδα την ιστορία σήμερα», ενώ καταλήγει:

 

«Η Ελλάδα, που επιμένει να παραμένει αδιάφορη στις εκκλήσεις μας για την επίλυση των διμερών προβλημάτων μέσω διαλόγου και να δεχθεί τη χείρα φιλίας που τείνουμε, όπως στο παρελθόν, πρέπει να καταλάβει τον κόσμο μας που αλλάζει».