Πώς έγινε η μεγάλη σύγκρουση στο δωμάτιο των διαπραγματεύσεων για το ταμείο των 50 δισ. και πώς λύθηκε τελευταία στιγμή

Πώς έγινε η μεγάλη σύγκρουση στο δωμάτιο των διαπραγματεύσεων για το ταμείο των 50 δισ. και πώς λύθηκε τελευταία στιγμή Facebook Twitter
0


 

Σε ένα μακροσκελές άρθρο που δημοσιεύεται σήμερα στο Politico, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το απόσπασμα που αναφέρεται στην κορυφαία εμπλοκή των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, για το θέμα του ταμείου που θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο, διαχειριζόμενο τα 50 δισ. της ελληνικής περιουσίας. Ανασυντίθεται λεπτό προς λεπτό η τεταμένη ατμόσφαιρα και οι λεπτοι χειρισμοί που οδήγησαν  τον Τσίπρα τελικά να δεχτεί το επώδυνο μέτρο, με την προϋπόθεση ότι το ταμείο θα εδρεύει στην Αθήνα παραμένοντας ανεξάρτητο.

Διαβάστε το σχετικό απόσπασμα:

 

Οι μπελάδες άρχισαν περίπου στις 10 μ.μ. όταν το γκρουπ έφτασε στο τέλος της σελ. 2. «Πολύτιμα περιουσιακά στοιχεία [αξίας €50 δισ.] θα μεταφερθούν σε ένα υπάρχον εξωτερικό ταμείο, στα πρότυπα του Ινστιτούτου ανάπτυξης του Λουξεμβούργου, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν σε βάθος χρόνου και να μειώσουν το χρέος», έλεγε η προτεινόμενη συμφωνία.

Σε ελεύθερη μετάφραση: Η ευρωζώνη ζητούσε στην ουσία από τον Α. Τσίπρα να βάλει ό,τι είχε απομείνει σε κρατική περιουσία ως ενέχυρο στο Λουξεμβούργο! Και σαν αυτό να μην ήταν αρκετό, τα €50 δισ. είχαν υπολογιστεί από το πουθενά.

Η ελληνική αντιπροσωπία είχε μείνει άναυδη, περιγράφοντας το νούμερο ως κάτι «από άλλο πλανήτη». Οργισμένοι, ο Αλ. Τσίπρας και οι σύμβουλοί του, σημείωναν ότι η ανάλυση του ίδιου το ΔΝΤ έλεγε ότι το μεγαλύτερο ποσό που θα μπορούσε η Ελλάδα να αντλήσει από τις αποκρατικοποιήσεις ήταν €500 εκατ. ανά έτος.

Κατ' αρχάς κανείς δεν πίστευε τους υπολογισμούς των ίδιων των Ελλήνων. Οι τακτικισμοί της Αθήνας τους προηγούμενους μήνες κόστισαν πολύ στην αξιοπιστία της. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά οι Γερμανοί επέμεναν από την Ελλάδα να παραχωρήσει εγγυήσεις από την κρατική περιουσία. Ο Βόλφγκαγκ Σόιμπλε είχε προτείνει το ταμείο της Ελλάδας να συνδεθεί με το Ινστιτούτο Ανάπτυξης, ένα ταμείο επενδύσεων που ιδρύθηκε το 2012 για να επενδύσει στις ελληνικές επιχειρήσεις. Τελείως συμπτωματικά γερμανική (κρατική) τράπεζα KfW μετέχει στη διαχείριση του ταμείου.

Οι Γερμανοί ισχυρίζονταν ότι τα 50 δισ. βασίζονταν σε παλαιότερες εκτιμήσεις για την κρατική περιουσία, συμπεριλαμβανομένων ενεργειακών περιουσιακών στοιχείων και άλλων υποδομών σε τομείς-κλειδιά. Αλλά δεδομένης της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, το ποσό φάνηκε υπερβολικά υψηλό σε πολλούς παρευρισκόμενους.

Κάποιοι στην αίθουσα υποπτεύθηκαν ότι το κίνητρο του Βερολίνου ήταν αμιγώς πολιτικό. Αν μπορούσε να υποστηρίξει μπροστά στη γερμανική κοινή γνώμη και τη βουλή ότι η Ελλάδα έβαλε 50 δισ. εγγυήσεων για τα δάνεια διάσωσης, τότε η ψήφιση της συμφωνίας θα ήταν ευκολότερη. Ο Τσίπρας δεν ήθελε τίποτα από όλα αυτά. Και μετά από μία ώρα με μπρος-πίσω, και οι δύο πλευρές αποφάσισαν να πάνε παρακάτω.

Aλλά το επομενο θέμα, η ανάκληση από την Αθήνα νομοθεσίας που ανέτρεπε προηγούμενες μεταρρυθμίσεις, δεν ήταν λιγότερο αμφιλεγόμενο.

Λίγο πριν τα μεσάνυχτα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είπε: διάλειμμα!

Όταν όλοι επέστρεψαν, νέες περιπλοκές έκαναν την εμφάνισή τους. Ο Τσίπρας ζητούσε περισσότερο χρόνο για να περάσει κάποια νομοσχέδια. Οι ελπίδες για μια γρήγορη συμφωνία έσβησαν και μια μεγάλη νυχτερινή βάρδια έμοιαζε πια να ξεκινά.

Ο Τουσκ έπαιξε το ρόλο του μεσολαβητή, καλώντας τη Μέρκελ, τον Τσίπρα και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ στο γραφείο του για ιδιωτικές συνομιλίες πάνω σε θέματα κλειδιά. Τις προηγούμενες ημέρες, η Γαλλία είχε γίνει ο βασικός υπερασπιστής της Ελλάδας. Ο Ολάντ ανήσυχος για πιθανές καταστροφικές συνέπειες για την Ευρώπη, πίεζε τη Μέρκελ να μαλακώσει τη στάση της.

Εν τω μεταξύ, οι άλλοι ηγέτες με τις αντιπροσωπίες τους, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, περίμεναν δύο ορόφους ψηλότερα. Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Juha Sipilä, ο πρωτάρης στο γκρουπ, έκανε αστεία λέγοντας: «απλά ειδοποιήστε με όταν είναι να ξαναρχίσουμε». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι τα έλεγε με τον συμπατριώτη του, πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι. Κάποιοι άλλοι χαζολογούσαν στους διαδρόμους. Ο Σόιμπλε είχε πάει για ύπνο στο ξενοδοχείο του ενώ οι άλλοι ξεκουράζονταν σε καναπέδες και καρέκλες όπου να'ναι μέσα στο κτήριο.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ.Κ. Γιούνκερ, που είχε παίξει βασικό ρόλο τις προηγούμενες εβδομάδες, ήταν εκκωφαντικά απών από τις ιδιωτικές συνομιλίες που καλούσε στα ενδιάμεσα της συνόδου ο Τουσκ. Ένας αξιωματούχος είπε ότι ο Γιούνκερ ξεψάχνιζε τις λεπτομέρειες της τελικής συμφωνίας κι έψαχνε τρόπους για να οργανώσει ένα δάνειο γέφυρα για την Ελλάδα μέχρι να εγκριθεί το νέο πακέτο.

Στις 4 π.μ., τα περισσότερα θέματα είχαν λυθεί. Με τη βοήθεια της Γαλλίας, η Ελλάδα είχει καταφέρει να βγάλει την ιδέα του Σόιμπλε για ένα time-out από την ευρωζώνη, εκτός συζήτησης. Αλλά το θέμα με το ταμείο αποκρατικοποιήσεων με έδρα στο Λουξεμβούργο παρέμενε άλυτο.

Αν ήταν να δημιουργηθεί ένα τέτοιο ταμείο, ο Τσίπρας αξίωνε αυτό να γίνει στην Ελλάδα, με ελληνική διαχείριση. Ζήτησε λοιπόν να διακοπεί η συνεδρία, ώστε να διαβουλευτεί με την ελληνική αντιπροσωπία κι έφυγε από την αίθουσα εμφανώς θυμωμένος.

«Είχε φτάσει ο κόμπος στο χτένι γι' αυτόν», είπε ένας Γάλλος διπλωμάτης που ενεπλάκη στις συνομιλίες. «Νομίζαμε ότι οι συμφωνίες που είχαμε ήδη καταφέρει θα γίνονταν κομμάτια εξ'αιτίας του ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Ο Τσίπρας σχεδόν εγκατέλειψε. Βρισκόταν υπό τρομερή πίεση. Ο χρόνος περνούσε και δεν διαφαινόταν συμφωνία».

Ο Τουσκ έκανε ένα πεντάλεπτο διάλειμμα, λέγοντας ότι αν μετά και από αυτό δεν υπήρχε συμφωνία θα κήρυσσε την αποτυχία των συνομιλιών. Ο Ολάντ πήγε να ξαναφέρει τον Τσίπρα, διαβεβαιώνοντάς τον ότι θα βρεθεί μια λύση με την Μέρκελ.

Κατόπιν, πίσω στον επάνω όροφο, οι τρεις τους ξανασυναντήθηκαν. Μαζί πήγε και ο Τουσκ. Ήταν σχεδόν 5 π.μ. Η συζήτηση διήρκησε άλλες τρεις ώρες, αλλά τελικά το αδιέξοδο ξεπεράστηκε. Αφού συζήτησε με τον Σόιμπλε, η Μέρκελ συμφώνησε το ταμείο αποκρατικοποιήσεων να εδρεύει στην Ελλάδα, εφόσον παραμείνει ανεξάρτητο.

Οι συνομιλίες φαίνεται να ξαναμπαίνουν στη σωστή κατεύθυνση, μέχρι που ο Τσίπρας, περίπου στις 7 π.μ., αντιτάχθηκε στη συνεχιζόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ. Τελικά λίγο πριν τις 9, ο Τσίπρας υποχώρησε.

Πηγή μετάφρασης: euro2today

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΥΠΕΞ: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια» η εξαγγελία «θαλάσσιων πάρκων» από την Τουρκία

Πολιτική / ΥΠΕΞ για τουρκικά θαλάσσια πάρκα: «Απαράδεκτη, μονομερής και παράνομη ενέργεια»

Η εξαγγελία «δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα έναντι των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και δείχνει πλήρη έλλειψη σεβασμού στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας» αναφέρει η ελληνική πλευρά
LIFO NEWSROOM
Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Πολιτική / Απορρίφθηκαν οι προτάσεις για Προανακριτική σε βάρος Βορίδη και Αυγενάκη

Στην μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 83 βουλευτές της ΝΔ καθώς και ανεξάρτητοι βουλευτές, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης και άλλοι ανεξάρτητοι βουλευτές αποχώρησαν καταγγέλλοντας ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη απαρτία
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

Πολιτική / Μητσοτάκης για ΟΠΕΚΕΠΕ: Άλλο ο καταλογισμός ευθυνών και άλλο το κυνήγι μαγισσών

«Η ΝΔ προτείνει τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τη λειτουργία του Οργανισμού από την ίδρυσή του έως σήμερα ώστε να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες» ανέφερε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέϊνερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Πολιτική / Αχιλλέας Μπέος: «Μας γέμισε κοντέινερ στον Βόλο» - Επίθεση κατά της Ζέττας Μακρή

Το περιστατικό σημειώθηκε κατά την επίσκεψη του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε λύκειο της περιοχής - «Δίχτυα στις μπασκέτες θα βάλει από τα λεφτά που πήρε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ»
LIFO NEWSROOM
Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800 χιλ. ευρώ

Πολιτική / Δένδιας: Χρησιμοποιούσαν πολυκατοικία για να στεγάσουν έναν αξιωματικό - Τη μισθώσαμε για 800.000 ευρώ τον μήνα

«Θα καταθέσουμε αύριο δήλωση συμμετοχής στο SAFE, με το 1,2 δισ. ευρώ δημοσιονομικό χώρο που μου έδωσε μετά από διαπραγμάτευση το υπουργείο Οικονομικών», είπε ο Νίκος Δένδιας
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM