ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητά ο Προκόπης Παυλόπουλος

Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό ζητά ο Προκόπης Παυλόπουλος Facebook Twitter
Nick Paleologos / SOOC
0

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θεωρεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθούν λύσεις στο μεταναστευτικό τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Όπως αναφέρουν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πηγές της Προεδρίας της Δημοκρατίας, την άποψη του κ. Παυλόπουλου συμμερίζονται και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες. Μάλιστα, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, σε πρόσφατη συνέντευξή της σε γερμανικά ΜΜΕ, εκτίμησε ότι «το ζήτημα των προσφύγων ίσως εξελιχθεί ως το επόμενο σημαντικό ευρωπαϊκό εγχείρημα, στο οποίο θα κληθούμε να δείξουμε εάν είμαστε, όντως, ικανοί να δράσουμε από κοινού».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το βέβαιο είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να διαχειριστεί μόνη της το θέμα της μετανάστευσης, ούτε και μεγαλύτερες χώρες υποδοχής μεταναστών, όπως η Ιταλία, και χρειάζεται μία από κοινού αποφασιστική αντιμετώπιση της Ευρώπης σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί ότι είναι παράδοξο το ότι η Ευρώπη και τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν ήδη πάρει τις αποφάσεις τους σχετικά με το τι συμβαίνει στη Μέση Ανατολή και ιδίως στη Συρία.

«Είναι ζήτημα ευρωπαϊκό και παγκόσμιο. Και όποιος δεν το καταλαβαίνει, τόσο το χειρότερο. Η Ευρώπη, ιδίως, οφείλει να καταλάβει τούτο: Είναι βεβαίως μια Ένωση που έχει τα προβλήματα τα οικονομικά, τα νομισματικά, τα οποία πρέπει να λύσει. Αλλά έχει και άλλες υποχρεώσεις. Υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο από το 2008, που καθορίζει συγκεκριμένες πολιτικές που πρέπει να γίνουν σεβαστές. Αλλά, καμία σοβαρή πολιτική της Ευρώπης πάνω στους τρεις άξονες που σχετίζονται με τη φύλαξη των συνόρων -που δεν είναι μόνον ελληνικά, είναι και ευρωπαϊκά- με το ζήτημα της επαναπροώθησης και με το ζήτημα της διαχείρισης του ασύλου. Δεν έχει γίνει τίποτα οργανωμένο. Και αυτό δεν βαρύνει μόνο την Ευρώπη. Δυστυχώς δεν έχει γίνει και από τα Ηνωμένα Έθνη που έχουν την Ύπατη Αρμοστεία, η οποία θα όφειλε και εκείνη να έχει κινητοποιηθεί, γιατί διαχειρίζεται το θέμα του ασύλου που έχει πολύ μεγάλη σημασία για τα Ηνωμένα Έθνη» ανέφερε χαρακττηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδεχόμενος πριν λίγες μέρες τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη.

0

ΦΩΤΙΕΣ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM
Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

Πολιτική / Γεωργιάδης για θάνατο Λένας Σαμαρά: Ο νευρολόγος του Σισμανόγλειου ζήτησε τη μεταφορά της στον Ευαγγελισμό

« Δυστυχώς έπαθε ανακοπή μέσα στο Νοσοκομείο. Δεν είναι όλα πολιτική. Δείξτε επιτέλους λίγο σεβασμό» αναφέρει σε ανάρτησή του ο υπουργός υγείας
LIFO NEWSROOM
Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Πολιτική / Δούκας σε πρέσβη Ισραήλ: Δεν δεχόμαστε μαθήματα δημοκρατίας από όσους σκοτώνουν αμάχους

Η απάντηση του δημάρχου Αθηναίων στις δηλώσεις του Νόαμ Κατζ, ο οποίος άσκησε κριτική για ελλιπή προστασία της πόλης από «οργανωμένες μειονότητες», ανεπαρκή καθαριότητα και έλλειψη ασφάλειας που –κατά τον ίδιο– κάνει τους Ισραηλινούς τουρίστες να αισθάνονται άβολα
LIFO NEWSROOM
ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM