Ποικίλες αντιδράσεις έχει προκαλέσει ένα στιγμιότυπο που δείχνει τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, Γεώργιο Κουμουτσάκο, να κοινωνεί σε ιερό ναό. 

 

Σύμφωνα με την εφημερίδα Καθημερινή, ο υπουργός μετέβη χθες στον ιερό ναό Αγίας Σοφίας, στο Νέο Ψυχικό, και μετά το πέρας της λειτουργίας κοινώνησε με την ιερή λαβίδα του δισκοπότηρου - κατά την κοινή πρακτική που εφαρμόζεται και σε όλους τους υπόλοιπους ναούς της χώρας. 

 

Το στιγμιότυπο έκανε τον γύρο του διαδικτύου και σήμερα, ένας δημοσιογράφος ρώτησε τον υφυπουργό Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, αν είχε κάτι να σχολιάσει για την στάση αυτή του κ. Κουμουτσάκου. 

 

«Θα σας μιλήσω από καρδιάς. Όλοι χριστιανοί είμαστε, απλά κάποιοι έχουμε επιλέξει να μην κάνουμε επίδειξη της πίστης μας. Αυτό που είναι ξεκάθαρο και σίγουρο είναι πως όλα τα μέλη της κυβέρνησης- αυτό είναι η αίσθησή μου- πρέπει απαρέγκλιτα να δίνουμε το καλό παράδειγμα και κυρίως να τηρούμε χωρίς εκπτώσεις τους κανόνες που ζητούμε από τους πολίτες να τηρήσουν. Δεν θέλω να πω κάτι άλλο για αυτό», σχολίασε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός. 

 

Δερμιτζάκης: Να αλλάξει ο τρόπος της θείας κοινωνίας

 

Προ ολίγων ημερών ο καθηγητής Γενετικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης, πρότεινε δημοσίως να αλλάξει προσωρινά ο τρόπος που λαμβάνουν οι πιστοί τη Θεία Κοινωνία λόγω της πανδημίας, τονίζοντας πως είναι έλλειψη γενναιότητας να απουσιάζει το θέμα των εκκλησιών από τα μέτρα που λαμβάνονται, ενώ γίνεται συζήτηση για κλείσιμο εστιατορίων και άλλων οικονομικών δραστηριοτήτων.

 

«Πρέπει να δούμε ποιες είναι οι προτεραιότητές μας ως κοινωνία σε σχέση με τα κριτήρια της υγείας, τα κριτήρια της οικονομίας και βέβαια τις κοινωνικές επιπτώσεις των όποιων μέτρων. Κατά τη γνώμη μου αυτό θα έπρεπε να είναι από τα πρώτα μέτρα. Έπρεπε να έχει σταματήσει (η Θεία Κοινωνία) ήδη πριν συζητήσουμε για να κλείσουμε εστιατόρια και οικονομικές δραστηριότητες».

 

Ο καθηγητής πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατόν να κλείνουν επιχειρήσεις, να υπάρχει πρόβλημα στο ΑΕΠ και να μην επιδεικνύεται από την πλευρά της Εκκλησίας ευελιξία, με τη χρήση - για παράδειγμα - πλαστικού κουταλιού ή μεταλλικού που θα φέρει από το σπίτι του ο πιστός για τη Θεία Μετάληψη.