Κασσελάκης: «Οι Αυτιάδες διαφημίζουν τον πατριωτισμό τους με χουντικά συνθήματα»

Μετά τον Αυτιά και ο Κασσελάκης χρησιμοποιεί το σύνθημα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» Facebook Twitter
0

Μετά τον υποψήφιο ευρωβουλευτή με τη Νέα Δημοκρατία Γιώργο Αυτιά και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης αναφέρθηκε στο σύνθημα «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια», στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης για τις Ευρωεκλογές 2024 αναθεωρώντας το προς την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ.

Με βίντεο σε ανάρτησή του στο facebook, ο Στέφανος Κασσελάκης, που τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει θέμα συζήτησης εντός ΣΥΡΙΖΑ και για τα όσα φέρεται να είπε με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο για τη βάφτισή του, θέλησε να εξηγήσει πώς σκέφτεται και τι αισθάνεται για την έννοια «πατρίδα» και για τα ζητήματα της Εκκλησίας.«Η καπηλεία του πατριωτισμού και της πίστης από τη Δεξιά τελειώνει εδώ» αναφέρει ο κ. Κασσελλάκης, αναλύοντας στη συνέχεια κάθε έννοια που εμπεριέχεται στο σύνθημα της χούντας του 1967-74 και το οποίο έκτοτε, στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης στη χώρα, παραπέμπει ευθέως στην σκοτεινή εκείνη περίοδο για τη δημοκρατία στην Ελλάδα. Ο κ. Κασσελάκης, αφού εξηγεί ότι πάντα «είναι ο εαυτός του», καταφέρεται εναντίον αυτών «που πάντα φωνάζουν» και συνεχίζει: «Όταν παρέλασα. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η πατρίδα. Όταν είπα πως πιστεύω. Επειδή νομίζουν ότι τους ανήκει η θρησκεία. Και φυσικά, πάντα τούς ανήκει η οικογένεια. Όταν με την πολιτική τους, κάνουν αδύνατο σε νέο κόσμο, να αρχίσει οικογένεια».

«Λοιπόν, σας έχω νέα. Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας από τη Δεξιά τελειώνει εδώ», επισημαίνει κατά τη διάρκεια του βίντεο ο κ. Κασσελάκης, κάνοντας ευθεία αναφορά στο σύνθημα της χούντας. 

Κασσελάκης για το «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια»: Είναι περιβόητο, χουντικό σύνθημα

Σχολιάζοντας σήμερα Πέμπτη τη χρήση του συνθήματος «Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» από τον Γιώργο Αυτιά, ο Στέφανος Κασσελάκης, το χαρακτήρισε «περιβόητο, χουντικό». «Άλλο ο καθένας τι πρεσβεύει στη ζωή του» είπε και άλλο «το να εκμεταλλεύεσαι ένα σύνθημα με τον τρόπο που το κάνει ο Αυτιάς, είναι πολιτική επιλογή». 

Αυτιάς: Κατεβαίνω στις ευρωεκλογές με σύνθημα Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια

«Κατεβαίνω στις ευρωεκλογές με σύνθημα Πατρίς - Θρησκεία - Οικογένεια» είχε δηλώσει και ο Γιώργος Αυτιάς στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του από τη Νέα Δημοκρατία. Ο Γιώργος Αυτιάς είχε εμφανιστεί στην εκπομπή του Γιώργου Παπαδάκη, ο οποίος επιχείρησε να διακόψει τη ροή του λόγου του Γιώργου Αυτιά, επισημαίνοντας πως πρόκειται για σύνθημα της χούντας των Συνταγματαρχών, για να λάβει την απάντηση: «Άσε τις προβοκάτσιες σ' εμένα». «Το τρίπτυχο πατρίς – θρησκεία – οικογένεια είναι στο καταστατικό της Νέας Δημοκρατίας», επανέλαβε πρόσφατα και σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, στο Κανάλι Ένα 90.4. «Έχει σημασία από πού προέρχονται αυτές οι κατηγορίες», πρόσθεσε αναφερόμενος σε όσους του καταλογίζουν ότι χρησιμοποιεί ένα χουντικό, ακροδεξιό σύνθημα για την προεκλογική του εκστρατεία. 

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στην Ελλάδα

Οι επανειλημμένες αναφορές του υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Αυτιά στο σύνθημα «πατρίς, θρησκεία, οικογένεια» που θεωρείται σαν ένα απομεινάρι της επταετίας της χούντας δείχνουν ότι προφανώς δεν επρόκειτο για έμπνευση της στιγμής. Προφανώς ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ με την ιδεολογικοπολιτική του πλατφόρμα θέλει να προσεγγίσει τα εκλογικά τμήματα στα δεξιά της κυβερνώσας παράταξης που λοξοκοιτάζουν δεξιότερα. 

Με την απάντησή του, ο Στέφανος Κασσελάκης δεν απευθύνεται μόνο στους «Αυτιάδες αυτού του τόπου», όπως ο ίδιος δηλώνει για να μην αφήσει κανενός είδους αμφιβολία σε ποιον απαντά, αλλά επιχειρεί να αναθεωρήσει προς τα αριστερά την πλατφόρμα της πατρίδος- της θρησκείας και της οικογένειας δηλώνοντας ότι θα δώσει τέλος στη «διαίρεση των Ελλήνων από τη Δεξιά» και στην «καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας».

Κοινός τόπος τόσο του Στέφανου Κασσελάκη όσο και του Γιώργου Αυτιά είναι η προφανής απόπειρα άντλησης κάποιων από τους ψηφοφόρους που στρέφονται προς τα κόμματα της άκρας δεξιάς, αφού προφανώς θεωρούν ότι οι πεποιθήσεις και οι επιδιώξεις τους δεν καλύπτονται από τα μεγαλύτερα κόμματα.

Τα τελευταία χρόνια, η άνοδος της ακροδεξιάς είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, καθώς όλο και περισσότερο ενισχύονται κόμματα και μορφώματα στα άκρα του δεξιού τμήματος του πολιτικού τόξου. Σχεδόν σε όλες τις χώρες, ακροδεξιά κόμματα εμφανίζονται καταγράφοντας υψηλά ποσοστά στις δημοσκοπήσεις και στις κάλπες, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διεκδικούν ή και κερδίζουν την εξουσία. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση όλων, η Τζόρτζια Μελόνι στην Ιταλία, ενώ και το ακροδεξιό κόμμα AfD έχει διπλασιάσει τα ποσοστά του το τελευταίο διάστημα κατακτώντας αδιαλείπτως τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις για τις Ευρωεκλογές 2024 στη Γερμανία.  Η ανησυχία εντείνεται καθώς η ψήφος στις ευρωεκλογές συχνά θεωρείται «ψήφος διαμαρτυρίας» ή «χαλαρή ψήφος», με αποτέλεσμα αναλυτές πανευρωπαϊκά να αναμένουν σημαντική άνοδο των ποσοστών της ακροδεξιάς στις επερχόμενες κάλπες. 

Στη χώρα μας, τα ακροδεξιά κόμματα βρίσκονται ήδη ενισχυμένα στην ελληνική Βουλή. Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και ΝΙΚΗ πιστεύουν πως τα ποσοστά τους συνολικά θα αυξηθούν στις Ευρωεκλογές, ενώ με βάση και τις δημοσκοπήσεις, φαίνεται πως αθροιστικά θα καταλάβουν τουλάχιστον ένα 10%. Μεταξύ των 46 πολιτικών κομμάτων που θα λάβουν μέρος στις Ευρωεκλογές 2024, άλλωστε, βρίσκονται και άλλοι συνδυασμοί που ιδεολογικά κατατάσσονται στα άκρα δεξιά του πολιτικού τόξου, όπως το κόμμα «Πατρίδα» της Αφροδίτης Λατινοπούλου που επίσης αναμένεται να καταγράψουν μετρήσιμα ποσοστά.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Guest Editors / Ευρωεκλογές 2024: Τι «αντισώματα» έχει ο ευρωπαϊκός Νότος στην Ακροδεξιά;

Δύο μήνες πριν ανοίξουν οι κάλπες των Ευρωεκλογών, στο σημερινό έβδομο σημείωμα του Παρατηρητηρίου για την Ακροδεξιά, το Σημείο διερευνά γιατί οι χώρες της Νότιας Ευρώπης δεν αποτελούν πια εξαίρεση στην πανευρωπαϊκή τάση ενίσχυσης του δεξιού άκρου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΠΑΠΑΔΑΤΟΣ-ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Χρήστος Ράμμος η πρόταση Νέας Αριστεράς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - «Όχι» από ΚΚΕ

Πολιτική / Ο Χρήστος Ράμμος η πρόταση Νέας Αριστεράς για Πρόεδρο της Δημοκρατίας - «Όχι» από ΚΚΕ

Ο κ. Χαρίτσης κάλεσε τις αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις να στηρίξουν την πρότασή του, υπογραμμίζοντας ότι «η εκλογή του κ. Ράμμου θα στείλει ένα μήνυμα υπεράσπισης της δημοκρατίας και του δικαίου»
LIFO NEWSROOM
BBC: «Κοντά» σε συμφωνία για τα γλυπτά του Παρθενώνα

Πολιτική / BBC: «Κοντά» σε συμφωνία για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ελληνίδα καθηγήτρια, μέλος της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, επικαλείται το BBC και υποστηρίζει πως οι δύο πλευρές είναι κοντά για συμφωνία που θα περιλαμβάνει ανταλλαγή αρχαιοτήτων
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης στο CNN: «Η Ελλάδα έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου της, με πλεονάσματα και μειώσεις φόρων»

Πολιτική / Μητσοτάκης στο CNN: «Η Ελλάδα έχει βάλει σε τάξη τα του οίκου της, με πλεονάσματα και μειώσεις φόρων»

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εστίασε στις γεωπολιτικές εξελίξεις, τονίζοντας την ανάγκη για κοινό ευρωπαϊκό ταμείο χρηματοδότησης αμυντικών προγραμμάτων και επεσήμανε ότι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα
LIFO NEWSROOM
Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αθήνα διαψεύδει «ιδιωτικές συναντήσεις» της κυβέρνησης με τους Βρετανούς

Πολιτική / Γλυπτά Παρθενώνα: Η Αθήνα διαψεύδει «ιδιωτικές συναντήσεις» της κυβέρνησης με τους Βρετανούς

Σύμφωνα με το Sky Νews, Κυριάκος Μητσοτάκης και Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν φέτος έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν
LIFO NEWSROOM
Sky News για Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανικό Μουσείο και Μητσοτάκης είχαν «ιδιωτικές συναντήσεις» πριν από την επίσκεψη του στο Λονδίνο

Πολιτική / Sky News για Γλυπτά Παρθενώνα: Βρετανικό Μουσείο και Μητσοτάκης είχαν «ιδιωτικές συναντήσεις» πριν την επίσκεψη στο Λονδίνο

Σύμφωνα με το Sky News, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης είχαν φέτος έως και τρεις «ιδιωτικές συναντήσεις» με τους επιτρόπους του Βρετανικού Μουσείου και τον πρόεδρο Τζορτζ Όσμπορν
LIFO NEWSROOM