Υπεγράφη η Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό Εast Med

Υπεγράφη η Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό Εast Med Facebook Twitter
EUROKINISSI
1

Υπεγράφη λίγο πριν τις 7μ.μ η Διακρατική Συμφωνία για τον αγωγό East Med, από τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, Κωστή Χατζηδάκη, Γιουβάλ Στάινιτς και Γιώργο Λακκοτρύπη αντίστοιχα.

Οι υπογραφές της συμφωνίας μπήκαν παρουσία των ηγετών των τριών χωρών, Κυριάκου Μητσοτάκη, Νίκου Αναστασιάδη και Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετά την τριμερή τους συνάντηση. 

«Η κατασκευή του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed έχει διάσταση οικονομική, αναπτυξιακή και γεωστρατηγική πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους αγωγούς φυσικού αερίου και πέρα από τις προφανείς συνέπειες για τις χώρες αποτελεί και συμβολή στην ειρήνη και την γεωστρατηγική σταθερότητα στην περιοχή. Ο αγωγός θα αναβαθμίσει και τον γεωστρατηγικό ρόλο Ελλάδας και Κύπρου και η χώρα μας καθίσταται κρίσιμος παίκτης στην ενεργειακή τροφοδοσία της περιοχή, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά από την υπο», σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στη συμφωνία καθορίζονται οι ζώνες δικαιοδοσίες, τα δικαιώματα ελέγχου και έκδοσης αδειών, εξασφαλίζοντας την χάραξη του αγωγού μέσα από περιοχή που η Τουρκία χαρακτηρίζει γειτνιάζουσα υφαλοκρηπίδα της με τη Λιβύη.

Νετανιάχου: Ιστορική ημέρα

 

«Είναι μια ιστορική ημέρα για το Ισραήλ, γιατί γίνεται ισχυρή ενεργειακή χώρα, παράγουμε πλέον ενέργεια και έχουμε μεγάλη ποσότητα υδρογονανθράκων που μεταφράζεται σε μεγάλες απολαβές για το καλό του λαού της χώρας μου. (...) Αυτό ενισχύει την ειρήνη και την ευημερία στην περιοχή. Και πάλι λέω, δεν πηγαίνουμε εναντίον κανενός, δουλεύουμε απλά για το καλό των λαών μας. Προσκαλούμε όποια χώρα το επιθυμεί να συνδράμει, αυτό προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση. Πέραν των εξωτερικών μας σχέσεων, έχουμε δημιουργήσει μια κοινή συνεργασία με τις άλλες χώρες της ανατολικής Μεσογείου», επεσήμανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου.

«Η Ελλάδα και το Ισραήλ από τη μία και η Κύπρος στη μέση, δημιουργήσαμε τις αξίες που επικράτησαν στο Δυτικό Κόσμο. Και υπήρχε μια έλλειψη σύνδεσης των τριών χωρών, κάτι που διορθώσαμε με τις τριμερείς συναντήσεις. Και αναβαθμίσαμε τη συνεργασία μας. Είναι μια ιστορική ημέρα».

Αναστασιάδης: Στρατηγικό έργο

«Ιστορικό ορόσημο» χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. «Επιβεβαιώνουμε με τον πλέον απτό τρόπο πως η συνεργασία που τα τελευταία χρόνια έχουμε αναπτύξει δεν περιορίζεται σε θεωρητικές και κενού περιεχομένου διακηρύξεις, αλλά έχει ωριμάσει σε τέτοιο βαθμό ώστε να είμαστε σε θέση με πρακτικό και πειστικό τρόπο να προωθούμε στρατηγικά έργα με ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που μίλησαν στο LiFO.gr η κυβέρνηση της Ιταλίας βρίσκεται σε φάση αναμονής για την ολοκλήρωση «κάποιων διεργασιών εντός του κυβερνητικού σχηματισμού» και μόλις αυτές ολοκληρωθούν θα υπογράψει και αυτή. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως η Ιταλία, στην οποία και θα καταλήγει ο αγωγός East Med, πριν από έναν χρόνο εμφανιζόταν εν μέρει αντίθετη.

Η Τουρκία επιχείρησε να εμποδίσει τη συμφωνία αλλά το Ισραήλ φαίνεται αποφασισμένο να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος. Μεγάλες τράπεζες του εξωτερικού έχουν επίσης δείξει ενδιαφέρον για τη δανειοδότηση του East Med. Το έργο άλλωστε υποστηρίζεται και από τις ΗΠΑ που θέλουν περιορίσουν τις προοπτικές συνεργασίας της Ρωσίας με ευρωπαϊκές χώρες.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Πολιτική / Επίσκεψη Ερντογάν: Μενού «συμφιλίωσης» για το γεύμα Μητσοτάκη με τον Τούρκο Πρόεδρο

Διπλωματία με κοινές -και για τους δύο λαούς- γεύσεις στο μενού του γεύματος εργασίας ανάμεσα στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με υπουργούς των κυβερνήσεών τους
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια