Πρόταση μομφής - Στυλιανίδης: «Αδύναμος κρίκος η Αττική Οδός»

Στυλιανίδης Facebook Twitter
Πηγή: Eurokinissi.
0

Συνεχίζεται η κόντρα στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστο Στυλιανίδη να μιλά για «αστοχίες και σφάλματα» με φόντο τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας. 

«Θα μιλήσω με ειλικρίνεια και δε θα εξωραΐσω όσα έγιναν και δε θα ισχυριστώ ότι δεν υπήρξαν αστοχίες και σφάλματα» είπε και τόνισε ότι από την πρώτη στιγμή «απευθύναμε μια ειλικρινή και διόλου προσχηματική συγγνώμη. Πρέπει όμως για να πάμε μπροστά να αποτιμήσουμε ακριβοδίκαια την κατάσταση. Μόνο έτσι θα κατανοήσουμε τι έγινε τι δεν έγινε και γιατί. Δεν είμαι ενώπιόν σας για να υπερασπιστώ των εαυτό μου, αλλά για να τονίσω τη σημασία του έργου και την αποστολή αυτού του υπουργείου. Το έργο που ανέλαβα είναι δύσκολο. Δεν είμαι αφελής. Ξέρω ότι λειτουργώ ανά πάσα στιγμή σε ναρκοπέδιο».

«Ξέρω τι σημαίνει κρίσεις, διαχείριση φυσικών καταστροφών. Ανέλαβα αξιοποιώντας την ευρωπαϊκή μου εμπειρία για να δημιουργηθεί ένας σύγχρονος μηχανισμός πολιτικής προστασίας αλλά και για να συμβάλλω στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων και για να μπορέσουμε να υπερβούμε χρόνια προβλήματα. Τα άκουγα και τώρα που τα βιώνω αντιλαμβάνομαι πόσο μεγάλα είναι. Πρόληψη, προετοιμασία και ανθεκτικότητα είναι το τρίπτυχο. Χρειαζόμαστε σύγχρονα εργαλεία και τεχνολογική αναβάθμιση. Χρειαζόμαστε σύγχρονα ραντάρ και συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης. Αν τα είχαμε και τα είχαν οι μετεωρολόγοι μας θα μπορούσαμε να ξέρουμε τον όγκο του χιονιού. τα χρειαζόμαστε. Δεν το λέω για υπεκφυγή και δικαιολογία. Όλα αυτά λείπουν, κύριοι βουλευτές, και λείπουν σε πολλές χώρες γιατί η κλιματική κρίση μας βρήκε απροετοίμαστους», είπε χαρακτηριστικά από το βήμα της Βουλής. 

Στο πλαίσιο αυτό, πρόταξε την ανάγκη να δημιουργηθεί «συντονιστικό κέντρο διαχείρισης κρίσεων» το οποίο, όπως είπε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στη χώρα. 

«Υπάρχει ένας ανταγωνισμός που δεν δίνει ο ένας στον άλλον. δεν είναι δυνατόν η πολιτική προστασία να μην έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί όλα τα αυτοκίνητα σε όλους τους αυτοκινητόδρομους όλης της χώρας. Πρέπει να υπάρχει μια αίθουσα πολέμου με ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Δεν είμαστε ακόμα εκεί. Αυτό είναι έργο χρόνων. Σε ό,τι αφορά την πολιτική βούληση του πρωθυπουργού δουλεύουμε προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε.

Για τις χαοτικές εικόνες που καταγράφηκαν στην Αττική νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα από την επέλαση της κακοκαιρίας καθώς και τους εγκλωβισμούς χιλιάδων πολιτών στην Αττική Οδό, ο κ. Στυλιανίδης είπε πως «τα παιδιά της αστυνομίας, της πυροσβεστικής και του στρατού επιβεβαίωσαν αυτό που ξέρω εδώ και καιρό, ότι η Ελλάδα μπορεί να διαχειριστεί κρίσεις γιατί έχει ικανό ανθρώπινο δυναμικό. Είναι ήρωες γιατί απεγκλώβισαν 3.500 πολίτες. Δεν είχαμε νεκρούς γιατί ήταν σωστή η επιχείρηση εκείνη την στιγμή. Εκείνοι ήταν οι ήρωες της βραδιάς».

Ωστόσο, μίλησε για «έλλειψη συντονισμού της κεντρικής κυβέρνησης με την τοπική αυτοδιοίκηση» και αναφερόμενος στην Αττική Οδό είπε «όταν έχω διάθεση να συγκρουστώ με ιδιωτική εταιρεία αλλά ο πιο αδύναμος κρίκος ήταν η Αττική Οδός. Ειδικά οι Αττικές Διαδρομές διαβεβαίωσαν ότι ήταν σε πλήρη ετοιμότητα και διέθεταν παραπάνω οχήματα. Αντίθετα, η Νέα Οδός ανταπεξήλθε».

«Κάποιος ψάχνει τον Στυλιανίδη. Πού ήταν ο Στυλιανίδης έλεγαν εκείνο το βράδυ. Η διαχείριση κρίσεων δε γίνεται ούτε με γιουρούσια και ο αυτοσχεδιασμός πάντα αποτυγχάνει. Ο Στυλιανίδης δεν θα κυκλοφορεί να βγάζει φωτογραφίες για τα social media. Προτιμώ να κάνω τη δουλειά μου» πρόσθεσε. 

Στα «ύψη» το πολιτικό θερμόμετρο

Νωρίτερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου μίλησε για ένα «βαθύ ρήγμα, που τέμνει το πολιτικό φάσμα στην πατρίδα μας» και σημείωσε στην τοποθέτησή του ότι «από τη μια πλευρά (υπάρχει) μια εργατική, σύγχρονη, συμπαγής και υπεύθυνη κυβέρνηση και από την άλλη ένα ανερμάτιστο, ανεύθυνο, παρωχημένο και επιδερμικό μέτωπο που δεν μπορεί επ' ουδενί να αποτελέσει εναλλακτική για την πατρίδα στην πραγματικότητα του 21ου αιώνα».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι από τη μία πλευρά έχουμε «μια κυβέρνηση που προσπαθεί για τη διασφάλιση της Ελλάδας και την προκοπή των πολιτών, που προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιρίες και να απελευθερώσει τις παραγωγικές δυνατότητες της πατρίδας και των ανθρώπων της» και από την άλλη, «μια αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα ίδια και απαράλλαχτη με την αποτυχημένη κυβέρνηση του χθες. Που επενδύει στα μηδαμινά, που πνίγεται στη μετριότητά της, που δεν μπορεί να αλλάξει την Ελλάδα γιατί αδυνατεί να αλλάξει τον εαυτό της».

Με αφορμή την πρόσφατη κακοκαιρία, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ είπε ότι «στην πορεία των 31 μηνών από το καλοκαίρι του 2019 υπάρχουν επιτυχίες και αδυναμίες. Είναι σαφώς σπουδαιότερο να διαχειριζόμαστε τις δεύτερες και να επουλώνουμε όσες πληγές δημιουργήθηκαν. Έχουμε σχέδιο για την Ελλάδα του 21ου αιώνα, με πρώτο ορίζοντα το 2023, όταν και θα παρουσιάσουμε ενώπιον του ελληνικού λαού ένα ικανό σώμα πολιτικών που εφαρμόσαμε στη διάρκεια της θητείας μας».

Από την πλευρά του, δυσπιστίας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νίκος Παππάς τόνισε ότι «η αντίστροφη μέτρηση για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ξεκινήσει». 

«Στην τελευταία ΔΕΘ ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε ότι από την απλή αναλογική δεν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Κυβέρνηση θα σχηματίσουν οι ισχυροποιημένες από την ψήφο του λαού προοδευτικές δυνάμεις, οι οποίες θα δώσουν στη χώρα μία κυβέρνηση μακράς διαρκείας με προοδευτικό πρόσημο» είπε ο τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Βρίσκεστε αντιμέτωποι με τη μομφή της κοινωνίας. Αυτή φέραμε στο κοινοβούλιο και επί αυτής θα απολογηθείτε» είπε ο κ. Παππάς.

Σημείωσε επίσης ότι «η κοινωνία απαιτεί να φύγει αυτή η κυβέρνηση. Και να φύγει με εκλογές», ενώ ζήτησε από το ΚΙΝΑΛ να διασαφηνίσει τη θέση του. «Πως μπορεί να προκύψει μια σοσιαλδημοκρατικού τύπου, όπως λέτε, ή μια προοδευτική κυβέρνηση; Από αυτή τη σύνθεση της Βουλής; Πως βλέπετε τον δικό σας ρόλο σε μια ενδεχόμενη άλλη κυβέρνηση; [..] Όσοι πιστεύουν ότι αυτή η Βουλή μπορεί να παράξει λύση παρένθετης κυβέρνησης με τεχνοκράτη πρωθυπουργό, θα μας βρουν απέναντι. Γιατί αυτή θα είναι μία λύση που θα έχει ως θεμέλιο τη συνέχιση της πολιτικής Μητσοτάκη» τόνισε ο κ. Παππάς.

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δήλωσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

Πολιτική / ΥΠΕΞ κατά Ερντογάν: Οι δηλώσεις του για την εισβολή στην Κύπρο το 1974 προσβολή στη μνήμη των θυμάτων και στρέβλωση της ιστορίας

«Αν είχαμε επικεντρωθεί στον νότο δεν θα υπήρχε πια νότος ή βορράς και η Κύπρος θα ήταν εξ ολοκλήρου δική μας» υποστήριξε ο Ερντογάν 
NEWSROOM