Το σχέδιο άρσης των μέτρων για μετακινήσεις, σχολεία, καταστήματα: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης

Το σχέδιο άρσης των μέτρων για μετακινήσεις, σχολεία, καταστήματα: Τι αναμένεται να ανακοινώσει ο Μητσοτάκης Facebook Twitter
EUROKINISSI
0

Τους βασικούς άξονες των νέων μέτρων που θα τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή, στο πλαίσιο της χαλάρωσης των περιορισμών τού κορωνοϊού θα παρουσιάσει σήμερα, στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με το protothema.gr, ο πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στους πολίτες πλαισιωμένος από τον καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα, τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά και τους υφυπουργούς Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη, Άκη Σκέρτσο, Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση, Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη.

Ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να επαναλάβει πως η κρίση του κορωνοϊού δεν έχει παρέλθει κι ότι ναι μεν περνάμε σε ένα επόμενo στάδιο, ωστόσο η επαναφορά θα είναι σταδιακή και θα αφορά μια «υγειονομική» κανονικότητα.

Το σχέδιο της επιστροφής θα υλοποιηθεί σε επιμέρους φάσεις, διαδοχικά εντός Μαΐου και Ιουνίου και τα στάδια άρσης των μέτρων θα απέχουν μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα διαρκούς αξιολόγησης της πορείας των νέων μέτρων.

Επιστροφή των συνταξιούχων στα χωριά τους

 

Σύμφωνα με το protothema.gr, o πρωθυπουργός και οι αρμόδιοι υφυπουργοί θα ενθαρρύνουν τους ηλικιωμένους να μεταβούν στα χωριά τους, κάτι που ενδέχεται να τεθεί σε εφαρμογή από τις 19 Μαΐου, αν όλα εξελιχθούν ομαλά και βάσει σχεδίου.

Ποια καταστήματα ανοίγουν και πότε

Στις 4 Μαΐου, αναμένεται να λειτουργήσουν και μικρομεσαία εμπορικά καταστήματα και κομμωτήρια και το όριο θα προσδιοριστεί με βάση τετραγωνικά μέτρα επιφανείας. Οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (1 πελάτης ανά 15τμ).

Παράλληλα, θα ανοίξουν κομμωτήρια, και κέντρα προσωπικής υγιεινής που αρχικά θα λειτουργούν αποκλειστικά με ραντεβού και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων υγιεινής που ισχύουν και σήμερα.

Από 6 Μαΐου, θα επιτρέπεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας, στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στα Διοικητικά Δικαστήρια η εκδίκαση των υποθέσεων για τις οποίες οι διάδικοι έχουν δηλώσει ότι δεν θα εμφανιστούν στο ακροατήριο.

Την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν ξανά το εφετείο και ο Άρειος Πάγος. Την ίδια ημέρα θα ξεκλειδώσουν τα λουκέτα τους πολυκαταστήματα και μεμονωμένα μεγάλα καταστήματα, που θα λειτουργούν με τους κανόνες που εφαρμόζονται και σήμερα σε όσα καταστήματα παραμένουν ανοικτά (διευρυμένο ωράριο, ένας πελάτης άνα 15 τ.μ). Παράλληλα θα ανοίξουν και αθλητικές εγκαταστάσεις, αλλά μόνο για ατομική άθληση σε ανοικτό χώρο με τους περιορισμούς που εφαρμόζονται ήδη στις μετακινήσεις του πληθυσμού (μέχρι 2 άτομα με απόσταση 1,5 μέτρο)

Την 1η Ιουνίου αναμένεται να ανοίξουν και τα μουσεία καθώς και οι αρχαιολογικοί χώροι. Ενώ στις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν οι υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες καθώς και πάρκα αναψυχής, θεματικά πάρκα και παιδότοποι.

 

Σχολεία και πανεπιστήμια


«Οι βαθμίδες της εκπαίδευσης θα ανοίξουν σταδιακά και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους» είπε χθες κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Αύριο, 29 Απριλίου, αναμένεται ξεχωριστή παρουσίαση για τα σχολεία και τις προβλέψεις σχετικά με τον αθλητισμό από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και τον υφυπουργό Αθλητισμού Λευτέρη Αυγενάκη.

Το σενάριο που προκρίνεται είναι στις 11 ή στις 18 Μαΐου να ανοίξουν τα σχολεία για τους μαθητές των Λυκείων, με το υπουργείο Παιδείας να θέλει οι πανελλαδικές εξετάσεις να έχουν ολοκληρωθεί το αργότερο στα μέσα Ιουλίου.

Ανάλογα με το τι θα αποφανθεί η επιτροπή εμπειρογνωμόνων, τις ίδιες ημερομηνίες αναμένεται να ανοίξουν και τα γυμνάσια ενώ προς το τέλος Μαΐου μάλλον θα επαναλειτουργήσουν και τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία, για τα οποία πιθανόν να δοθεί μικρή παράταση της σχολικής χρονιάς.

Στα μέχρι τώρα σχέδια πάντως είναι, όποτε κι αν ανοίξουν αυτές οι βαθμίδες να μην τηρηθεί απουσιολόγιο ώστε να μην χαθεί η χρονιά.

Για τους φοιτητές σχεδιάζεται να οριστεί εξεταστική περίοδος για όσους είναι στο τελευταίο έτος σπουδών και θέλουν να δώσουν μαθήματα για το πτυχίο τους.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΠΑΡΤΗ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: «Το δίλημμα των εκλογών είναι ένα, ποια παράταξη μπορεί σταθερά να πάει τη χώρα μπροστά»

Τα κύρια σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού από τη Σπάρτη - Στο επίκεντρο ο Μυστράς, το νέο νοσοκομείο στη Σπάρτη, τα μέτρα στήριξης και οι εκλογές
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ FINANCIAL TIMES

Πολιτική / Μητσοτάκης στους Financial Times για «διόδια» στο Ορμούζ: Είναι καθαρός εκβιασμός, δεν γίνεται να το δεχτούμε

«Πιστεύω ότι είναι υποχρέωσή μας ως Ευρώπη να προετοιμαστούμε για μια αρνητική εξέλιξη» είπε, αναφερόμενος στις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στο Ιράν
THE LIFO TEAM
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΣΤΑΣΥ ΜΜΜ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ

Πολιτική / Κυριάκος Μητσοτάκης: Νέοι συρμοί, νέα λεωφορεία και προσλήψεις στις συγκοινωνίες

Στην εκδήλωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η ανανέωση του στόλου λεωφορείων, ο εκσυγχρονισμός των συρμών Μετρό και Ηλεκτρικού και η ενίσχυση του συγκοινωνιακού έργου με πυκνότερα δρομολόγια
THE LIFO TEAM
ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΣΥΛΙΑ

Πολιτική / Ζωή Κωνσταντοπούλου: Ψηφίστηκε η άρση της ασυλίας της

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας ζήτησε εξαρχής να μην συζητηθεί η υπόθεση στην Ολομέλεια της Βουλής , υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι να περιοριστεί η δημόσια παρέμβασή της και να ανακοπεί η κριτική της απέναντι στην κυβέρνηση
THE LIFO TEAM
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΒΑΡΕΑ ΚΑΙ ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ

Πολιτική / Κεραμέως: Στα βαρέα και ανθυγιεινά νοσηλευτές, διασώστες και οδηγοί ασθενοφόρων - Τι ανέφερε για συντάξεις χηρείας

Η υπουργός Εργασίας προανήγγειλε μια σημαντική ρύθμιση για τους υγειονομικούς αλλά και νομοσχέδιο για την ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών που κατέχουν την ίδια εργασιακή θέση
THE LIFO TEAM