Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα

Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία το νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα Facebook Twitter
0

Εξαιρούνται τα smart phone και τα κινητά από την αμοιβή που κατανέμεται στους πνευματικούς δημιουργούς ενώ σε ό,τι αφορά στα tablets και τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, η αμοιβή ορίζεται στο 2% της αξίας τους, σύμφωνα με τις αλλαγές που προκάλεσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στο νομοσχέδιο για τα πνευματικά δικαιώματα των δημιουργών.


Η υπουργός Πολιτισμού, προχώρησε σε νομοτεχνικές βελτιώσεις και απέσυρε από το νομοσχέδιο το επίμαχο άρθρο 67 με το οποίο προέβλεπε την έκδοση υπουργικής απόφασης σε περίπτωση υλοποίησης έργου σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους στο πλαίσιο προγραμματικών συμβάσεων, με συμβαλλόμενο μέρος το υπουργείο Πολιτισμού.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση, προκάλεσε ενστάσεις και εκ μέρους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο, Νίκο Ξυδάκη, να θέτει το θέμα και να ζητεί εξηγήσεις από την υπουργό, ενώ η ΝΔ «προειδοποίησε» με ονομαστική ψηφοφορία, αν διατηρηθεί η διάταξη. Επίσης, η κ. Κονιόρδου απέσυρε το άρθρο 45 καθώς και το άρθρο 61 λόγω συναρμοδιότητας με το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής.


Στο επίκεντρο της συζήτησης, βρέθηκε και το πόρισμα για την ΑΕΠΙ με την υπουργό να κατηγορεί τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δε διέταξαν ποτέ διαχειριστικό έλεγχο και να αναφέρει ότι μπαίνει πλέον τάξη στο τοπίο υπέρ των δικαιωμάτων των δημιουργών. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Ένωσης Κεντρώων, καταψήφισαν την αρχή του νομοσχεδίου ασκώντας σφοδρή κριτική τόσο για την επιλογή της κυβέρνησης να το εισάγει ως επείγον, με αποτέλεσμα να μην τεθεί σε διαβούλευση, όσο και καταλογίζοντάς της ότι έφερε ένα νομοθετικό τερατούργημα.


Στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν οι τροπολογίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής των αρχαιρεσιών της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ), την ρύθμιση θεμάτων της "Ελληνικό Φεστιβάλ Α.Ε." και την απόσπαση προσωπικού στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (ΟΜΜΑ) και για την ίδρυση Μουσείου αγροτικού κινήματος Κιλελέρ (που είχε καταθέσει η 'Αννα Βαγενά και ο Ν. Παπαδόπουλος).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Πολιτική / Η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν θα γίνει στο «Türkevi» την Tρίτη στις 21:00 ώρα Ελλάδας

Η σύνθεση θα είναι 1 + 2, δηλαδή οι δύο ηγέτες, οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και οι διπλωματικοί σύμβουλοι Μίλτος Νικολαϊδης και Τσαγατάι Κιλίτς
LIFO NEWSROOM
Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Πολιτική / Στο Ωνάσειο Σχολείο Περιστερίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης: «Συνεχίζουμε να επενδύουμε στη δημόσια παιδεία»

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ακόμη ότι ο ίδιος επέμεινε να δημιουργηθεί ένα από τα σχολεία στο Περιστέρι, χαρακτηρίζοντας την πρωτοβουλία «ιδιαίτερα σημαντική»
LIFO NEWSROOM
Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

Πολιτική / Σαμαράς για Τέμπη: Χωρίς ηθικό έρεισμα η απόρριψη αιτήματος γονέων για εκταφή σορών των παιδιών τους

«Έχουν απόλυτο δικαίωμα να διαπιστώσουν εάν τα λείψανα που βιαστικά και δίχως τον πρέποντα έλεγχο τους παραδόθηκαν προς ταφή, ανήκουν πράγματι στα παιδιά τους» τονίζει
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM