Τι προκύπτει από την πρώτη επίσκεψη του Όλαφ Σολτς στην Αθήνα

Τι προκύπτει από την πρώτη επίσκεψη στην Αθήνα του Όλαφ Σολτς Facebook Twitter
Επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Όλαφ Σολτς στην Ακρόπολη. Φωτό: Eurokinisi
0

Η διαφορά με τη Γερμανία στα ενεργειακά παραμένει, όπως και στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, αλλά αυτό δεν επηρεάζει τη συνεργασία των δύο χωρών, όπως κατέστησαν σαφές ο Γερμανός καγκελάριος και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Στο θέμα της Τουρκίας δεν διαπιστώθηκε κάποια ιδιαίτερη στροφή (όσο και αν κάποιοι προσπάθησαν να παρουσιάσουν κάτι τέτοιο), αλλά το κλίμα μεταξύ Σολτς και Μητσοτάκη αδιαμφισβήτητα ήταν πολύ πιο θερμό από εκείνο με την Άνγκελα Μέρκελ. 

Ο πρωθυπουργός, που δεν είχε καμία προσωπική χημεία με τη χριστιανοδημοκράτισσα πρώην καγκελάριο, υποδέχτηκε με ιδιαίτερη χαρά τον σοσιαλδημοκράτη Ολαφ Σολτς, με τον οποίο, όπως φάνηκε, υπάρχει μία καλή επικοινωνία, παρά τις διαφορές τους.

Στην κοινή συνέντευξη που έδωσαν, τον αποκαλούσε «αγαπητέ φίλε Όλαφ» και του είπε πως τον υποδέχθηκε σε ένα κλίμα που δεν θύμιζε την Ελλάδα των μνημονίων και σε μια ατμόσφαιρα καλύτερη από εκείνη της περσινής επίσκεψης της προκατόχου του, αλλά αυτή δεν ήταν η μοναδική αιχμή του κ. Μητσοτάκη. 

 

Από τα αποτελέσματα ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών που έχουν υπόψιν οι αρμόδιες διευθύνσεις, αλλά και η πρεσβεία στην Αθήνα, προκύπτει ότι η δημοφιλία της Γερμανίας υποχώρησε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια αντιγερμανικά συναισθήματα. 

Η γερμανική πλευρά εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη από την επίσκεψη Σολτς, καθώς η βελτίωση των ελληνογερμανικών σχέσεων μπορεί να μην είναι στις τοπ προτεραιότητες της γερμανικής διπλωματίας, είναι όμως κάτι που την απασχολεί. Από τα αποτελέσματα ποσοτικών και ποιοτικών ερευνών που έχουν υπόψιν οι αρμόδιες διευθύνσεις, αλλά και η πρεσβεία στην Αθήνα, προκύπτει ότι η δημοφιλία της Γερμανίας υποχώρησε κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχουν ξαναβγεί στην επιφάνεια αντιγερμανικά συναισθήματα. 

Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ε.Ε., σύμμαχος σε Ευρώπη και ΝΑΤΟ και για μια χώρα που θέλει να ασκεί επιρροή, όπως η Γερμανία, αυτά έχουν τη σημασία τους. Γι' αυτό και το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να χτυπάνε καμπανάκια και οι Γερμανοί θέλουν να ανατρέψουν το αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ο καγκελάριος Σολτς που είχε τη σχετική ενημέρωση κατά την προετοιμασία του ταξιδιού του στην Ελλάδα και –ειδικά μετά το φτωχό αποτέλεσμα της επίσκεψής του στη Γαλλία– χρειαζόταν μία επιτυχία, έστω μικρότερης σημασίας. Ήθελε λοιπόν να πάει καλά η επίσκεψη αυτή και ο ίδιος, σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές και διπλωματικές πηγές, θεωρεί ότι πήγε. 

Η τοποθέτηση του πρωθυπουργού για το θέμα των επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ικανοποίησε τη γερμανική πλευρά, όπως και το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έθεσε δημόσια το θέμα των υποβρυχίων που θα παραδώσει η Γερμανία στην Τουρκία.

Το θέμα αυτό δεν είναι υπό συζήτηση για τη γερμανική κυβέρνηση, αλλά συζητά να πουλήσει κι αυτή εξοπλιστικά στην Ελλάδα. Αυτό δηλαδή που κατά την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου αποκαλούσαν «σύστημα Ζαχάρωφ» από τον γνωστό έμπορο όπλων που πουλούσε σε όλες τις (αντιμαχόμενες) πλευρές. 

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει αναπτύξει με την τελευταία γερμανική κυβέρνηση και τον Όλαφ Σολτς την προσωπική σχέση που είχε με την Άνγκελα Μέρκελ. Παρότι ο σημερινός καγκελάριος  θεωρείται πολύ πιο επικοινωνιακός από την προκάτοχό του στη Γερμανία, δεν ταιριάζει στο προσωπικό του στυλ ο τρόπος με τον οποίο προσέγγιζε τον Ερντογάν η Μέρκελ. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, πάλι, εμπιστεύεται μόνο τους ηγέτες με τους οποίους αναπτύσσει μία προσωπική διπλωματία και ιδιαίτερη σχέση, όπως έκανε με τον Τραμπ παλαιότερα και τον Πούτιν τώρα. Ο σοσιαλδημοκράτης Σολτς όμως δεσμεύεται από τις αρχές και το πρόγραμμα της συγκυβέρνησης με Πράσινους και Φιλελεύθερους και η Τουρκία του Ερντογάν στα θέματα δημοκρατίας και δικαιωμάτων αξιολογείται αρνητικά. Η Μέρκελ αυτά τα παρέβλεπε, αλλά η σημερινή κυβέρνηση έχει μία διαφορετική στάση. Όλα αυτά βεβαίως δεν σημαίνουν ότι υπάρχει κάποια στροφή στη στάση της Γερμανίας για τα ελληνοτουρκικά.

Ο Σολτς, παρότι η κλιμάκωση των απειλών της Αγκυρας προς την Ελλάδα τον ενοχλεί γιατί τους φέρνει όλους σε δύσκολη θέση, δεν είπε τίποτα περισσότερο από τα αυτονόητα και τα γενικά περί σεβασμού της κυριαρχίας, αποφεύγοντας ουσιαστικά να πάρει θέση και πολύ περισσότερο να καταδικάσει την τουρκική επιθετικότητα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση του διπλωματικού συντάκτη της ΕΡΤ, Νίκου Μελέτη, για την αμφισβήτηση της Τουρκίας στην ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου με πρόσχημα το αίτημα για αφοπλισμό τους, ο Σολτς απάντησε ότι «όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας». Είπε και άλλα αυτονόητα, όπως ότι «οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Το θέμα του κατοχικού δανείου ο Κυριάκος Μητσοτάκης το έθεσε μεν, λέγοντας πως για την Ελλάδα παραμένει ανοιχτό, αλλά αναγνωρίζοντας ότι η Γερμανία θεωρεί πως για αυτήν έχει κλείσει. Η γερμανική πλευρά άκουσε θετικά την διατύπωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι «τα κενά μεταξύ μας υπάρχουν για να γεφυρώνονται», αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κοινή συνέντευξη άφησε κάποιες αιχμές, όπως την αναφορά στον Γερμανό σοσιαλιστή Willy Brandt που μετά την πετρελαϊκή κρίση του ’73 έλεγε πως «μερικοί νόμιζαν ότι μπορούσαν να λύσουν μόνοι τους τα προβλήματα» αλλά «το έργο της ευρωπαϊκής ενοποίησης πρέπει να είναι σε θέση να επιζήσει, ακόμα και εν μέσω καταιγίδας», καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «έχει απόλυτη προτεραιότητα η ανάπτυξη μιας κοινής ευρωπαϊκής ενεργειακής πολιτικής». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μάλιστα τόνισε ότι προσυπογράφει κάθε λέξη αυτής της «πολύτιμης παρακαταθήκης» της οποίας πιστεύει ότι «κανείς δεν θα αμφισβητήσει την επίκαιρη ισχύ της».

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η επίσκεψη Σολτς πραγματοποιήθηκε σε καλύτερο κλίμα από εκείνη της Μέρκελ που συμπεριφερόταν στις ελληνικές ηγεσίες όπως η αυστηρή δασκάλα στον κακό μαθητή. Ίσως γι' αυτό ο Μητσοτάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να πει δημόσια στον «φίλο Όλαφ» ότι η Ελλάδα σήμερα δεν είναι ο αδύναμος δανειστής αλλά ένας ισότιμος συνομιλητής. Άλλωστε και ο Σολτς του απάντησε ότι ήρθε σε μία νέα Ελλάδα, παρότι εκείνος εμμέσως το απέδωσε στα μνημόνια, λέγοντας ότι «οι μεταρρυθμίσεις σάς έκαναν καλό». 

Οι διαφορές Ελλάδας-Γερμανίας παραμένουν, τόσο στο θέμα των ημερών, αυτό του φυσικού αερίου, όσο και στο ανοιχτό από το παρελθόν κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις. Στα θέματα της Τουρκίας μπορεί στον Σολτς να μην αρέσουν οι δηλώσεις Ερντογάν, αλλά δεν σκοπεύει να τα βάλει μαζί του.

Μητσοτάκης και Σολτς όμως έχουν ένα κοινό, ότι βάζουν την οικονομία στο επίκεντρο της πολιτικής τους. Οι δυο τους συμφώνησαν ότι μπορούν να υπάρξουν συνεργασίες σε πολλά θέματα, όπως στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για τις οποίες οι Γερμανοί εξετάζουν παλαιότερα σχέδια που δεν είχαν προχωρήσει.

Οπτική Γωνία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Σαλί Μπερίσα / «Παρά τα σκαμπανεβάσματα, η Ελλάδα βοήθησε την Αλβανία»

Ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας και νυν ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλά στη LiFO για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις, τη συμφωνία για την ΑΟΖ που δεν ευοδώθηκε και ασκεί δριμεία κριτική στον Έντι Ράμα.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Γιατί οι Έλληνες δεν κάνουν παιδιά;

Οπτική Γωνία / Γιατί δεν κάνουν παιδιά οι Έλληνες;

Υπάρχουν λύσεις για το δημογραφικό μας πρόβλημα; Μετατρεπόμαστε σταδιακά σε μία χώρα γερόντων; Ποιες πολιτικές απαιτούνται στο ασφαλιστικό; Μιλά στη LiFO o ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά, Πλάτων Τήνιος.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Οπτική Γωνία / Ειδήσεις που περνούν στα ψιλά και είναι πιο σημαντικές από το μαλλί ενός υπουργού

Η σύγχρονη ακροδεξιά από τη μία κλείνει το μάτι στην πιο παραδοσιακή, αδιάφορη για θέματα υγείας και περιβάλλοντος, κουλτούρα, ενώ από την άλλη, ορισμένοι εκπρόσωποί της, όπως ο Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ, δείχνουν ευαισθησία απέναντι στους κινδύνους του τεχνολογικού καπιταλισμού.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Το δικαίωμα στην απομόνωση

Ιλεκτρίσιτυ / Ας αφήσουμε τους ιθαγενείς στην ησυχία τους

Οι φυλές ιθαγενών που ζουν αποκομμένες από τον ανθρώπινο πολιτισμό χαίρουν νομικής προστασίας, καθώς η επαφή τους με τα οργανωμένη κράτη ενέχει καταστροφικές συνέπειες για τις κοινότητές τους.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
«To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Enrico Bellini / «To TikTok πέτυχε γιατί σε διασκεδάζει»

Ο επικεφαλής Κυβερνητικών Σχέσεων και Δημόσιας Πολιτικής του TikTok στη Νότια Ευρώπη, Enrico Bellini, περιγράφει το μυστικό της επιτυχίας της δημοφιλούς πλατφόρμας και εξηγεί γιατί η προστασία των δεδομένων των Ευρωπαίων χρηστών είναι υψίστης σημασίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Οπτική Γωνία / Πόσο απέχει ένα βιντεοπαιχνίδι για βιασμούς από την incel πραγματικότητα που ζούμε;

Ορθώς μας σοκάρει το «No Mercy» που «παίζει» με τον βιασμό και την αιμομιξία, όμως την ίδια στιγμή ζούμε σε μια κοινωνία όπου η γυναικεία υποταγή πλασάρεται ως κανονικότητα.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τα νέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Πολιτική / Nέα στοιχεία για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή τον επαναφέρουν στο προσκήνιο 

Η υπόθεση των Τεμπών επιστρέφει στη Βουλή μέσω της δικογραφίας για τον Κώστα Αχ. Καραμανλή, αλλά στελέχη της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι αυτήν τη φορά είναι καλά προετοιμασμένοι. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
κωνσταντοπουλου

Βασιλική Σιούτη / Ποιος είναι, τελικά, αξιωματική αντιπολίτευση;

Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πλέον στη δεύτερη θέση το κόμμα της Πλεύσης Ελευθερίας. Θα διατηρήσει η Ζωή Κωνσταντοπούλου τη δυναμική που απέκτησε; Θα αλλάξει σύντομα πάλι η σειρά των κομμάτων; Το σίγουρο είναι πως η ρευστότητα είναι η νέα πολιτική συνθήκη. 
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Tίτλος: Explainer: Το κίνημα "Cute Winter Boots" και το κριντζ της ψηφιακής πολιτικοποίησης

Explainer / «Cute Winter Boots»: Όσο κι αν το υποτιμάτε, το TikTok παράγει πολιτική

Το hashtag #CuteWinterBoots συγκεντρώνει τους προβληματισμούς των χρηστών για την άνοδο της παγκόσμιας ακροδεξιάς και για τον τρόπο που εφαρμόζεται η δημοκρατία σήμερα. Έχουμε αφήσει πίσω μας για πάντα το «για να συμμετέχω στην πολιτική πάω σε συνελεύσεις και γράφομαι σε κόμμα».
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Βασιλική Σιούτη / Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει τρίτη θητεία και τα δίνει όλα για να αλλάξει το κλίμα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι θα διεκδικήσει και τρίτη πρωθυπουργική θητεία και τα δίνει όλα με στόχο την άμεση αντιστροφή του αρνητικού πολιτικού κλίματος.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Χριστόφορος Πισσαρίδης: «Με ενοχλεί που η Ελλάδα, σε όλες τις λίστες, βρίσκεται στην τελευταία θέση»

Χριστόφορος Πισσαρίδης / «Με ενοχλεί που η Ελλάδα βρίσκεται παντού στην τελευταία θέση»

Από τον Τραμπ και την AI μέχρι την ελληνική γραφειοκρατία και την παγκόσμια ύφεση, ο νομπελίστας καθηγητής Οικονομικών Σερ Χριστόφορος Πισσαρίδης μιλά στη LIFO για το μέλλον της εργασίας και την απειλή του λαϊκισμού, εξηγώντας γιατί η Ελλάδα χρειάζεται λιγότερο Δημόσιο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Οπτική Γωνία / Τζέφρι Σακς: «Η κατάληψη των πανεπιστημίων από τον Τραμπ δεν θα πετύχει»

Ο καθηγητής Οικονομικών και διευθυντής του Κέντρου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια σχολιάζει στη LiFO τη σύγκρουση που έχει ξεσπάσει μεταξύ της κυβέρνησης Τραμπ και των αμερικανικών πανεπιστημίων και πώς βλέπει την επόμενη μέρα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Αθήνα: Τα ηλεκτρικά πατίνια και το χάος της μικροκινητικότητας/ Πώς θα μπει τάξη στο χάος με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;/ «Δεν γίνεται να μην έχουμε πατίνια γιατί είναι επικίνδυνο να κυκλοφορήσουν»

Ρεπορτάζ / Τι θα γίνει επιτέλους με τα ηλεκτρικά πατίνια στην Αθήνα;

Τα ηλεκτρικά πατίνια είναι η νέα τάση μετακίνησης στην πόλη αλλά προς το παρόν δημιουργούν αρκετά προβλήματα και προκαλούν αντιδράσεις. Πώς θα μπουν όρια στην άναρχη κυκλοφορία τους και τη στάθμευσή τους και ποιες υποδομές χρειάζονται;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ