Οι ανακοινώσεις για την επικείμενη συμφωνία Γαλλίας - Ελλάδας θα γίνουν αύριο στο Μέγαρο των Ηλυσίων, σύμφωνα με όσα άφησε να εννοηθούν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. 

 

Ερωτηθείς, κατά την αποψινή συνέντευξή του στην ΕΡΤ, για το αν οι δύο χώρες βρίσκονται πιο κοντά στην υπογραφή μίας αμυντικής συμφωνίας, ο πρωθυπουργός απάντησε: «θα σας ζητούσα λίγο υπομονή. Θα έχω την ευκαιρία σήμερα το βράδυ να συναντηθώ και να συζητήσω εκτενώς με τον Πρόεδρο Μακρόν και αύριο το πρωί θα υπάρχουν ανακοινώσεις», οι οποίες θα γίνουν στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

 

«Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι κατευθυνόμαστε προς μία ουσιαστική εμβάθυνση της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας Γαλλίας. Τα υπόλοιπα θα έχουμε την ευκαιρία να τα πούμε αύριο», πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας όσα είχε αναφέρει και στην ομιλία του στον ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, «ότι το αίτημα για τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης είναι πια απολύτως επιτακτικό. Μια Ευρώπη δηλαδή η οποία θα ευθυγραμμίσει τη γεωπολιτική της ισχύ με την οικονομική της δύναμη.»

 

«Πιστεύω ότι και η Ελλάδα και η Γαλλία είναι δύο χώρες οι οποίες θα βρεθούν τους επόμενους μήνες, τα επόμενα χρόνια, στην πρώτη γραμμή αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, η οποία να τονίσω δεν είναι μία προσπάθεια η οποία καθ' οιονδήποτε τρόπο υπονομεύει τις ευρωατλαντικές σχέσεις ούτε το ΝΑΤΟ. Όσο πιο ισχυρή είναι αμυντικά η Ευρώπη τόσο περισσότερα θα έχει να συνεισφέρει τελικά στο ΝΑΤΟ», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

 

Οι πληροφορίες 

 

Αμυντική συμφωνία αναμένεται να ανακοινώσουν αύριο Ελλάδα και Γαλλία στο πλαίσιο της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Παρίσι. Στη γαλλική πρωτεύουσα θα μεταβούν ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας αλλά και ο Υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία θα περιλαμβάνει «δόγμα αμυντικής συνδρομής» που σημαίνει ότι οι δύο χώρες θα σπεύδουν η μία σε βοήθεια της άλλης αν απειληθούν.  Παράλληλα, θα προβλέπονται στρατιωτικές συνεκπαιδεύσεις αλλά και πιο συχνή παρουσία γαλλικών δυνάμεων στην Ελλάδα και τη Μεσόγειο.  Κορωνίδα της συμφωνίας αποτελούν τα εξοπλιστικά. Συγκεκριμένα, αναμένεται εντός της συμφωνίας να περιλαμβάνεται η παραχώρηση τριών φρεγατών Belhara και τριών κορβετών. Παράλληλα, τα εξι Rafale που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ αναμένεται να βρεθούν αύριο στις συζητήσεις. 

 

Για την έκθεση στο Λούβρο

 

«Δεν μπορώ παρά να μην εκφράσω τον θαυμασμό μου για το σημείο στο οποίο βρισκόμαστε, μέσα στο μοναδικό μουσείο του Λούβρου με θέα αυτό το καταπληκτικό άγαλμα της Νίκης της Σαμοθράκης», είπε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στην έκθεση που θα εγκαινιάσει με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

 

«Σηματοδοτεί τους άρρηκτους δεσμούς Ελλάδας και Γαλλίας και αποτελεί μία αναδρομή στο χρόνο, μία υπενθύμιση ότι η Ελληνική Επανάσταση, η οποία οδήγησε στη γέννηση του ελληνικού κράτους υπήρξε ουσιαστικά, μία ευρωπαϊκή επανάσταση, μία επανάσταση των πανανθρώπινων αξιών, της ελευθερίας, του κράτους δικαίου, της αξιοπρέπεια του ανθρώπου και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτές οι ιδέες γεννήθηκαν στη Γαλλία, στη διάρκεια της Γαλλικής Επανάστασης».

 

Κατά τον ίδιο,  «οι σχέσεις Ελλάδας και Γαλλίας έρχονται από μακριά, πηγαίνουν μακριά και ακριβώς αυτό σηματοδοτεί και η κοινή μας παρουσία με τον Πρόεδρο Μακρόν στα εγκαίνια αυτής της έκθεσης.