Δύο είναι τα μεγάλα θέματα που συνταράσσουν τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα.

 

Το πρώτο είναι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στην Σύνοδο Κορυφής τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες και, το δεύτερο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της μετά την διαφοροποίηση 32 βουλευτών της.

 

Ο βασικός κίνδυνος του πρωθυπουργού είναι κάτι παραπάνω από ορατός και αφορά στο πώς θα συμπεριφερθούν  οι βουλευτές, κυρίως της Αριστερής Πλατφόρμας: προτίθενται να επαναλάβουν το «παρών» ή θα επιλέξουν το «όχι»; προτίθενται να απουσιάσουν ή θα επιλέξουν να αλλάξουν την ψήφο τους;

 

Μομφή για την Ζωή Κωνσταντοπούλου;

 

Πηγές προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέρουν ότι δεν αποκλείεται να κατατεθεί σήμερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, πρόταση μομφής κατά της προέδρου της Βουλής -ενδεχομένως από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Εάν τελικά οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν, τότε η συζήτηση και η ψήφιση επί της πρότασης μομφής θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή.

 

Όμως, ο Κανονισμός της Βουλής δεν προβλέπει αν ο πρόεδρος εις βάρος του οποίου έχει κατατεθεί πρόταση μομφής εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του, έως ότου το Σώμα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

 

Για το λόγο αυτό, πιθανότατα, η Ολομέλεια θα κληθεί σήμερα να αποφασίσει εάν η κυρία Κωνσταντοπούλου θα διατηρήσει ή θα αναστείλει τα καθήκοντά της έως την Παρασκευή.

 

Ταυτόχρονα, θεωρείται σχεδόν βέβαιος ένας ανασχηματισμός, ο οποίος έχει σχεδόν προαναγγελθεί από δημοσιεύματα της Αυγής.

 

Ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος να σχηματίσει κυβέρνηση ειδικού σκοπού και προτίθεται να αφήσει εκτός κυβέρνησης τα τέσσερα στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας -τους κ.κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη, Δημήτρη Στρατούλη, Νίκο Χουντή, που θα πάρει τη θέση του κ. Μανώλη Γλέζου στην Ευρωβουλή- και πιθανότατα και τον Κώστα Ήσυχο.