Την αισιοδοξία τους ότι η πανδημία δεν θα περιορίσει τη συμμετοχή, η οποία ως τώρα είναι αρκετά μεγάλη, εκφράζουν τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που βλέπουν τους φίλους και τα μέλη να προσέρχονται μαζικά στις κάλπες σήμερα για την ανάδειξη νέου προέδρου (upd) . 

 

Το κλίμα τις πρώτες πρωινές ώρες, όταν ξεκίνησε η ψηφοφορία, ήταν πανηγυρικό σε πολλά εκλογικά τμήματα και, αν ο ρυθμός προσέλευσης συνεχίσει να είναι ο ίδιος μέχρι το βράδυ, εκτιμούν ότι μπορεί να  ξεπεράσουν και τον στόχο τους. 

 

Στο κόμμα, ψηφίζουν για τον νέο τους πρόεδρο από τις 7 το πρωί έως τις 7 το απόγευμα σε 840 εκλογικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, ενώ δυνατότητα συμμετοχής στην εκλογική διαδικασία υπάρχει και σε 11 ακόμα χώρες στο εξωτερικό με 22 εκλογικά τμήματα που δημιουργήθηκαν για τους απόδημους. 

 

Οι πολιτικοί αναλυτές που προέβλεπαν ότι δεν θα έφταναν ως την Κυριακή των εκλογών και οι 6 υποψήφιοι, διαψεύστηκαν, καθώς κανένας από αυτούς δεν αποσύρθηκε κι έτσι σήμερα φαβορί και αουτσάιντερ θα αγωνιστούν για να περάσουν στον δεύτερο γύρο. Οι πιθανότητες να μην χρειαστεί δεύτερη ψηφοφορία την επόμενη Κυριακή είναι λίγες, καθώς αυτό θα συμβεί μόνο εάν κάποιος από τους υποψήφιους σήμερα συγκεντρώσει 50%+1, οπότε θα εκλεγεί πρόεδρος με την πρώτη. 

 

Όπως έχουν επισημάνει όλοι οι πολιτικοί αναλυτές αυτές τις μέρες, ο βασικός παράγοντας που θα κρίνει το αποτέλεσμα, είναι η συμμετοχή. Εάν είναι μικρή, το αποτέλεσμα θα κρίνει ο κομματικός μηχανισμός. Εάν είναι μεγάλη, το αποτέλεσμα θα κριθεί από την εκλογική βάση του κόμματος και από το ποιος θα κινητοποιήσει το μεγαλύτερο τμήμα της για να το φέρει στις κάλπες. Ακριβή δεδομένα για τα χαρακτηριστικά της βάσης του ΚΙΝΑΛ δεν διαθέτουμε, οπότε κανένας δεν μπορεί να προβεί σε ασφαλή πρόβλεψη και οι δημοσκοπήσεις που κυκλοφόρησαν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα πέσουν μέσα.   

 

Σε κάθε περίπτωση, το πόσοι θα προσέλθουν στις κάλπες είναι κρίσιμο, όπως και το ποιοι θα είναι αυτοί. Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη προέδρου του ΚΙΝΑΛ, το Νοέμβριο του 2017 στις κάλπες είχαν προσέλθει 211.191 μέλη και φίλοι. 

 

Σύμφωνα με τον γραμματέα του ΚΙΝΑΛ, Μανώλη Χριστοδουλάκη, οι εφορευτικές επιτροπές και όσοι είναι στις αίθουσες της εκλογικής διαδικασίας, διαθέτουν πιστοποιητικά εμβολιασμού/νόσησης ή αρνητικό rapid test 48 ωρών, ενώ έχει δοθεί εντολή οι ουρές να είναι σε ανοιχτούς χώρους και οι ψηφοφόροι να μπαίνουν ένας-ένας στο εκλογικό τμήμα για λόγους υγειονομικής ασφάλειας. 

 

Δικαίωμα ψήφου, με βάση το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ, έχουν όσοι είναι μέλη ή φίλοι, καθώς και όσοι εγγραφούν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Όλοι οι ψηφοφόροι σήμερα δίνουν από 3 ευρώ για την κάλυψη των εξόδων της εκλογικής διαδικασίας. 

 

Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται μετά το κλείσιμο της κάλπης στις 7.00 και πριν τις 9.00 το βράδυ, ενώ λίγο αργότερα θα υπάρξει μία πρώτη εκτίμηση, ανάλογα και με τις διαφορές που θα έχουν οι υποψήφιοι. Στην -αναμενόμενη- περίπτωση που κανένας τους δεν συγκεντρώσει 50%+1 , θα προχωρήσουν οι δύο από τους έξι για να αναμετρηθούν την επόμενη Κυριακή, ενώ θα μεσολαβήσει μία εβδομάδα έντονων διαβουλεύσεων με τους υπόλοιπους.