Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το κλείσιμο του "διαδρόμου των Βαλκανίων"

Ο Αυστριακός ΥΠΕΞ ανακοίνωσε το κλείσιμο του "διαδρόμου των Βαλκανίων" Facebook Twitter
2

 

Προ τετελεσμένων φέρνει τη Σύνοδο Κορυφής ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αφού λίγο πριν ξεκινήσει η σημερινή σύνοδος, ανακοίνωσε το κλείσιμο του βαλκανικού διαδρόμου για τους πρόσφυγες που εγκλωβίζονται έτσι στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, ο Σεμπάστιαν Κουρτς ανακοίνωσε το κλείσιμο του λεγόμενου «διαδρόμου των Βαλκανίων» για παράτυπους μετανάστες , στο πρώτο κανάλι της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης. Όπως τόνισε αυτή θα είναι μια από τις αποφάσεις στο συμβούλιο και η χώρα του δεν θα κάνει ούτε βήμα πίσω. Όπως έκανε γνωστό, ο ίδιος θα πιέσει έτσι ώστε να σταματήσει η τακτική της προώθησης προσφύγων από τη μια χώρα στην άλλη.

Ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι οι πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα θα πρέπει να ζητήσουν προστασία από αυτή τη χώρα, η οποία, όπως σημείωσε, έχει δεχτεί πολύ λιγότερους πρόσφυγες από την Αυστρία σε αναλογία με τον πληθυσμό των δύο χωρών.

Στο ίδιο κλίμα ήταν οι δηλώσεις και της αυστριακής υπουργού  Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ Λάιτνερ, η οποία στην διαδικτυακή έκδοση της Huffington Post επιβεβαίωσε ότι η Βιέννη θα παραμείνει αμετακίνητη.

Την ίδια ώρα, την πλήρη και γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση των δικτύων διακινητών αναμένεται να ζητήσουν σήμερα οι 28 ηγέτες της ΕΕ από τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ ΝΤαβούτογλου στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας που ξεκινά σήμερα στις 13:30 (ώρα Ελλάδος) στις Βρυξέλλες. Στις 14:00(ώρα Ελλάδος) ξεκινά το έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με βασικά θέματα την επιστροφή στην κανονικότητα του χώρου Σένγκεν και την ανθρωπιστική βοήθεια που θα παρασχεθεί στην Ελλάδα για τους πρόσφυγες.

 Όσον αφορά την Τουρκία, οι 28 θα συμμετάσχουν σε ένα γεύμα εργασίας με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου. Στην καθιερωμένη πρόσκλησή του προς τους Ευρωπαίους ηγέτες, ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, επισημαίνει ότι ο αριθμός των αφίξεων από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά παραμένει υψηλός. Σημειώνει, επίσης, πως η Άγκυρα διαθέτει την «πολιτική βούληση» να μειώσει τις ροές, μέσω μιας «μεγάλης κλίμακας και ταχείας επιστροφής από την Ελλάδα όλων των μεταναστών, που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας».

 «Ο πρωθυπουργός Νταβούτογλου επιβεβαίωσε επίσης την ετοιμότητα της Τουρκίας να πάρει πίσω όλους τους μετανάστες που συλλαμβάνονται στα τουρκικά ύδατα» προσθέτει ο Ντόναλτ Τουσκ. Παράλληλα, η ΕΕ ζητάει από την Τουρκία να ενισχύσει τη μάχη εναντίον των διακινητών που μεταφέρουν ανθρώπους στα ανοικτά των ακτών της, με τη βοήθεια πολεμικών σκαφών του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Εξάλλου, οι "28" θα εξετάσουν τρόπους για να επιστρέψει ο χώρος Σένγκεν σε κανονική λειτουργία και να αρθούν ως τα τέλη του 2016 οι συνοριακοί έλεγχοι που αποφασίσθηκαν μονομερώς στο εσωτερικό της ΕΕ. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος Τουσκ το οριστικό τέλος της πολιτικής «προώθησης των μεταναστευτικών ρόων» και των ανοιχτών συνόρων πρέπει να επαναβεβαιωθεί απ' όλους. «Με αυτόν τον τρόπο θα κλείσουμε τη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων, η οποία αποτελούσε είσοδο για 880.000 μετανάστες το 2015 και 128.000 το 2016» σημειώνει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την «ευρωπαϊκή συναίνεση».

Σε ό,τι αφορά την ανθρωπιστική βοήθεια για τους πρόσφυγες στις χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη έτοιμο μηχανισμό έκτακτης ανάγκης, συνολικού ποσού 700 εκατ. ευρώ, την τριετία 2016 -2018. Ένα μεγάλο τμήμα των κονδυλίων αυτών προορίζεται για την Ελλάδα, όπου έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανθρωπιστική κρίση με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένους στο έδαφός της. «Όπως είπε ο πρωθυπουργός Τσίπρας, δεν πρέπει να επιτρέψουμε να γίνει η Ελλάδα αποθήκη ψυχών» επισημαίνει στην επιστολή του ο Ντ. Τουσκ. Ο ίδιος καλεί τους "28" ηγέτες να συμφωνήσουν ότι όλα τα διαθέσιμα εργαλεία της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της ταχείας μετεγκατάστασης, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών συνεπειών για τους πρόσφυγες, κυρίως στην Ελλάδα, με ταχύ και αποτελεσματικό τρόπο.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Αυτο θα επρεπε να ειχε γινει εδω και τουλαχιστον εναν χρονο, για ολους τους λαθρομεταναστες. Προσοχη, οχι τους προσφυγες, γιατι υπαρχει μεγαλη διαφορα.Αλλο οι μεταναστες που ψαχνουν καλυτερη τυχη και αλλο οι προσφυγες βαση διεθνους δικαιου.Και απο το 1 εκατομυριο που ηρθε περυσι, πρεπει ολοι αυτοι που δεν δικαουνται ασυλο κανονικα να φυγουν. Παλι βαση διεθνους δικαιου. Το οποιο ομως δεν θα γινει και μετα θα δυναμοσουν δυστυχως οι ακραιες φωνες και ποιος θα φταιει μετα;