Τσίπρας: 5,6 δισ. το κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ- Δεν παρακολουθούσα κανέναν

Ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ Facebook Twitter
Φωτ.: EUROKINISSI
0

Απολύτως κοστολογημένο είναι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στις έξι προτεραιότητες που ανακοίνωσε χθες από το βήμα της ΔΕΘ. 

Το πρόγραμμα αυτό αγγίζει τα 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της ΔΕΘ. 

«Κατηγορούν εμάς για πιθανότητα να οδηγήσουμε τη χώρα σε μνημόνια αυτοί που οδήγησαν τη χώρα σε μνημόνια, αυτοί που χρεοκόπησαν τη χώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας. «Θα φορολογήσουμε την αισχροκέρδεια προκειμένου να δώσουμε ανάσα στη μεσαία τάξη και τους μισθωτούς», συμπλήρωσε. 

Σε άλλο σημείο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι αδικήθηκε η μεσαία τάξη, αλλά όχι από επιλογή. «Αδικήσαμε τη μεσαία τάξη όχι από συνειδητή επιλογή, αλλά είχαμε τον εθνικό στόχο να βγάλουμε τη χώρα από τα μνημόνια», είπε και σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την υποχρέωση να αποκαταστήσει όποιες αδικίες υπήρξαν στο πλαίσιο αυτού του εθνικού στόχου. 

«Δεν παρακολουθούσα κανέναν»  

Όπως αναμενόταν, πολλές ερωτήσεις που δέχθηκε ο Αλέξης Τσίπρας αφορούσαν την υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

«Τόσο εγώ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης μιλάμε για αντιδημοκρατική εκτροπή», τόνισε. «Σε καμία άλλη χώρα δεν θα παρέμενε ο πρωθυπουργός στη θέση του», συμπλήρωσε. Είναι «πολιτική δειλία να ρίχνει την ευθύνη ο κ. Μητσοτάκης στον ανιψιό του», πρόσθεσε και σχολίασε ότι αυτό δεν μπορεί αυτό να γίνεται ανεκτό από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, γιατί «από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο ΝΔ». 

Η ΕΥΠ επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ «λειτουργούσε με το γράμμα του νόμου», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, σημείωσε ότι η υπηρεσία υπαγόταν στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αλλά ο διοικητής ως όφειλε τον ενημέρωνε, 

«Δεν έδωσα εγώ καμία εντολή παρακολούθησης του κ. Πιτσιόρλα. Ενημερώθηκα αφού αυτή η εντολή είχε δοθεί, από τους αρμόδιους παράγοντες της ΕΥΠ σε συνεργασία με δύο εισαγγελικούς λειτουργούς. Έπραξα όπως θα έπρεπε να πράξει κάθε πρωθυπουργός που σέβεται το Σύνταγμα και τους νόμους και ζήτησα από τον διοικητή της ΕΥΠ αν υπάρξει οποιοδήποτε στοιχείο επιβαρυντικό για τα στελέχη αυτά να με ενημερώσει», δήλωσε ερωτηθείς σχετικά. 

«Ουδέποτε έκτοτε είχα οποιαδήποτε τέτοια ενημέρωση. Δεν έχω να δώσω εξηγήσεις σε κανέναν, είμαι απόλυτα σαφής. Δεν παρακολουθούσα κανέναν, δεν έδωσα εντολή για κανέναν», υπογράμμισε και ανέφερε ότι έξι χρόνια μετά η υπόθεση αυτή έχει προχωρήσει και 7 πολίτες έχουν βρεθεί στο εδώλιο του κατηγορούμενου, στους οποίους δεν είναι ο κ. Πιτσιόρλας. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερο τεκμήριο αθωότητας», τόνισε ο κ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι αυτή η υπόθεση ήταν συγκεκριμένη και όχι ένας αόριστος εθνικός λόγος.

«Ας μην προσπαθούν να δημιουργήσουν συνθήκες συμψηφισμού, όσο το κάνουν θα επιβεβαιώνουν την ενοχή τους», είπε και τόνισε ότι «ο κ. Μητσοτάκης δεν προσπαθεί να πείσει ότι είναι αθώος, αλλά ότι όλοι τα ίδια κάνουν». Αυτό είναι «κατάντια για τον κ. Μητσοτάκη, είναι το πάρθιο βέλος του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου», υπογράμμισε.

«Δεν είχα καμία ενημέρωση από τον διοικητή της ΕΥΠ», ανέφερε ακόμη ο κ. Τσίπρας. «Με τον κ. Κοντολέοντα είχα μία εθιμοτυπική επίσκεψη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και μετά την επισήμανσή μου ότι είναι λάθος να υπάγεται η ευθύνη της ΕΥΠ στο γραφείο του πρωθυπουργού, έκτοτε δεν είχα καμία επαφή», συμπλήρωσε. 

«Παρωδία η εξεταστική» 

«Η κυβέρνηση απαξιώνει την κοινοβουλευτική διαδικασία, η Εξεταστική που συστήθηκε είναι μία παρωδία, ένας εξευτελισμός της κοινοβουλευτικής διαδικασίας», είπε αναφερόμενος επίσης στην υπόθεση των παρακολουθήσεων. 

«Το ίδιο ήταν και όταν αποκαλύφθηκε ότι το ίδιο κακόβουλο λογισμικό που επιχείρησε την παρακολούθηση των Ανδρουλάκη και Κουκάκη μόλυνε το κινητό του κ. Σπίρτζη. Από ποιον; Αυτή η μόλυνση σημαίνει ότι είχαν δυνατότητα να το ενεργοποιούν όταν ήταν σε συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, όταν μιλούσε μαζί μου, ή να ενεργοποιούν και την κάμερα του κινητού. Και κανείς δεν μιλάει γι αυτό. Η προστασία του Συντάγματος εναπόκειται σε όλους μας, πολιτικούς, δημοσιογράφους, πολίτες», συμπλήρωσε. 

Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σε όλα τα διεθνή φόρα, «θα παλέψουμε και με τα μέσα που δίνει το θεσμικό σύστημα της χώρας ώστε να μην μείνει στο σκοτάδι». Προειδοποίησε ότι ποινικές ευθύνες θα αντιμετωπίσουν, όχι όσοι μιλήσουν στην Επιτροπή, αλλά όσοι γνωρίζουν την αλήθεια και την αποκρύπτουν. 

«Εδώ δεν έχουμε ένα λάθος, έχουμε μία αξιόποινη πράξη, όσο δεν μας λένε την αιτία για τις παρακολουθήσεις, όσο επικαλούνται αορίστως εθνικούς λόγους. Δεν μπορούμε να πάμε σε εκλογές με έναν πολιτικό αρχηγό να κατηγορείται ότι ήταν πράκτορας ξένων συμφερόντων», συμπλήρωσε. 

«Η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι αισχροκέρδειας» 

Αναφερόμενος στην εξαγγελία του για επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, σχολίασε ότι στην περσινή ΔΕΘ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «αποκρύψει την ιδιωτικοποίησή της». 

«Αυτό έγινε με μία διαδικασία που χρήζει διερεύνησης. Με 100 εκατομμύρια ευρώ η ΔΕΗ απώλεσε το 17% των μετοχών. Το αποτέλεσμα είναι ότι η ΔΕΗ πρωταγωνιστεί στο ράλι της αισχροκέρδειας με αύξηση των κερδών και με μεταφορά του κόστους στους Έλληνες φορολογούμενους. Η ΔΕΗ έχει χειραγωγήσει την τιμή της μετοχής της στο Χρηματιστήριο. Αυτά δεν είναι απλά πολιτικά σφάλματα είναι αξιόποινες πράξεις», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. 

«Δεν θέλουμε να είμαστε κυβέρνηση των ηττημένων» 

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στα περί «τερατογένεσης» που αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, για το ενδεχόμενο κυβέρνησης των κεντροαριστερών δυνάμεων.  
 
«Ο κ. Μητσοτάκης λέει τερατογένεση το ενδεχόμενο να μην είναι στην εξουσία, ο ελληνικός λαός θεωρεί τερατογένεση να συνεχίσει να είναι στην εξουσία», ανέφερε. «Ποια είναι πιο ισχυρή, μία κυβέρνηση πλατιάς λαϊκής νομιμοποίησης ή μία κυβέρνηση που κυβερνά με το ένα τρίτο των ψήφων;», συμπλήρωσε. 

Η απλή αναλογική «δεν δημιουργεί αστάθεια αλλά σταθερότητα και εμπιστοσύνη. Υπάρχει η δυνατότητα να κάνουμε την πιο δημοκρατική κυβέρνηση που είχε ποτέ ο τόπος», επεσήμανε. 

«Μπορώ να συνεργαστώ με κόμματα που έχουμε διαφορές αλλά το βάρος θα έχει το πρώτο κόμμα. Δεν θέλουμε να είμαστε μία κυβέρνηση των ηττημένων, για να προχωρήσει μία κυβέρνηση συνεργασίας είναι προϋπόθεση να είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ. Αν είναι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει εκείνος την δυνατότητα, θα πάρει την εντολή και θα μπορεί να κάνει κυβέρνηση ενδεχομένως με τον κ. Βελόπουλο», πρόσθεσε. 

«Δεν έχω εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις» 

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε ότι δεν έχει εμπιστοσύνη στις δημοσκοπήσεις. «Όχι ότι δεν λαμβάνω υπόψη μου τα στοιχεία και τις τάσεις. Οι μετρήσεις όμως διαμορφώνουν μία εντελώς διαφορετική εικόνα από αυτή που διαπιστώνει κανείς αν πάει στην κοινωνία. Υπάρχει μία υποτίμηση των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ», είπε και έκανε λόγο για «συστημικού χαρακτήρα» προβλήματα στις μετρήσεις. 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ