Με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας πέρασε το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, υπήρξε μία διαρροή από τους ΑΝΕΛ στο άρθρο 3 που προβλέπει την επαναφορά του ακαδημαϊκού ασύλου, το οποίο καταψήφισε ο βουλευτής Δημήτρης Καμμένος.

Το άρθρο 3, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «επέμβαση δημόσιας δύναμης σε χώρους των ΑΕΙ επιτρέπεται αυτεπαγγέλτως σε περιπτώσεις κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά ζωής και ύστερα από απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση».

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ είχε καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στην ψήφιση του νομοσχεδίου επί της αρχής, επί των άρθρων 3 (για τις ακαδημαϊκές ελευθερίες), 15 (για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων) και 32, 34, 36 (για διαδικασία ίδρυσης, επιλογή φοιτητών και επιλογή διδασκόντων σε ΠΜΣ) και επί της τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «τροποποίηση-συμπλήρωση διατάξεων του Κώδικα Συμβολαιογράφων (ν. 2830/2000) και επανακαθορισμός του νομοθετικού πλαισίου των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων.

Η ΝΔ και το Ποτάμι καταψήφισαν όλα τα άρθρα, ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη είπε «όχι» σε όλα τα άρθρα, πλην του 34 που αφορά στην επιλογή, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μεταπτυχιακών φοιτητών, το οποίο και υπερψήφισε. Το ΚΚΕ ψήφισε «όχι» επί της αρχής, «παρών» στο άρθρο 3 για το ακαδημαϊκό άσυλο και «όχι» στα υπόλοιπα που τέθηκαν σε ονομαστική ψηφοφορία. Η Χρυσή Αυγή ψήφισε «όχι» επί της αρχής και «παρών» στα άρθρα 15 για την ανάδειξη πρυτάνεων και αντιπρυτάνεων και στο 34. «Παρών» σε όλα τα άρθρα είπε η Ένωση Κεντρώων.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας:

  • Επί της αρχής το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 149 θετικές ψήφους, 104 αρνητικές και 5 παρών.
  • Άρθρο 3: 148 «ναι», 98 «όχι» και 12 «παρών»
  • Άρθρο 15: 149 «ναι», 89 «όχι» και 20 «παρών»
  • Άρθρο 32: 149 «ναι», 104 «όχι» και 5 «παρών»
  • Άρθρο 34: 163 «ναι», 74 «όχι» και 21 «παρών»
  • Άρθρο 36: 149 «ναι», 104 «όχι» και 5 «παρών»
  • Η τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης ψηφίσθηκε κατά πλειοψηφία με 149 θετικές ψήφους, έναντι 104 αρνητικές και 5 «παρών».

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκαν και τα υπόλοιπα άρθρα, όπως, επίσης, κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε επί του συνόλου το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr