Το κόμμα του Σλοβάκου προέδρου της Βουλής και αντιπροέδρου του συγκυβερνώντος κόμματος “Ελευθερία και αλληλεγγύη” θα καταψηφίσει τη διεύρυνση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν τεθεί το θέμα στο κοινοβούλιο προς ψήφιση. Το δήλωσε κατηγορηματικά ο Σούλικ σε συνέντευξη που έδωσε στην δημόσια Αυστριακή ραδιοφωνία, συνοδεύοντας αυτή την απόφαση με τη φράση “η ήδη χρεοκοπημένη Ελλάδα θα πρέπει να αφεθεί να χρεοκοπήσει”.

 

Η απόφαση του Ρίχαρντ Σούλικ αν γίνει πράξη, μπλοκάρει ουσιαστικά τη βοήθεια αφού το κόμμα του συμμετέχει στον τετραμερή κυβερνητικό συνασπισμό της Σλοβακίας. Για να “περάσει” η Συμφωνία της 21ης Ιουλίου θα πρέπει να την ψηφίσουν ομόφωνα και τα 17 κράτη της Ευρωζώνης.

 

Κατά τον κύριο Σούλικ η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει τα χρέη της, για αυτό και δεν υπάρχει λόγος να στηριχθεί με το δάνειο. Για τον ίδιο η χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα είχε σοβαρές συνέπειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι συνέπειες, θα είναι -όπως είπε- για τις τράπεζες που επένδυσαν στην Ελλάδα και είχαν κέρδη, “άρα γιατί τώρα να μην έχουν και ζημιές;”Οι Αυστριακοί πάντως “ζύγισαν” περισσότερο τα πράγματα και είδαν ότι η αποχώρηση της Ελλάδας από την Ευρωζώνη με τη χρεοκοπία της, θα τους κόστιζε 40 δις ευρώ. Αυτές είναι οι εκτιμήσεις του αυστριακού υπουργείου Οικονομικών που επικαλείται η εφημερίδα "Ντι Πρέσε", επομένως σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, συμφέρει περισσότερο να στηριχθεί η Ελλάδα και να δώσει η Αυστρία το μερίδιο για τη διάσωση της αφού μέχρι τώρα έχει καταβάλει μόλις 1,2 δις ευρώ ενώ συνολικά το μερίδιο της συμμετοχής της θα φτάσει στα 2,3 δις ευρώ.

Για αυτό και ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, έχει προειδοποιήσει τους επικριτές της βοήθειας ότι μια χρεοκοπία της χώρας μας θα στοίχιζε ακριβά, και πως επιπλέον δεν υπάρχει ακόμη νομική βάση για μια συντεταγμένη χρεοκοπία.

 

 

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr