Στο Βερολίνο ο Τσίπρας αντιμέτωπος με μία «άλλη Μέρκελ, προεκλογική»

Στο Βερολίνο ο Τσίπρας αντιμέτωπος με μία «άλλη Μέρκελ, προεκλογική» Facebook Twitter
EPA/OLIVIER HOSLET
0

Στο Βερολίνο θα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, όπου θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στον απόηχο των εξαγγελιών για το επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, την αναστολή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους που ακολούθησε, αλλά και τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-θεσμών για τη δεύτερη αξιολόγηση που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θέσει το ζήτημα που ανέκυψε μετά τις εξαγγελίες του για την ανακούφιση των χαμηλοσυνταξιούχων και του νησιωτικού πληθυσμού του Αιγαίου, με τη θέση της Αθήνας να είναι ότι «η παρεξήγηση πρέπει να λυθεί» και βασικό επιχείρημα ότι το πρόγραμμα δεν τίθεται σε κίνδυνο από το συγκεκριμένο μέτρο που πήρε η κυβέρνηση. Η συνέπεια που έχει επιδείξει στην τήρηση των συμφωνιών θα είναι ένα ακόμη «όπλο» στην ελληνική «φαρέτρα», με τον πρωθυπουργό να αναμένεται να ζητήσει συνέπεια από όλες τις πλευρές, για παράδειγμα στη λήψη μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Η Μέρκελ δήλωσε χθες, μετά τη σύνοδο ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες, ότι θα συζητήσει με τον Αλέξη Τσίπρα το θέμα του επιδόματος σε χαμηλοσυνταξιούχους, αλλά «δεν σκοπεύει να αναμειχθεί στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο». «Όσον αφορά τις ελληνικές αποφάσεις, υπάρχει μια κρίσιμη συζήτηση. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) το έχει ξεκαθαρίσει αυτό», είπε η Μέρκελ. «Είμαι σίγουρη ότι θα συζητήσω το θέμα αυτό με τον Έλληνα πρωθυπουργό, παρότι δεν σκοπεύω να αναμειχθώ στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό πακέτο», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle, χαμηλές προσδοκίες συνοδεύουν τη συνάντηση του Τσίπρα με την καγκελάριο Μέρκελ στο Βερολίνο. «Αυτήν τη φορά ο Αλέξης Τσίπρας συναντά μιαν άλλη Μέρκελ στη γερμανική πρωτεύουσα, την προεκλογική Μέρκελ, που θέλει πάση θυσία να αποφύγει την πολιτική της αυτοκτονία μοιράζοντας υποσχέσεις, συμπάθεια και ...τσάι. Με άλλα λόγια, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

H απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφεν Ζάιμπερτ στο προχθεσινό μπρίφινγκ και στο ερώτημα, αν το πάγωμα στην εφαρμογή της απόφασης για σταδιακή ελάφρυνση του χρέους θα «παγώσει» και το κλίμα της συνάντησης Μέρκελ-Τσίπρα ήταν λακωνική αλλά σαφής. «Δεν βλέπω πως θα επιβαρυνθεί, υπάρχουν γερμανικές θέσεις, είναι γνωστές, τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο και στο ΔΝΤ, οι θέσεις αυτές δεν έχουν αλλάξει».

«Με αυτόν τον τρόπο το Βερολίνο έσπευσε να αποκλείσει εκ των προτέρων και πριν καν τεθεί ακόμη και ως υπόθεση εργασίας στην καγκελαρία από τον έλληνα πρωθυπουργό η απομάκρυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από το τρίτο πρόγραμμα ή η συμμετοχή του με μιαν άλλη light μορφή. Απομένουν ακόμη κάτι περισσότερο από 9 μήνες μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία και ο,τιδήποτε άλλο που θα παρεξέκλινε από τις γνωστές θέσεις του Βερολίνου, θα ξεσήκωνε την κομματική βάση της Άγκελα Μέρκελ που φαίνεται να ισορρόπησε μετά το κομματικό συνέδριο και τις διαβεβαιώσεις της πως κρίση στο προσφυγικό, όπως αυτή του 2015, δεν πρόκειται να επαναληφθεί», σύμφωνα με τη DW.

Εκείνο πάντως που επαναλαμβάνεται είναι και πάλι το σκηνικό των καθυστερήσεων. «Εάν υπάρχει μια σταθερά από το 2010, από τότε που ξεκίνησε η επιχείρηση διάσωσης της Ελλάδας, είναι οι καθυστερήσεις», σχολίαζε τις προάλλες η Neue Zürcher Zeitung. «Όλα διαρκούν περισσότερο από όσο σχεδιάζονται. Ισχύει για την ελληνική κυβέρνηση, που συνεχώς καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις για τα πακέτα που πήρε, αλλά τώρα ισχύει για πρώτη φορά και για τους δανειστές. Ενώ η συμφωνία του περασμένου Μαΐου προβλέπει ότι μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να αποφασίσει το ΔΝΤ εάν θα συμμετάσχει τελικά στο τρίτο πακέτο, όλα είναι στον αέρα». 

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο

Αναλυτικά το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στο Βερολίνο, σε ώρα Ελλάδος.

13:30 Κοινές δηλώσεις με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ
13:45-14:45 Γεύμα εργασίας με την καγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ
16:00-17.00 Συνάντηση με τον αντικαγκελάριο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στα Γραφεία του SPD
17:45-18.30 Συνάντηση με αντιπροσωπεία του κόμματος των Πρασίνων

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ