«Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον ιό», διαμήνυσε νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης η Αριστοτελία Πελώνη που προανήγγειλε εντατικοποίηση των ελέγχων για την τήρηση των μέτρων.

 

Η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως η κυβέρνηση ενέτεινε τους ελέγχους το Σαββατοκύριακο που πέρασε και θα τους εξακολουθήσει να τους εντείνει το Σαββατοκύριακο που έρχεται. «Αυτή η ευφορία που είναι λογική μετά από τόσους μήνες περιορισμών δεν πρέπει να μας κάνει να εφησυχάζουμε», είπε χαρακτηριστικά.

 

«Θα γίνουν έλεγχοι λοιπόν και στους χώρους της εστίασης ή όπου κρίνεται ότι μπορεί να μην τηρούνται τα μέτρα, οι αποστάσεις και τα ωράρια και βεβαίως σε ό, τι αφορά τη χρήση μάσκας διότι παρατηρείται μία χαλάρωση από τους πολίτες σε αυτό το μέτρο» ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. «Και στους πολίτες και στους χώρους της εστίασης οι έλεγχοι θα συνεχιστούν είπε», προσθέτοντας πως αναδιαμορφώνεται το πρόγραμμα των εκλεκτικών μηχανισμών.

 

«Θέλω να επαναλάβω ότι είμαστε σε καλή φάση, δεν έχουμε ωστόσο τελειώσει, μεγαλύτερη ελευθερία σημαίνει και μεγαλύτερη υπευθυνότητα και ακριβώς για να μπορέσουμε να πάμε σε περισσότερες, πρέπει να πάμε προς αυτές σταδιακά, συντεταγμένα και με μεγάλη προσοχή», δήλωσε.  

 

Ερωτηθείσα αν τα τοπικά lockdowns αποτελούν όπλο για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων εξάρσεων του ιού, είπε ότι «απεύχομαι να υπάρξουν επιδημιολογικές εξάρσεις, ωστόσο αν υπάρξουν θα δούμε με τι μέτρα θα αντιμετωπιστούν» τονίζοντας ότι ειδικά για τους τουριστικούς προορισμούς, το όπλο είναι το εμβόλιο.

 

Τουρισμός

 

Για τον τουρισμό και την πορεία των κρατήσεων, η κυβερνητική εκπρόσωπος επισήμανε ότι άνοιξε μεν σταδιακά στις 14 Μαΐου, ωστόσο είμαστε ακόμα σε καθεστώς περιορισμών και σε άλλες χώρες.

 

«Η εικόνα που έχουμε είναι ότι κινείται θετικά σε αγορές που ενδιαφέρουν την Ελλάδα και συνεννοούμαστε με τις άλλες χώρες. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε τουρίστες από τις χώρες της Ε.Ε. και από κάποιες άλλες χώρες με τους όρους που έχουμε πει. (…) Υπάρχουν και διμερείες συνεννοήσεις και περιμένουμε βεβαίως και το green pass τον Ιούνιο να υιοθετηθεί για να διευκολυνθούν τα πράγματα και θα συζητηθεί στο έκτακτο συμβούλιο της Ε.Ε.», κατέληξε. 

 

Υποχρεωτικός εμβολιασμός 

 

Σε ό,τι αφορά στην απόφαση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό της ΕΜΑΚ, η κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι ελήφθη για υπηρεσιακούς λόγους, καθώς πρόκειται για μια ομάδα πολύ υψηλής ετοιμότητας και πρέπει να είναι σε άμεση διαθεσιμότητα ανά πάσα στιγμή ώστε να διασφαλιστεί η συνέχεια μιας κρίσιμης υπηρεσίας του κράτους. «Αν κάποιος δεν έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει, δεν υπάρχει δυνατότητα, όταν υπάρχει κίνδυνος, να λείψει ούτε ένας από μια βάρδια», σημείωσε και συμπλήρωσε ότι όσοι δεν εμβολιαστούν, θα μετατεθούν σε άλλες υπηρεσίες της πυροσβεστικής.  

 

Ερωτηθείσα σχετικά με τους λόγους που ο υποχρεωτικός εμβολιασμός δεν ξεκίνησε από το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ανέφερε ότι «ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει πει ότι η συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών θα γίνει το φθινόπωρο, καθώς τώρα είναι όλοι μέσα στη μάχη και δε θέλουμε να δημιουργήσουμε εστίες σύγκρουσης στον χώρο της υγείας».