Θεοδωρικάκος: H μακρόπνοη εθνική στρατηγική είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού

Θεοδωρικάκος: H μακρόπνοη εθνική στρατηγική είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του δημογραφικού Facebook Twitter
1

Την ανάγκη συγκλίσεων, συνεργασιών και συναινέσεων προκειμένου να διαμορφωθεί μακρόπνοη εθνική στρατηγική για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος που αντιμετωπίζει η χώρα, επισήμανε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, σε παρέμβασή του σε συνέδριο του Economist.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος της χώρας, χωρίς εθνική στρατηγική. Και εθνική στρατηγική σημαίνει, όχι ορίζοντα τεσσάρων χρόνων, ούτε ορίζοντα οκτώ χρόνων. Πρέπει οι Έλληνες να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε πολλοί λίγοι και δεν επιτρέπεται να γίνουμε λιγότεροι. Πρέπει να αναστρέψουμε αυτή την πορεία, πρέπει να έχουμε πλήρη συνείδηση του προβλήματος και πρέπει να διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική σε βάθος χρόνου», τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών.

Ανέφερε, επίσης, ότι το δημογραφικό πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την οικονομική κατάσταση της μέσης ελληνικής οικογένειας, αλλά οι αιτίες που μπορεί ένα ζευγάρι να μην θέλει να κάνει παιδιά έχουν ένα πολύ ευρύτερο πλαίσιο που αφορά την κουλτούρα, τον τρόπο ζωής, την σχέση με την θρησκεία, με πολλές αξιακές παραμέτρους.

Ο υπουργός Εσωτερικών συσχέτισε το δημογραφικό με τη χθεσινή ευρεία συναίνεση που υπήρξε στη Βουλή για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Τόνισε ότι αυτός ο νόμος δίνει την δυνατότητα σε 400.000 παιδιά που έφυγαν από την πατρίδα στα χρόνια της κρίσης, να ψηφίσουν για την Ελλάδα από την χώρα στην οποία βρίσκονται. «Δεν υπάρχει περίπτωση αυτοί οι νέοι άνθρωποι να θελήσουν να αποκτήσουν προοπτική ή να επιστρέψουν στην πατρίδα, αν αυτή η πατρίδα τους γυρίσει την πλάτη και τους δείξει ότι δεν ενδιαφέρεται για εκείνους. Για αυτό, ο χθεσινός νόμος ήταν πραγματικά ιστορικός. Γιατί διασφαλίζει ότι μια νέα γενιά Ελλήνων, αγοριών και κοριτσιών, που βρίσκονται σε όλες τις χώρες της γης για να μορφωθούν, για να σπουδάσουν, για να εργαστούν, για να αποκτήσουν μια καλύτερη τύχη στην ζωή τους, αισθάνονται πλέον, ότι έχουν λόγο, έχουν άποψη για αυτό που θα συμβεί στη χώρα. 'Αρα, ισχυροποιούμε το δεσμό της Ελλάδας μαζί τους και άρα δίνουμε την προοπτική να επιστρέψουν στην πατρίδα».

«Οι αιτίες που οδηγούν στο εξωτερικό τα νέα παιδιά, δεν σχετίζονται μόνο με το αν θα μπορούν εδώ να έχουν μία εργασία. Σχετίζεται με το αν μπορούν να καλύψουν τους στόχους και τις φιλοδοξίες της ζωής τους, με το αν αυτή η πατρίδα, αν αυτή η κοινωνία, αν αυτή η οικονομία και αν αυτό το κράτος, όντως τους δίνει αξιοκρατία, τους δίνει ευκαιρίες και προοπτικές, τους δίνει τη δυνατότητα να σχεδιάσουν και να ονειρευτούν και σιγά-σιγά να σταδιοδρομήσουν και να πετύχουν πράγματα στη ζωή τους. Για αυτό το λόγο ανέφερα πριν, ότι το θέμα χρειάζεται μια συνολική εθνική στρατηγική, η οποία αγκαλιάζει όλους τους τομείς της κοινωνικής, της οικονομικής ζωής και την αποτελεσματική αντιμετώπιση βασικών κακοδαιμονιών αυτού του τόπου, από τον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε μεταπολιτευτικά η Ελλάδα», επισήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Πολιτική / Μητσοτάκης στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη: Όπως το 2023 έτσι και τώρα έχω εμπιστοσύνη στην κρίση του λαού

Ο πρωθυπουργός έδωσε το παρών στην παρουσίαση του βιβλίου του Αλέξη Πατέλη «Η Μεγάλη Επιστροφή: Ο δρόμος για την αξιοπιστία της Ελλάδας», στην Εθνική Πινακοθήκη
LIFO NEWSROOM
H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Πολιτική / H χειραψία Μητσοτάκη-Καραμανλή και η απουσία Σαμαρά από την παρουσίαση του βιβλίου του Ευρυπίδη Στυλιανίδη

Στο Ωδείο Αθηνών παρουσιάστηκε το βιβλίο «Τεχνητή Νοημοσύνη: Ανθρώπινα Δικαιώματα, Δημοκρατία & Κράτος Δικαίου» του Ευριπίδη Στυλιανίδη. Παρόντες ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Καραμανλής, απών ο Αντώνης Σαμαράς
LIFO NEWSROOM
Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM