Σοβαρές ευθύνες στην αντιμετώπισης της πανδημίας καταλόγισε στην κυβέρνηση ο Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πολιτικές αποφάσεις με πρόφαση την Επιτροπή. 

 

Μιλώντας στον ΑΝΤ1, υποστήριξε πως όλη αυτήν την περίοδο, «όπως μπαίνουμε έτσι βγαίνουμε από το lockdown», και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως «λειτούργησε χωρίς σχέδιο και στρατηγική, χωρίς σοβαρή επιδημιολογική επιτήρηση, με τις εστίες υπερμετάδοσης ανοικτές σε όλη τη διάρκεια του lockdown».

 

Χαρακτήρισε «προβληματικό έως επικίνδυνο ότι δεν έχει βγει μία φορά ο πρωθυπουργός να πει ότι δεν πάμε καλά» και σημείωσε πως δεν γίνεται να υπάρχει διαφορά σε ό,τι αφορά στις διαπιστώσεις, τις στατιστικές και την πραγματικότητα, τονίζοντας ότι το πρώτο εξάμηνο η Ελλάδα κατέγραψε 400 νεκρούς και το δεύτερο εξάμηνο κατέγραψε 10.000 νεκρούς και με το πιο μακροχρόνιο lockdown.

 

Για το ακαταδίωκτο των επιστημόνων, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι «τους επιστήμονες τους έχει αμφισβητήσει η εργαλειοποίηση από την κυβέρνηση. Δεν είναι υποτιμητικό να θεσπίζεται για αυτούς το ακαταδίωκτο; Για ποιο λόγο; Γνωμοδοτικός είναι ο ρόλος τους. Σας έχει πει κανένας από αυτούς ότι θέλει να μη λογοδοτεί πουθενά; Κανείς. Αλλά επειδή υπάρχει ανάγκη να θεσπιστεί ακαταδίωκτο για τα κυβερνητικά στελέχη που συμμετέχουν στις επιτροπές και ασκούν πιέσεις, να τα πούμε τα πράγματα καθαρά». 

 

«Αποφασίζει ο Τσιόδρας; Το πιστεύεστε εσείς αυτό; Διαρκώς κόντρα στις αποφάσεις είναι. Αποφασίζει η κυβέρνηση αυτό που θέλει να αποφασίσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.

 

Σε ότι αφορά το lockdown, σχολίασε: «το εύκολο είναι να πεις ότι τα κλείνω. Το θέμα είναι να κάνεις στοχευμένες παρεμβάσεις. Εδώ τα έχουμε όλα κλειστά επί μήνες. Γιατί δεν μπορείς να καθίσεις στο καφενείο και πρέπει να συνωστίζεσαι στην πλατεία; Πρέπει να στείλεις sms για να βγάλεις το σκύλο σου βόλτα; Σε ποια άλλη χώρα γίνονται αυτά; Δεν συμβαίνει πουθενά στην Ευρώπη».

 

«Την προηγούμενη εβδομάδα βγήκε ο πρωθυπουργός και για άλλη μια φορά μας είπε ότι πετύχαμε, ενώ είχαμε τα περισσότερα κρούσματα, ήμασταν στο υψηλότερο επίπεδο της πανδημίας, στις πιο άσχημες επιδόσεις της πανδημίας. Βγαίνει ο πρωθυπουργός και λέει "θα ανοίξω σε 15 μέρες". Ποιος σου είπε ότι θα είναι όλα εντάξει σε 15 ημέρες. Υπάρχει καμία επιτροπή που σου το είπε. Πρόφαση είναι η επιτροπή. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές», πρόσθεσε.

 

Σε ότι αφορά τον εμβολιασμό, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς κάνει κινήσεις υπέρ του εμβολιασμού. «Άνοιξε η πλατφόρμα επιτέλους για τους ανθρώπους 30-39 ετών, έστω για τα εμβόλια της AstraZeneca, για να "ξεστοκάρουμε" κιόλας και έσπευσε αυτή η γενιά να κλείσει ραντεβού, αυτή η γενιά που την στοχοποιούν και της ρίχνουν ευθύνες για τις συναθροίσεις και της κουνούν το δάχτυλο», σημείωσε. 

 

«Δυστυχώς δεν είχαμε την επάρκεια των εμβολίων για να μπορέσει γρήγορα να εμβολιαστεί ο κόσμος. Δυστυχώς δημιουργήθηκε ένα κλίμα αρνητικό για το εμβόλιο της AstraZeneca. Εδώ θα πω ότι υπάρχουν και οικονομικοί λόγοι και συμφέροντα από πίσω. Δεν μπορεί να έχει κάνει όλη η Βρετανία το εμβόλιο της AstraZeneca και να μην υπάρχει πρόβλημα και η Ευρώπη να έχει πρόβλημα. Όλα τα εμβόλια έχουν παρενέργειες, αλλά πρέπει να πούμε ότι η πιθανότητα για παρενέργειες από το εμβόλιο είναι πολύ μικρότερη από την πιθανότητα να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.