Τσίπρας: «Ο Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες»

Τσίπρας: Το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει το πρωτάθλημα Facebook Twitter
Ο Αλέξης Τσίπρας στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος 2021-2022, μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ, τον Μάιο του 2022. Φωτ: Eurokinissi Sports
0

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, όπου εξαπέλυσε εκ νέου επίθεση στην κυβέρνηση και αναφέρθηκε επίσης στον Παναθηναϊκό.

Σε ερώτηση της Σίας Κοσιώνη για τις εκλογές και γιατί οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν πρώτο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως «βεβαιότητα στις μέρες μας δεν μπορεί να εκφράσει κανείς για τίποτα».

«Τη μόνη βεβαιότητα που μπορώ να εκφράσω μιας και είμαι στο ΣΚΑΪ είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα πάρει φέτος το πρωτάθλημα», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι γνωστό πως υποστηρίζει τον Παναθηναϊκό.

Δείτε το απόσπασμα στο 41:00:

«Ο κ. Πάτσης συμβολίζει τη λεηλασία του δημοσίου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες»

Στη συνέντευξή του, ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε επίσης στην κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «δίνει τα κόκκινα δάνεια της μεσαίας τάξης στους Πάτσηδες της ΝΔ για πλειστηριασμούς».

Ειδικότερα, σχολιάζοντας την σημερινή διαγραφή του Ανδρέα Πάτση από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, δήλωσε: «Γιατί διαγράφηκε ο κ. Πάτσης; Έχω μία απορία. Ο κ. Πάτσης είχε συστήσει μία εταιρία με έδρα το εξωτερικό, έτσι άνηκε αν και είναι βουλευτής στα λεγόμενα κοράκια. Αγόρασε 63 εκ. δάνεια με 4,3 εκ. ευρώ. Αυτό ήταν γνωστό εδώ και πολύ καιρό. Έκανε τα στραβά μάτια η κυβέρνηση και σταμάτησε να κάνει τα στραβά μάτια γιατί το θέμα των κόκκινων δανείων παίρνει σημαντικές διαστάσεις». Ωστόσο υποστήριξε ότι το θέμα δεν περιορίζεται στον κ. Πάτση: «είναι ο Πάτσης, είναι ο Μαραβέγιας, είναι η κ. Νικολάου, είναι τα 7 δις απευθείας αναθέσεις, είναι ο κ. Στάσης της ΔΕΗ που μοιράζει μισθούς και μπόνους. Ο κ. Πάτσης συμβολίζει την λεηλασία του δημόσιου πλούτου από τις γαλάζιες ακρίδες».

Σε ερώτηση γιατί ζητά παραίτηση του κ. Πιερρακάκη απάντησε: «Ο κ. Πιερρακάκης δεν γνώριζε τι έκανε ο διευθύνων σύμβουλος στα ΕΛΤΑ; Μου θυμίζει η στάση του κ. Πιερρακάκη την στάση του κ. Μητσοτάκη που για όλα δεν γνώριζε. Τα έκανε ο κ. Πάτσης όλα αυτά από μόνος του;».

Σε παρατήρηση ότι και ο ίδιος καλύπτει πρώην υπουργούς του όπως ο Νίκος Παππάς απάντησε ότι «Είναι άλλο να κατηγορείται κάποιος για πολιτικούς λόγους όπως ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και άλλο να κατηγορούνται βουλευτές σαν τρωκτικά. Πρέπει να εστιάσουμε στο γεγονός ότι υπάρχουν δεκάδες εταιρίες ΙΚΕ που παίρνουν κόκκινα δάνεια έναντι πινακίου φακής». 

Αναδιανομή πλούτου σε βάρος της μεσαίας τάξης

Αιτιολογώντας την θέση του για την αναδιανομή πλούτου σε βάρος της μεσαίας τάξης εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή γίνεται μέσα από τη διατήρηση υψηλού ΦΠΑ και ΕΦΚ στα καύσιμα, όταν ο πληθωρισμός είναι 12% και την ίδια στιγμή «μέσα από τη διατήρηση της αισχροκέρδειας στην ενέργεια».

«Παίρνουν από τη μια τσέπη του φορολογούμενου διατηρώντας τον υψηλό ΦΠΑ στα είδη μαζικής κατανάλωσης και στον ΕΦΚ στα καύσιμα, από το άλλο χέρι δίνουν επιδοτήσεις για να διατηρείται ακέραιος αυτός ο μηχανισμός της αισχροκέρδειας», τόνισε.

Επιπλέον κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν έχει φορολογήσει ούτε ένα ευρώ τα υπερκέρδη των περίπου 3 δισ. -όπως τα υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τον Ιούνιο ‘21-Ιούλιο ‘22- ή από τα 900 εκατ. όπως τα υπολογίζει η ΡΑΕ για τους τρεις τελευταίους μήνες του ‘21 έως τους τρεις πρώτους μήνες του ‘22, όπως είπε.

Τέλος είπε ότι την πρώτη περίοδο που δεν υπήρξε μηχανισμός πλαφόν, υπήρξαν υπερκέρδη που ο ΣΥΡΙΖΑ τα κοστολογεί περίπου στα 3 δισ. και πως όμως απ' τη στιγμή που φτιάχτηκε ο μηχανισμός «έχουμε υπερκέρδη που μεταφέρονται από την χονδρική στη λιανική».

Σύμφωνα με τη ΡΑΕ το Σεπτέμβριο είχαμε μια υπερτιμολόγηση του κόστους που εκ των προτέρων έκαναν οι πάροχοι στα 775 ευρώ τη μεγαβατώρα, ενώ το κόστος στη χονδρική ήταν στα 485 ευρώ, αυτό κόστισε 485 εκατ. μέσα σε έναν μήνα υπερκέρδη στους παρόχους».

Ελληνοτουρκικά ποια είναι η στρατηγική;

Ερωτηθείς για την τουρκική προκλητικότητα είπε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι μια κλιμάκωση ρητορική που είναι ανησυχητική. Είπε ότι ένας λόγος σχετίζεται με την εσωτερική αστάθεια, πολιτική και οικονομική, στη γειτονική χώρα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και λόγοι στρατηγικού χαρακτήρα, αναφέροντας ότι «η Τουρκία βλέπει το τελευταίο διάστημα να αφήνεται έδαφος για διεκδικήσεις και μια ενεργητική διπλωματία που ενδεχομένως μέσα από τη ρητορική να μην έχει σα στόχο το πολεμικό επεισόδιο, αλλά τη δημιουργία τετελεσμένων». Ως προς αυτό είπε ειδικότερα ότι από την πλευρά της χώρας δεν αξιοποιήθηκαν κάποιες σημαντικές ευκαιρίες, όπως ανέφερε: το 2021 μετά την εκλογή Μπάιντεν η Τουρκία βρισκόταν σε κατάσταση που ήταν αποδυναμωμένη διπλωματικά, είχε σταματήσει τον πρώτο κύκλο και της ρητορικής και της έντασης και τότε «είχα ζητήσει από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία ενεργητικής διπλωματίας και να προσπαθήσει να συνδέσει τα ελληνοτουρκικά με μια θετική ατζέντα στα ευρωτουρκικά και να συνδέσει την προοπτική της τελωνειακής αναθεώρησης ΕΕ-Τουρκίας με τη Χάγη. Να έχει δηλαδή ως προϋπόθεση μια θετική ευρωτουρκική ατζέντα την επίλυση των Ελληνοτουρκικών διαφορών με βάση το διεθνές δίκαιο».

Υποστήριξε ότι πρόκειται για λάθος που «το πληρώνουμε» και πως «κακώς εκείνη την περίοδο ο κ. Μητσοτάκης εστίασε όλη την πολιτική στην ενίσχυση των εξοπλισμών», καθώς «δεν σου λύνει το πρόβλημα αν δεν διεκδικήσεις μέσα από κατάλληλη διπλωματία και συμμαχίες». Σημείωσε ότι «η αμυντική επάρκεια της χώρας είναι πολύ σημαντικό πράγμα και κάποιοι εξοπλισμοί είναι αναγκαίοι, όμως ασκήσαμε έντονη κριτική σε κάποιους εξοπλισμούς που έγιναν χωρίς να υπάρχει σχέδιο και αίτημα από την πλευρά των επιτελείων μας και βγάζουν τον προϋπολογισμό μας πολύ έξω από τις δυνατότητες μας». «Το μεγάλο ερώτημα είναι με ποια στρατηγική εμείς θα πορευτούμε απέναντι σε μια Τουρκία που, είτε με τον Ερντογάν, είτε με οποιονδήποτε άλλον θα είναι μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη για τις ΗΠΑ και για την ΕΕ», τόνισε.

Να σταματήσει το εμπόριο πατριωτισμού

Ο κ. Τσίπρας τόνισε επίσης ότι «δεν είναι δυνατόν κάθε φορέα που ασκούμε κριτική για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης να βρισκόμαστε ενώπιον της κατηγορίας ότι είμαστε τουρκόφιλοι, ότι ευνοούμε τον Ερντογάν» και πως «αυτό το εμπόριο πατριωτισμού που ξεκίνησε με τη Συμφωνία των Πρεσπών και συνεχίζεται σήμερα, πρέπει να σταματήσει». Υπογράμμισε ότι «είμαστε όλοι ενωμένοι απέναντι στον Ερντογάν και την τουρκική προκλητικότητα, αλλά η εξωτερική πολιτική της χώρας έχει αρχή, μέση και τέλος και πρέπει να υπάρχουν διαφωνίες και να συζητάμε και να καταθέτουμε απόψεις». Πρόσθεσε ότι ο ίδιος λέει λοιπόν ότι «ήταν λάθος αυτό που έκανε η κυβέρνηση το 2021 και ότι «επιπλέον είναι λάθος η στρατηγική ότι κόκκινη γραμμή μας είναι τα 6 ν.μ., το είπε ο κ. Γεραπετρίτης και μάλιστα το είπε όταν το Όρουτς Ρέις ερχόταν κι έκανε έρευνες στα 7 ν.μ. έξω απ' τη Ρόδο, έξω απ' το Καστελόριζο. Ήταν λάθος και είναι λάθος γιατί ανοίγει την όρεξη».

Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια

Σε ερώτηση για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την επέκταση των χωρικών υδάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και γιατί δεν το έκανε όταν ήταν κυβέρνηση απάντησε: «Είναι αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Για το Αιγαίο υπάρχει το casus belli. Όταν είμαστε στην κυβέρνηση η ΝΔ μας κατηγορούσε ότι χωρίζουμε το Αιγαίο στα δύο. Γιατί το καταθέτουμε τώρα; Το καινούργιο στοιχείο είναι το τουρκολυβικό μνημόνιο. Όπως το Ουρούτς Ρέις έκανε έρευνες στα 7 μίλια και η κυβέρνηση έκανε λάθος και μίλησε για κόκκινη γραμμή στα 6 μίλια, το ίδιο μπορεί να γίνει και τώρα. 'Αρα οφείλουμε να επεκτείνουμε τα χωρικά μας ύδατα στα Νοτιοανατολικά της Κρήτης. Εντάσσω αυτό σε μία ευρύτερη στρατηγική, είναι ένα συνολικό πακέτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αίγυπτο και με την Λιβύη και την Κύπρο και της Τουρκίας με την Κύπρο». Εξήγησε ακόμη ότι η Τουρκία αναζητά νομιμοφανείς τρόπους και πατήματα για να κάνει παράνομες ενέργειες, ένα τέτοιο πάτημα είναι ότι εμείς δεν έχουμε επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα. «Αν κάνουμε την επέκταση δεν θα έχει πάτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Στο ερώτημα για το πώς πρέπει να αντιδράσει η χώρα μας αν η Τουρκία επιχειρήσει έρευνες στα χωρικά μας ύδατα απάντησε: «Είναι αδιανόητο. Στα χωρικά μας ύδατα; Αυτό το εμποδίζεις με κάθε τρόπο. Αν μπει ένας κλέφτης στην αυλή σας τι θα κάνετε; Θα τον διώξετε με κάθε τρόπο».

Μεταναστευτικό - ευρωτουρκικό ζήτημα

Για το μεταναστευτικό ανέφερε: «Η χώρα μπορεί να προασπίζει τα σύνορα της και παράλληλα να σέβεται την διεθνή νομιμότητα και να ακολουθεί μία πολιτική που να συνδυάζει την πτυχή της ασφάλειας και την ανθρωπιστική πτυχή της». Συνέχιζε λέγοντας ότι «Δεν είμαστε στο 2015. Να μην αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό σαν ελληνοτουρκικό ζήτημα γιατί είναι ευρωτουρκικό. Αλλά αν η Ελλάδα αρέσκεται σε ρόλο δεσμοφύλακα σε μία Ευρώπη φρούριο θα έχει κακά ξεμπερδέματα». Είπε ότι είναι απαραίτητο ένα νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου από την ΕΕ και πρόσθεσε: «Η ΕΕ λέει ότι θα δεχθεί 5 εκ. πρόσφυγες από την Ουκρανία, δεν μπορεί να υιοθετήσει μία πολιτική για την υποδοχή μεταναστών από την Τουρκία;».

Για την επέκταση του φράκτη είπε ότι η βασική κριτική είναι ότι «ο φράχτης είναι ένα σύμβολο που είναι αναποτελεσματικό. Σε κάποια σημεία, στα τελωνεία θα έχεις αλλά μπορείς να στήσεις παντού;».

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ