Πολιτική αντιπαράθεση για την τροπολογία Φλωρίδη περί «συμμετοχής συγγενών πολιτικών σε offshore»

Πολιτική αντιπαράθεση για την τροπολογία Φλωρίδη περί «συμμετοχής συγγενών πολιτικών σε offshore» Facebook Twitter
Γιώργος Φλωρίδης/ Φωτ.: Eurokinissi
0

Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκάλεσε η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, η οποία κατατέθηκε αιφνιδιαστικά σε νομοσχέδιο και αφορά τη δυνατότητα συγγενικών προσώπων πολιτικών να συμμετέχουν σε εταιρείες με έδρα το εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές δεν βρίσκονται σε χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ή εκτός συνεργασίας με την Ε.Ε..

Η ρύθμιση, που ήρθε προς ψήφιση εντός της Τετάρτης, πυροδότησε αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία κάνουν λόγο για «φωτογραφική διάταξη», αποδυνάμωση της διαφάνειας και ρωγμές στον έλεγχο της πολιτικής τάξης. ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Πλεύση Ελευθερίας ζήτησαν την απόσυρση της τροπολογίας, χωρίς επιτυχία, με την κυβερνητική πλειοψηφία να υπερασπίζεται τη διάταξη.

Τι προβλέπει η τροπολογία Φλωρίδη

Η τροπολογία επιτρέπει τη συμμετοχή σε εξωχώριες εταιρείες σε πρόσωπα με συγγενική σχέση με πολιτικά πρόσωπα – όπως σύζυγοι, συμβίοι, πρώτου βαθμού συγγενείς και εκπρόσωποι που ενεργούν κατ’ εντολήν τους – μόνον εφόσον οι εταιρείες αυτές δεν έχουν έδρα σε φορολογικούς παραδείσους ή σε μη συνεργάσιμες χώρες.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης απάντησε ότι η καθολική απαγόρευση για τα ίδια τα πολιτικά πρόσωπα εξακολουθεί να ισχύει, και υποστήριξε ότι η προηγούμενη διάταξη είχε νομικά κενά και αντιφάσεις που δημιουργούσαν ερμηνευτικά προβλήματα.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι η τροπολογία προσαρμόζει την ελληνική νομοθεσία στο ευρωπαϊκό δίκαιο, καθώς η διάταξη του 2016 – που απαγόρευε κάθε είδους συμμετοχή – είχε κριθεί μη συμβατή με το δίκαιο της Ε.Ε. και ήταν «εκδικητική και καταχρηστική».

Σε υψηλούς τόνους τοποθετήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς της αντιπολίτευσης «fake news», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα για συμμετοχή σε offshore, είτε από πολιτικά πρόσωπα είτε από συγγενικά τους πρόσωπα. Υπενθύμισε μάλιστα ότι η προηγούμενη διάταξη του 2016 είχε απορριφθεί από την Ε.Ε. ως αντίθετη με το ενωσιακό δίκαιο.

Αναφερόμενος στην τροπολογία ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δημήτρης Μάντζος έκανε λόγο για τροπολογία «που νομιμοποιεί τη συγκάλυψη συμφερόντων πολιτικών προσώπων μέσω τρίτων, που αποδυναμώνει σοβαρά τον μηχανισμό ελέγχου διαφάνειας των πολιτικών προσώπων, δεν αντισταθμίζεται από πρόσθετους μηχανισμούς ελέγχου, με ενίσχυση δήλωσης “πόθεν έσχες” ή εποπτικών εργαλείων»

Όπως είπε, πρόκειται για «μια τροπολογία που εισάγει επικίνδυνη υποχώρηση στον τομέα της διαφάνειας και της πρόληψης της διαπλοκής», ρωτώντας την κυβέρνηση: «Για ποιους νομοθετείτε; Για ποιους καταθέσατε τη νυχτερινή σας τροπολογία; Πώς προστατεύουμε την αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος;»

Η Κουμουνδούρου επιμένει ότι η νέα διάταξη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο συγγενικά πρόσωπα πολιτικών να λειτουργούν ως "ενδιάμεσοι" για offshore δομές, που ναι μεν δεν εδρεύουν σε φορολογικούς παραδείσους, αλλά μπορούν να συνεργάζονται με τέτοιες εταιρείες. «Η διάταξη επιτρέπει εμμέσως την επικάλυψη συμφερόντων μέσω συγγενών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης απέρριψε τις αιτιάσεις ως αβάσιμες, χαρακτηρίζοντας την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ «αντικειμενικά ψευδή».

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

Πολιτική / Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο: 25 μεταρρυθμίσεις από τώρα ως το τέλος του έτους

«Είναι πολύ σημαντικό σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου να έχουμε χαράξει έναν οδικό χάρτη με συγκεκριμένους στόχους και προοπτική, με ορίζοντα υλοποίησης το τέλος αυτής της χρονιάς» τόνισε ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
ΛΕΙΨΥΔΡΙΑ ΜΕΤΡΑ ΣΥΣΚΕΨΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Πολιτική / Λειψυδρία: Αλλάζει ριζικά το μοντέλο διαχείρησης υδάτων στη χώρα - Οι 5 βασικοί άξονες

Στη 19η θέση παγκοσμίως η Ελλάδα στον κίνδυνο λειψυδρίας - Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, τόνισε ότι το νερό είναι και θα παραμείνει δημόσιο αγαθό
LIFO NEWSROOM
Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

Πολιτική / Πλεύρης από Κοπεγχάγη: «Αν μπεις στην Ευρώπη παράνομα ή η αίτηση ασύλου σου απορριφθεί, πρέπει να επιστρέψεις στη χώρα σου»

«Οι επιστροφές των παράνομων μεταναστών πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα» δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ