Τσίπρας: Επενδύουμε στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία

Τσίπρας: Επενδύουμε στην Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
2

Βρίσκομαι ανάμεσα σε ανθρώπους ικανούς και δημιουργικούς, σε ανθρώπους με φαντασία και πείσμα, σε ανθρώπους που όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω στα χρόνια της κρίσης, αλλά βρήκαν το δρόμο να δημιουργήσουν επιχειρηματικά εγχειρήματα οικονομικά βιώσιμα, αλλά και κοινωνικά ωφέλημα» ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την ομιλία του στην Πρώτη Έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Πριν από λίγες μέρες, είπε ο κ. Τσίπρας, «επισκέφθηκα στο Σικάγο ένα αντίστοιχο ΧΑΠ και ένοιωσα υπερήφανος που έχουμε ένα τέτοιο στην Ελλάδα» και σημείωσε πως συμπληρώνεται κι ένας χρόνος από την ψήφιση του νόμου που αυτή η κυβέρνηση εισήγαγε και που έγινε αποδεκτός με μεγάλη πλειοψηφία όχι μόνο από το κοινοβούλιο, αλλά και από την πλειονοτητα των ανθρώπων που δραστηριοποιήθηκαν στο χώρο και έχουν θεσμική υπόσταση.

Έχουμε τη δυνατότητα να ανταλλάξουμε απόψεις, αλλά το πιο σπουδαίο είναι να δώσουμε χώρο μεταξύ των φορέων να ανταλλάξουν ιδέες, να εκπαιδευτούν μαζί και γιατί όχι να συνεργαστούν οικονομικά.

«Μου δίνεται η ευκαιρία σήμερα στην έναρξη αυτής της Έκθεσης, να αναφερθώ στους θεμελιώδεις λόγους που για πρώτη φορά στα χρονικά, μια κυβέρνηση αποφασίζει να δείξει τόσο ενδιαφέρον και επιμονή, για την ενίσχυση του τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας» ανέφερε ο κ. Τσίπρας και υπογράμμισε πως η χώρα μας βρίσκεται σε ένα σημείο καμπής.

Αφήνει σταδιακά πίσω της μια πολύ σκληρή περίοδο οικονομικής καχεξίας και κοινωνικής ερήμωσης, βρίσκεται στην τελική ευθεία της εξόδου από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, με ορόσημο τον ερχόμενο Αύγουστο, και έχει ήδη περάσει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στη φάση της ανάκαμψης, επισήμανε.

Παρατήρησε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο γενικευμένης ανασυγκρότησης δυνάμεων όσον αφορά την παραγωγή, ενισχύοντας παραδοσιακές μορφές της, αλλά παράλληλα ανοίγοντας και δρόμους για την ανάπτυξη και νέων μορφών.

Καλύπτουμε την πρωτοφανή οπισθοχώρηση που σημειώθηκε στα χρόνια της κρίσης.Το βασικό μας μέλημα είναι πρώτον να μη επιστρέψουμε στο ίδιο μοντέλο που μας οδήγησε στην κρίση και να απελευθερώσουμε δυνάμεις γιατί δεν μπορείς να χτίσεις το καινούργιο με τα υλικά του παλιού.

Υπήρξε μια αντικοινωνική πολιτική, στρεβλής και απατηλής αντίληψης, που έγινε κυρίαρχη και αναπαράχθηκε μαζικά από πολιτικούς, επιχειρηματικούς και μιντιακούς κύκλους, εντός και εκτός χώρας, και την οποία πρόσφατα επανέλαβε ο ΣΕΒ: Η αντίληψη ότι «ζούσαμε πάνω από τις δυνατότητες μας και ότι επομένως ορθώς επεβλήθη το αντίδοτο της λιτότητας, για να μας επαναφέρει στον ίσιο δρόμο, ανέφερε ο κ. Τσίπρας για να τονίζει πως πρόκειται για μια μειωτική αν μη τι άλλο και ψευδή αναφορά στις δυνατότητες αυτής της χώρας και των ανθρώπων της.

Το ζητούμενο, διαμήνυσε, δεν είναι η μείωση των αναγκών της κοινωνίας ως προς τις περιορισμένες όπως υποννοεί το παραπάνω σχήμα δυνατότητες της, αλλά η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών, που προκύπτουν από τις αναβαθμισμένες δυνατότητες που έχουν οι πολίτες αυτής της χώρας και ειδικότερα οι νέοι και οι νέες.

«Εμείς δεν βλέπουμε κανένα ταβάνι και κανένα περιορισμό στις δυνατότητες, τις ικανότητες, τις δεξιότητες και τη διάθεση για δημιουργία που υπάρχει σε αυτή τη χώρα» σημείωσε και υπογράμμισε πως η ενίσχυση των Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι ένα από τα βασικά μας οχήματα στην πορεία υλοποίησης αυτού του μεγάλου στόχου.

«Διότι γνωρίζουμε πολύ καλά, εξετάζοντας και παραδείγματα προηγμένων οικονομιών, ότι η ενίσχυση αυτού του τομέα της οικονομίας μπορεί να φέρει πολλαπλά οφέλη και να κατακτήσει ένα σημαντικό μερίδιο της συνολικής παραγωγής.

Το οικονομικό οικοσύστημα που δημιουργεί η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία διακρίνεται από σταθερότητα, διαχρονικότητα και μεγάλη ανθεκτικότητα σε εξωτερικά σοκ» προσέθεσε.

Οι Αρχές είναι που διέπουν την ίδια τη λογική της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας: Οι αρχές της συλλογικότητας, οι αρχές ότι μας ενδιαφέρει να παράγουμε κέρδος που συνεισφέρει στο γενικό καλό, ανέφερε ο κ. Τσίπρας.

Επίσης, προέταξε τη δημοκρατία στην παραγωγή, τις συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, τον σεβασμό στην εργασία και τα δικαιώματα που απορρέουν από αυτή.

Ο υγιής ανταγωνισμός στη βάση της βελτίωσης του παραγόμενου προϊόντος και όχι στη βάση της δαρκούς συμπίεσης του εργατικού κόστους, συμπλήρωσε.

«Ξεκινήσαμε λοιπόν από τα θεμέλια, από το να χτίσουμε μια κοινή γλώσσα και κάποιους κοινούς κανόνες για το τι είναι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Συγκροτήσαμε λοιπόν ένα θεσμικό πλαίσιο για έναν ολόκληρο κλάδο, που βασικό σκοπό του είχε να αποσυνδέσει την έννοια της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας από τις προνοιακές πολιτικές και να την καταστήσει κλάδο ισότιμο με την ιδιωτική οικονομία, αναγνωρίζοντας όμως και προφυλλάσοντας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της» υπογράμμισε.

«Σε πρώτη φάση, ενεργοποιείται τον Δεκέμβριο το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας που θα έχει αρχικό κεφάλαιο 10 εκατ. ευρώ και θα υποστηρίξει όλους τους φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας που αποκλείονταν μέχρι σήμερα από το τραπεζικό σύστημα» ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, θα πρόκειται δηλαδή για μια τράπεζα μόνο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, η οποία θα δώσει μικροπιστώσεις, των πέντε των δέκα των δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ σε σχήματα που θα θέλουν να κάνουν τα πρώτα τους βήματα, ενώ στην επόμενη φάση θα ενεργοποιηθούν χρηματοδοτικά προϊόντα, όπως εγγυητικές επιστολές για δάνεια σε υπάρχουσες και νέες επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας». Το Ταμείο, όπως διευκρίνισε, θα λειτουργεί ουσιαστικά ως φορέας που διευκολύνει και υποστηρίζει τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων της Κοινωνικής Οικονομίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και στα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ, ανέδειξε ο κ. Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός έκανε γνωστό, επίσης, πως η κυβέρνηση προχωράει στη δημιουργία 100 κέντρων υποστήριξης που θα λειτουργήσουν στις αρχές του 2018 σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, δράση ύψους 11 εκατ. ευρώ.

Μετά την ψήφιση του νόμου πέρυσι ο χώρος της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας διευρύνεται. Κάθε μήνα, δημιουργούνται περίπου 40 νέοι φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, είπε ο κ. Τσίπρας.

Με βάση τα πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει το Μητρώο Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, από τις αρχές του χρόνου μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 390 νέοι φορείς, προσέθεσε και τόνισε πως «είμαστε σε ένα καλό δρόμο, μπορούμε όμως να πολλαπλασιάσουμε τα αποτελέσματα.»

«Πιστεύουμε στη συλλογικότητα, στη συνεργασία σε μια επιχειρηματικότητα που δεν θα είναι μόνος σκοπός το κέρδος και ο ανταγωνισμός» υπογράμμισε.

Οι επιχειρήσεις Αλληλέγγυας Οικονομίας είναι ένα απτό παράδειγμα ότι πλέον τα πράγματα αλλάζουν προς το καλύτερο στη χώρα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Επιθυμία μας είναι η επιτυχία σας να γίνει το θετικό παράδειγμα και κάλεσμα ταυτόχρονα προς όσους και όσες τα χρόνια της κρίσης έφυγαν στο εξωτερικό να επιστρέψουν και να επιχειρήσουν πίσω στην πατρίδα μας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Η Ελλάδα της κρίσης είναι πρώτη χώρα σε όλη την ΕΕ σε αριθμό πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έως 30 ετών, παρατήρησε ο κ. Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως «στόχος μας είναι η αλληλέγγυα οικονομία να καταλάβει το 10% της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας».

Σε αυτό το πλαίσιο, είπε πως «θεσπίζουμε ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για τους Φορείς Κ.ΑΛ.Ο. και προχωράμε άμεσα σε δράσεις για την περαιτέρω υποστήριξή τους».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

Πολιτική / Συνήγορος του Πολίτη: Κίνδυνος για το κράτος δικαίου η αναστολή αιτήσεων ασύλου

«Τόσο ο Χάρτης Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και το παράγωγο ενωσιακό δίκαιο κατοχυρώνουν, εκτός από την κατ’ ουσίαν διεθνή προστασία σε περίπτωση βάσιμων λόγων δίωξης, και το δικαίωμα πρόσβασης στη διαδικασία ασύλου»
LIFO NEWSROOM
Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Πολιτική / Βενιζέλος κατά κυβέρνησης για το μεταναστευτικό: Ζήτημα υψίστης σημασίας για την υπόσταση του κράτους δικαίου

Ζητά την ανάκληση της νομικής αιτιολόγησης που στηρίζεται στο άρθρο 15 ΕΣΔΑ, δηλαδή το αντίστοιχο του άρθρου 48 Συντ. για την εφαρμογή του νόμου περί καταστάσεως πολιορκίας, όπως σημειώνει με έκπληξη
LIFO NEWSROOM
Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Πολιτική / Φλωρίδης για Ιατροδικαστική Υπηρεσία Πάτρας: «Αν δεν κόψεις τα σάπια, θα μολυνθούν και τα υπόλοιπα»

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να τεθεί σε αναστολή και ο ιατροδικαστής που υπέγραψε τις τρεις εκθέσεις για τα βρέφη που δολοφόνησε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, εξηγώντας τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πάτρας
LIFO NEWSROOM
Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Πολιτική / Ακροδεξιό παραλήρημα Πλεύρη: Αντικίνητρα για «λαθρομετανάστες, που έρχονται και τρώνε-πίνουν με τα χρήματα των φορολογούμενων»

Ο νέος υπουργός επιτίθεται στους μετανάστες με χυδαία ρητορική λέγοντας πως στις δομές «τρώνε 3 φορές κρέας και μία ψάρι» και πως «δεν θέλουμε να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό της Ευρώπης»
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

Πολιτική / Μητσοτάκης κατά Ανδρουλάκη στη Βουλή: Πολιτική κόντρα για ΟΠΕΚΕΠΕ και «γαλάζια συμμορία»

 Όταν απευθύνεστε σε αυτήν την παράταξη δεν θα χρησιμοποιείτε τον όρο «γαλάζια συμμορία», δεν τη δέχομαι από ένα κόμμα, που έχει στιγματίσει την πολιτική ζωή της χώρας, απάντησε σε υψηλούς τόνους στον Νίκο Ανδρουλάκη ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Κλείνει η δίοδος από Λιβύη προς Ελλάδα» – Τρίμηνη αναστολή ασύλου και δύο κλειστά κέντρα στην Κρήτη

Σύλληψη και κράτηση για όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα – Νέα μέτρα υπό τον απόηχο της άρνησης Χάφταρ να δεχθεί την ευρωπαϊκή αποστολή
LIFO NEWSROOM
Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Πολιτική / Γεραπετρίτης για μεταναστευτικό: Αν χρειαστεί, θα υπάρξει αυστηροποίηση των μέτρων

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ επισήμανε πως «η Ελλάδα θα μεριμνήσει ώστε να ελεγχθούν οι μεταναστευτικές ροές» και υπογράμμισε ότι η επιτήρηση θα ενταθεί στο πλαίσιο ευρωπαϊκής συνεργασίας
LIFO NEWSROOM
Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Πολιτική / Αυξάνονται οι ροές μεταναστών σε Κρήτη και Γαύδο: Στη Λιβύη Πλεύρης και Ευρωπαίοι για συνομιλίες με Ντμπέιμπα - Χαφτάρ

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία, με τη συμμετοχή των υπουργών Εσωτερικών της Ιταλίας και της Μάλτας, μετέβη στη Λιβύη για διαβουλεύσεις με τις πλευρές των Ντμπέιμπα και Χαφτάρ
LIFO NEWSROOM
Νίκος Χριστοδουλάκης: «Υπάρχει ένα οργανωμένο δίκτυο που αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

LiFO politics / Νίκος Χριστοδουλάκης: «Ένα οργανωμένο δίκτυο αφαιμάζει κοινοτικούς πόρους με πολιτική κάλυψη»

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής Νίκος Χριστοδουλάκης μιλά στη Βασιλική Σιούτη για το σκάνδαλο στον ΟΠΕΚΕΠΕ, δίνει τη δική του ερμηνεία και εκτιμά ότι η κρίση «δεν μας έκανε σοφότερους, αλλά χειρότερους».
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

Πολιτική / Πλεύρης: «Άσυλο τέλος για μουσουλμάνους από την Συρία»

«Eκδόθηκαν οι πρώτες αρνητικές αποφάσεις για αιτούντες προερχόμενους από τη Συρία, αφού συνεκτιμήθηκε ο λόγος της φυγής τους σε συνδυασμό με τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά» δήλωσε ο υπουργός υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
Η Κοινωνική Οικονομία ξεκίνησε βάσει νόμου στην Ελλάδα το 2011 ή 2012.Βολόδερνε για χρόνια ερασιτεχνικά, πολλοί ίδρυσαν και τελικά έκλεισαν τις ΚΟΙΝΣΕΠ έχοντας κάνει έξοδα και πληρώνοντας και τέλος επιτηδεύματος χωρίς καθόλου κέρδη. Ας ψάξουν για αυτό στο Μητρώο των ΚΟΙΝΣΕΠ.Κάποιοι δε δημόσιοι παράγοντες έκαναν την Κοινωνική Οικονομία όχημα αποκόμισης προσωπικής προβολής και κερδών.Η ταμπέλα είναι λοιπόν ωραία και "σοσιαλιστική" - πλην όμως μόνο ταμπέλα μέχρι τώρα.Και πίσω από την ταμπέλα υπάρχουν κανονικοί "δουλέμποροι" κοινωνικών υπηρεσιών, αντικαθιστώντας ανάλογες ιδιωτικές εταιρίες και παράλληλα "αξιοποιώντας" τις όποιες εύνοιες.Ας το ψάξουν και αυτό.