Συνάντηση Μητσοτάκη-Σίσι: «Αυτοτελείς και ισχυρές οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις»

Συνάντηση Μητσοτάκη-Σίσι: «Αυτοτελείς και ισχυρές οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις» Facebook Twitter
0

Ως «σύντομη αλλά παραγωγική», χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης την επίσκεψή του στην Αίγυπτο και τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο πρόεδρο, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι

«Όπως γνωρίζετε με τον πρόεδρο Σίσι έχω μια εξαιρετική προσωπική σχέση και είμαι εδώ για να επαναβεβαιώσω το στρατηγικό βάθος της σχέσης Ελλάδος και Αιγύπτου και να ευχαριστήσω και την Αίγυπτο για την κίνηση την οποία έκαναν να στηρίξουν την πατρίδα μας αποστέλλοντας στρατιωτικά ελικόπτερα, να μας βοηθήσουν στην καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη συνάντησή με τον Αιγύπτιο πρόεδρο και πρόσθεσε:

«Οι ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις είναι αυτοτελείς, ισχυρές. Δεν ετεροπροσδιορίζονται και δεν εξαρτώνται από τις όποιες σχέσεις μπορεί να έχουμε με άλλες χώρες στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό είναι κάτι το οποίο το ξεκαθαρίσαμε με τον πρόεδρο Σίσι, αυτός είναι ο χαρακτήρας των σχέσεων αυτών, είναι μία στρατηγική σχέση αυτή η οποία έχει αναπτύξει η Ελλάδα με την Αίγυπτο, η οποία ακόμα έχει να δώσει πολλά δείγματα γραφής σε πολλούς διαφορετικούς τομείς».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκαν όλα τα θέματα συνεργασίας Αθήνας και Καΐρου τονίζοντας πως έγινε «εκτίμηση της γεωπολιτικής κατάστασης στην ανατολική Μεσόγειο».

«Είχαμε την ευκαιρία επαναβεβαιώσουμε ότι η Ελλάδα και η Αίγυπτος είναι παράγοντες σταθερότητας στην ευρύτερη γεωπολιτική μας γειτονιά. Αλλά να συζητήσουμε και νέες προοπτικές συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στα θέματα της ενέργειας, που πια η διασύνδεση μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου μέσω ενός καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας είναι ένα πρότζεκτ το οποίο φαίνεται να απολαμβάνει και τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και για να επαναβεβαιώσουμε τη βούλησή μας να συνεργαστούμε και σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το εργατικό δυναμικό», σημείωσε. 

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στη μετανάστευση προς τη χώρα μας και της προοπτικές «της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα».

«Αυτή τη στιγμή στην πατρίδα μας υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, είτε μιλάμε για τον πρωτογενή τομέα είτε μιλάμε για τις κατασκευές. Βάλαμε μπροστά ένα σχέδιο γρήγορης υλοποίησης αυτής της αρχικής ιδέας περί της συνεργασίας σε αυτόν τον τομέα. Όπως έχω πει πολλές φορές, θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση, αλλά θα είμαστε πολύ αυστηροί με την παράνομη μετανάστευση. Η Αίγυπτος μπορεί να προσφέρει στη χώρα βοήθεια για να καλύψει ανάγκες που έχουμε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού», είπε χαρακτηριστικά. 

«Όλα αυτά θα έχουν ως επιστέγασμά τους την απόφασή μας να προχωρήσουμε στη συγκρότηση ενός Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Αίγυπτο, με την παρουσία πολλών μελών του Υπουργικού Συμβουλίου. Ελπίζουμε ότι το πρώτο τέτοιο Συμβούλιο θα μπορεί να λάβει χώρα στην πατρίδα μας, τους πρώτους μήνες του 2024, όπου θα επενδύσουμε ακόμα περισσότερο σε αυτήν τη σχέση προς αμοιβαίο όφελος και της Ελλάδος και της Αιγύπτου και των δύο λαών μας», πρόσθεσε. 

 
Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ