Τι αλλάζει στον Kανονισμό του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες

Τι αλλάζει στον Kανονισμό του Δουβλίνου για τους πρόσφυγες Facebook Twitter
0

Τα κύρια σημεία της πρότασης για την μεταρρύθμιση του κανονισμού του Δουβλίνου, δημοσίευσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, επικαλούμενο ευρωπαϊκές πηγές που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις.

α) Αύξηση της σταθερής ευθύνης για τη διαδικασία εισόδου του πολίτης τρίτης χώρας, από τους σημερινούς 12-18 μήνες σε μέχρι 10 έτη. Στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ήταν μόνιμη. Η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, η Μάλτα και η Ισπανία ζητούν δύο χρόνια.

β) Κάθε χώρα θα εισαγάγει τις αιτήσεις που ελήφθησαν σε ένα σύστημα υπολογισμού, το αυτόματο σύστημα Δουβλίνου (DAS), το οποίο δίνει όταν το κράτος αγγίζει τη "σωστή ποσόστωση" της αρμοδιότητάς του.

γ) Υπολογίζεται βάσει ΑΕΠ ανά κάτοικο. Για την Ιταλία είναι το 13,7% των συνολικών αιτήσεων εγγραφής που υποβλήθηκαν σε επίπεδο ΕΕ στο DAS, για τη Γερμανία 25%, 18% για τη Γαλλία, 11% για την Ισπανία.

δ) Οι Οργανισμοί της ΕΕ θα ασχοληθούν με τους "ελέγχους για την κατανομή" με μια γενικότερη εξέταση προκειμένου να εκτιμηθεί κατά πόσο ο μετανάστης έχει την πιθανότητα χορήγησης του δικαιώματος προστασίας, εάν ναι, θα είναι υποψήφιος για ενδοκοινοτική μεταφορά.

ε) Eθελοντικές κατανομές με την υπέρβαση του 100% της ποσόστωσης. Παράδειγμα: αν στην DAS εισάγονται 10 χιλιάδες αιτήσεις σε επίπεδο ΕΕ, η σωστή ποσόστωση για την Ιταλία θα είναι 1.370.

στ) yποχρεωτικές κατανομές με ποσοστό άνω του 140% της ποσόστωσης .

ζ) Σενάριο για σοβαρή κρίση. Αν η χώρα παραμείνει πάνω το 140% της ποσόστωσης για δύο χρόνια ή αν σε αυτή τη χώρα καταφθάσουν 225.000 μετανάστες, ήτοι το 0,05% του συνόλου του ευρωπαϊκού πληθυσμού, οι ηγέτες της ΕΕ θα πρέπει να συγκεντρωθούν για να προωθήσουν επιπρόσθετα μέτρα έκτακτης ανάγκης

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ