Τσίπρας: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων - Άτοκα δάνεια

Τσίπρας: Ανάγκη άμεσης ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων - Άτοκα δάνεια Facebook Twitter
EUROKINISSI
8

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε κλάδος της τουριστικής δραστηριότητας, λόγω των επιπτώσεων του κορωνοϊού συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας με παράγοντες του τουριστικού τομέα.


Ο τουρισμός που αποτελεί πάνω από το 20% του ΑΕΠ, πλήττεται σημαντικά, με τις καλύτερες προβλέψεις να δείχνουν σταδιακή ανάκαμψη στο 2ο εξάμηνο του έτους. Οι απώλειες μόνο για το τρίμηνο Μάρτιος-Μάιος θα είναι πάνω από 2,17 δισ. ενώ οι χαμένες θέσεις εργασίας είναι πάνω από 38.000.


Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται ένα «γενναίο» πακέτο μέτρων στήριξης των τουριστικών επιχειρήσεων, «όχι στην αποσπασματική λογική του «βλέποντας και κάνοντας» που υιοθετεί η κυβέρνηση». Κατά τον ίδιο, η Ελλάδα είναι ουραγός στο μέγεθος του πακέτου στήριξης της διάσωσης της ελληνικής οικονομίας συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ τα μέτρα στήριξης για την τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους στον τουρισμό είναι μέχρι στιγμής ανεπαρκή.

Ο ίδιος πρότεινε:
- την ενίσχυση της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με (άτοκο) κεφάλαιο κίνησης, με την εγγύηση του δημοσίου αλλά και άτοκα δάνεια, εκπτώσεις επί των επιτοκίων και ειδικά επενδυτικά προγράμματα.
- την αναβολή αποπληρωμής των δανείων και οφειλών στο δημόσιο.
- Ταυτόχρονα στοχευμένη κατανομή πόρων στον ευρύτερο κλάδο του τουρισμού, με ιδιαίτερη έμφαση στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, στα πλαίσια της σχεδίασης και εξειδίκευσης του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 και αξιοποίηση των μέχρι τώρα αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ 2014-20 .
- Στοχευμένες πολιτικές στήριξης για να κρατηθούν όρθιες οι επιχειρήσεις: ένα μεγάλο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού από το κράτος, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με έμφαση σε προγράμματα νεολαίας, ειδικά σε ηλικίες μέχρι 30 ετών.
- Αύξηση του προϋπολογισμού του ΕΟΤ και αναμόρφωση της στρατηγικής προβολής της χώρας.
- Οι ξενοδοχειακές μονάδες μπορούν να στηριχθούν μέσω της φιλοξενίας προσφύγων με ορθή διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, αντί των υφιστάμενων camps με απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.


«Η επόμενη μέρα δεν θα είναι η ίδια», προειδοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ρέτσος, ο πρόεδρος του ΞΕΕ, κ. Βασιλικός, ο πρόεδρος του ΣΕΤΚΕ, κ. Τοκούζης, ο πρόεδρος της FedHATTA, κ. Τσιλίδης και η τομεάρχης τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Κατερίνα Νοτοπούλου.

Πολιτική
8

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

5 σχόλια
Καινοτόμος, δημιουργικός, πρωτοπόρος, μεγαλοφυής, ψηφίστε τον πάλι να πλουτίσετε.Απλά πράγματα, εγγυημένα, "το ένα ενάμιση ευρώ, τα τρία σε προσφορά πέντε, να τα τυλίξω ;"
Ναι, να τα τυλίξεις, του απάντησαν το 2015. Δεν "πιάσανε" την "προσφορά", επινόησης πωλητή "λάστιχων-χταποδιών" στο Μοναστηράκι (που έβγαζε τις μπύρες της ημέρας και το γλένταγε βέβαια κιόλας...).
"...τομεάρχης τουρισμού της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ --> Κατερίνα Νοτοπούλου "Μπορεί να είναι ανίκανοι ακόμα και για μία απλή πρόσθεση, αλλά τουλάχιστον τον τουρισμό τον βλέπουν σοβαρά.
Πολύ σωστά!αν ήταν ικανοί δν θα είχαν φτιάξει μαξιλάρι 30δις,αλλά 200δις,που έχασε ο βαρουφακης το 15’.κ η μονη πρόσθεση που ήξεραν ήταν +150€ στον υπό κατώτατο μισθό,να τσακίσουν τους εργοδότες.