«Όποιος κάνει διδακτορικό, δεν έχει όρεξη για δουλειά»: Η δήλωση Πατέλη που προκάλεσε αντιδράσεις και η συγγνώμη

«Όποιος κάνει διδακτορικό, δεν έχει όρεξη για δουλειά»: Η δήλωση Πατέλη που προκάλεσε αντιδράσεις και η συγγνώμη του Facebook Twitter
Η δήλωση του Αλέξη Πατέλη που ξεσήκωσε αντιδράσεις - ΑΠΕ/ΜΠΕ
0

Σωρεία αντιδράσεων προκάλεσαν οι δηλώσεις του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού, Αλέξη Πατέλη που παραδέχτηκε σε συνέντευξή του πως ο ίδιος δεν θα προσλάβανε κάποιον «με διδακτορικό γιατί δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά».


«Για τις πιο πολλές δουλειές που μπορεί να κάνει κάποιος μετά τις σπουδές του, όχι απλώς δεν είναι απαραίτητο το διδακτορικό, αλλά είναι και κάτι το αρνητικό. Εγώ, δηλαδή, δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση, γιατί δείχνει ότι πως είναι πιθανώς ένας άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά. Το διδακτορικό, αν θέλεις να το κάνεις καλά, απαιτεί μια αφοσίωση πέντε, έξι χρόνων στην πιο παραγωγική σου ηλικία. Οπότε είναι κάτι που ουσιαστικά σου καθυστερεί την καριέρα σου» ανέφερε χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος σε συνέντευξή του στο ImpacTalk. 

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ 

Η δήλωση Πατέλη προκάλεσε την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ που, με ανακοίνωσή του, τον κατηγόρησε πως «αποκαλύπτει το "όραμα" των δήθεν άριστων της Ν.Δ. για τους νέους και τις νέες της χώρας. Φθηνά εργατικά χέρια χωρίς ιδιαίτερη μόρφωση».

Αναφέρει ακόμη ο ΣΥΡΙΖΑ: «Σε δημόσια τοποθέτησή του, ο κ. Πατέλης δεν δίστασε να χαρακτηρίσει το διδακτορικό ως κάτι αρνητικό, να προσβάλει τους νέους επιστήμονες που συνέχισαν τις σπουδές τους ως τεμπέληδες και να τους απειλήσει ότι το μόνο που τους περιμένει είναι η ανεργία. "Δεν θα προσλάμβανα κάποιον με διδακτορικό αν μου έκανε αίτηση γιατί δείχνει ότι πιθανώς να είναι κάποιος άνθρωπος που δεν έχει απαραιτήτως όρεξη για δουλειά" , τόνισε και έδειξε την έξοδο από τη χώρα στους νέους με υψηλού επιπέδου προσόντα. Μάλιστα κ. Πατέλης με αλαζονικό τρόπο διατηρεί το δικαίωμα για τον εαυτό του, αλλά δεν το αναγνωρίζει στους νέους επιστήμονες της χώρας. Οι αντιλήψεις και οι πολιτικές της δεξιάς είναι αυτές που θέριεψαν στο παρελθόν το brain drain και αναβιώνουν τώρα με τον πιο επίσημο τρόπο από τον σύμβουλο του κ. Μητσοτάκη και την κυβέρνηση των δήθεν άριστων».

«Ατυχής και λάθος η διατύπωσή μου»

Λίγο αργότερα και υπό την πίεση των αντιδράσεων, ο κ. Πατέλης με ανάρτησή του στο Facebook ζήτησε συγγνώμη για τη διατύπωσή του, την οποία χαρακτήρισε «ατυχή και λάθος».

«Έχω διδακτορικό από το πανεπιστήμιο του Princeton. Δούλεψα σαν σκυλί για να το αποκτήσω και θαυμάζω άλλους που –σαν εμένα κάποτε–, ξημεροβραδιάζονται στη βιβλιοθήκη για να προκόψουν.


Ζητώ συγγνώμη για την διατύπωσή μου σε συνέντευξη που παραχώρησα. Ήταν ατυχής και λάθος, ακόμα και για κάποιον που δεν είναι πολιτικός.
Στην συζήτηση αναφερόμουν φυσικά σε συμβουλές για καριέρα στον τραπεζικό τομέα. Ως μάνατζερ παλαιότερα ήμουν υπεύθυνος για αρκετές προσλήψεις. Έχω ζήσει από κοντά τις διαδικασίες, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ξεχωρίσει κανείς και να πείσει για τις ικανότητές του.


Σε μερικές καριέρες –όπως αυτή του ακαδημαϊκού, του ερευνητή επιστήμονα, κοκ– το διδακτορικό είναι απαραίτητο. Σε άλλες δεν είναι προαπαιτούμενο. Συνιστά, όμως, αυτονοήτως μια σημαντική προσωπική κατάκτηση.


Πιστεύω και σε αυτόν που δεν είχε ευκαιρίες. Και ναι, πρέπει να του δοθεί η δυνατότητα να αποδείξει τις ικανότητές του. Πολλοί μοχθούν. Και πρέπει να στηριχθούν.


Χτίζουμε μια Ελλάδα στην οποία όλοι μπορούμε να πετύχουμε, στον τομέα που επιθυμεί ο καθένας, με βάση την εργατικότητα».


 

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ