Τσίπρας σε Τουσκ: Να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup

Τσίπρας σε Τουσκ: Να συγκληθεί έκτακτη Σύνοδος Κορυφής αν δεν υπάρξει λύση στο Eurogroup Facebook Twitter
Kostis Ntantamis / SOOC
1

Να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο, ακόμα και αν χρειαστεί η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής, ζήτησε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, όπως ανακοίνωσε στην κοινή συνέντευξη Τύπου. 

«Αυτή τη στιγμή, βρίσκεται σε εξέλιξη μία διαδικασία διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες που οφείλει να οδηγήσει σε λύση στο Eurogroup της Παρασκευής», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε:

«Οι πληροφορίες που έχουμε από χθες το βράδυ, τόσο εγώ όσο και ο κ. Τουσκ, είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία. Ωστόσο, είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι αν παρά τις προβλέψεις αυτή η συμφωνία δεν επιτευχθεί την Παρασκευή, στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου του Eurogroup, θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο. Ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα και σε κάθε περίπτωση μέσα στον Απρίλιο, ακόμα και αν χρειαστεί να φτάσουμε στην ανάγκη της σύγκλησης της Συνόδου των κρατών μελών του ευρώ».

«Αυτή η ατέρμονη διαπραγμάτευση πρέπει να τελειώσει εδώ», πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός.  «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να παρακολουθούμε για πολύ ακόμα παιχνίδια σε βάρος του ελληνικού λαού και της προοπτικής της Ευρώπης. [...] Κάθε φορά που πλησιάζουμε σε συμφωνία με τους θεσμούς κάποιοι βάζουν επιπρόσθετες απαιτήσεις παραβιάζοντας τα συμφωνημένα», τόνισε.

«Ορισμένοι εκ των πιστωτών μας εμφανίζονται ακόμα και σήμερα αμετανόητοι. Μετά τις καθυστερήσεις που προκάλεσαν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης με απαιτήσεις για αχρείαστα πρόσθετα μέτρα για το 2018 σήμερα επαναλαμβάνουν την ίδια τακτική κωλυσιεργίας», πρόσθεσε.

 

«Ελπίζω ότι θα είμαστε σε θέση να καταλήξουμε σε μία συμφωνία την Παρασκευή στο Eurogroup. Η ευθύνη επίτευξης της συμφωνίας αυτής είναι κάτι που μοιραζόμαστε όλοι όσοι συμμετέχουμε σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε από την πλευρά του ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο κ. Τουσκ πρόσθεσε πως η διάθεση της ΕΕ δεν είναι να τιμωρήσει την Ελλάδα, αλλά να τη βοηθήσει, και σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός έχει, ήδη, τιμωρηθεί αρκετά.

«Οι υπουργοί Οικονομικών πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους στο Eurogroup της Παρασκευής και να επιτύχουν μία συμφωνία. Αυτό το είναι το μόνο θετικό αποτέλεσμα, τόσο για την Ελλάδα, όσο και για το σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Να περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή, αλλά νομίζω ότι είμαστε κοντά, πολύ κοντά σε αυτήν τη συμφωνία», είπε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέφυγε να δεσμευθεί για σύγκλιση Συνόδου Κορυφής, σημειώνοντας ότι δεν θέλει να κάνει υποθέσεις ή σχόλια για υποθετικά σενάρια.

 
Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Πρωθυπουργέ Αλέξη,"Αll together decides", είπες.Δεν απέδωσαν τα εντατικά δύο ετών στα αγγλικά.Έτσι είναι, δύσκολα μαθαίνει κανείς σε μεγάλη ηλικία.Για αυτό μας έχει πιάσει ίλιγγος από την ανάπτυξη με πρόεδρο της Διϋπουργικής Επιτροπής Επενδύσεων και Ανάπτυξης τον Αλέκο Φλαμπουράρη...Από τίτλο πάντως...

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ