Τσακαλώτος: Παραδέχομαι ότι δεν είναι λύση να υπάρχει υπερφορολόγηση αλλά συμβαίνει αναγκαστικά

Τσακαλώτος: Παραδέχομαι ότι δεν είναι λύση να υπάρχει υπερφορολόγηση αλλά συμβαίνει αναγκαστικά Facebook Twitter
2

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε ότι ούτε ο ίδιος θεωρεί ως βέλτιστη τη λύση «να υπάρχει υπερφορολόγηση και μετά να μοιράζεται το πλεόνασμα», όπως επισημαίνει η αντιπολίτευση, ωστόσο εξήγησε ότι η κυβέρνηση αυξάνει τους φόρους αναγκαστικά.

«Αυτό γίνεται πρώτον, γιατί το ΔΝΤ πάντα υποτιμάει την απόδοση των μέτρων και δεύτερον, γιατί δεν μετράει καθόλου τα λεγόμενα μη παραμετρικά μέτρα (έσοδα από την φοροδιαφυγή, έσοδα από την αύξηση της εισπραξιμότητας από τον ΦΠΑ).

Δεν το θέλουμε, αλλά ζοριστήκαμε για αυτούς τους λόγους. Δεν λαμβάνουν υπόψη κάποια από τα επιχειρήματα της αντιπολίτευσης, που τα συμμερίζεται και η κυβέρνηση, ότι μπορεί να δημιουργήσει μεγαλύτερη ύφεση, ούτε και τα μη παραμετρικά μέτρα, τα οποία δεν μπορείς να τα καταγράψεις».

Κατά την τοποθέτησή του επί του προσχεδίου του Προϋπολογισμού 2018, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε εκτός από τα παραπάνω και ότι η υπεραπόδοση στα έσοδα δεν οφείλεται στην φορολογία, αλλά στο ότι 250.000 περισσότεροι απασχολούμενοι, που εισήλθαν στην αγορά εργασίας αποδίδουν εισφορές (που υπολογίζονται στα 472 εκ. από 448 εκ.) αλλά και στο ότι εφαρμόζεται το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρθηκε ιδίως στο μέτρο της εθελούσιας αποκάλυψης αδήλωτων εισοδημάτων, τα οποία και εκτίμησε ότι θα φτάσουν το 450 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Τσακαλώτος, από την αρχή της ομιλίας του, επιτέθηκε στην ΝΔ, λέγοντας χαρακτηριστικά πως έχει ρίξει τόσο πολύ τον πήχη ως προς την κριτική κατά της κυβέρνησης που και μια σαρανταποδαρούσα, η οποία θα είχε πρόβλημα στα 25 πόδια της και θα κουβαλούσε βαριές σακούλες από σούπερ μάρκετ θα μπορούσε να περάσει από πάνω.

«Επί της ουσίας, δεν έχω ακούσει μια πρόταση. Λέτε ότι δεν θα αυξάνατε τους φόρους. Και από τι θα κόβατε;» είπε απευθυνόμενος προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, και ζήτησε «να γίνει επ' αυτού μια ντόμπρα ιδεολογική συζήτηση».

Σχετικώς με το επιχείρημα της αντιπολίτευσης ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη, ο κ. Τσακαλώτος αντέτεινε ότι αυτό δεν είναι κάτι που συμμερίζονται οι επενδυτές, οι οποίοι ζητούν σταθερό πλαίσιο για επενδύσεις, παρά μόνο -όπως υποστήριξε- μια σύμβουλος της ΝΔ το είπε.

Πολιτική
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM
Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Πολιτική / Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση φαινομένων ψηφιακού εθισμού
LIFO NEWSROOM