Ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για την ασφάλεια στα Πανεπιστήμια, με αφορμή τα πρόσφατα επεισόδια στη Νομική Σχολή του ΕΚΠΑ, πραγματοποιείται από τις 10:30 το πρωί της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.
Στη σύσκεψη συμμετέχουν η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός Παιδείας αρμόδιος για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση Νίκος Παπαϊωάννου, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, καθώς και στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού.
Όπως παραδέχονται κυβερνητικά στελέχη, το θεσμικό πλαίσιο του 2021, που προβλέπει την κατάρτιση σχεδίων ασφαλείας από τα ΑΕΙ, έχει μέχρι στιγμής μείνει ανεφάρμοστο σε μεγάλο βαθμό. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, αναγνώρισε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία «δεν λειτούργησε», επισημαίνοντας την ανάγκη επανεκτίμησης του τρόπου υλοποίησης των μέτρων.
Στο επίκεντρο της σύσκεψης βρίσκονται εναλλακτικές λύσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας στα campus, μεταξύ των οποίων η αύξηση της παρουσίας ιδιωτικών φρουρών, η επέκταση της χρήσης καμερών παρακολούθησης και η ενίσχυση των πειθαρχικών πλαισίων για φοιτητές που συμμετέχουν σε βίαιες ενέργειες.
Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι πολλά ΑΕΙ δεν έχουν ακόμα προχωρήσει στην υποβολή σχεδίων ασφαλείας, ενώ αρκετοί πρυτάνεις εμφανίζονται διστακτικοί στο να προχωρήσουν σε ευθεία αντιπαράθεση με παραβατικές ομάδες. Η στάση αυτή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, «εγκυμονεί κινδύνους για τη συνοχή και την ασφάλεια των Ιδρυμάτων».
Παράλληλα, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να συνδεθεί στο μέλλον η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων με την τήρηση των προβλέψεων του νόμου του 2021, καθιστώντας την εφαρμογή του σχεδίου ασφαλείας ουσιαστική προϋπόθεση για την οικονομική ενίσχυση των Ιδρυμάτων.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε ανοιχτό και το ενδεχόμενο διαγραφής φοιτητών που εμπλέκονται σε επιθέσεις ή καταδρομικές ενέργειες, στο πλαίσιο μιας γενικότερης αυστηροποίησης των πειθαρχικών μέτρων.
«Η βάρβαρη επίθεση υπενθυμίζει σε όλους μας, πρυτανικές αρχές, φοιτητικούς συλλόγους, κόμματα και πρωτίστως στην ίδια την κυβέρνηση την ανάγκη επικαιροποίησης και αυστηροποίησης του σχετικού πλαισίου για την πραγματική προστασία των δικαιωμάτων των φοιτητών, των καθηγητών και των άλλων πολιτών μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προϊδεάζοντας για νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.