Ντιμιτρόφ: Όσοι επικρίνουν την συμφωνία θα αλλάξουν γνώμη μελλοντικά

Ντιμιτρόφ: Όσοι επικρίνουν την συμφωνία θα αλλάξουν γνώμη μελλοντικά Facebook Twitter
0

«Οι υποστηρικτές της Συμφωνίας των Πρεσπών βρίσκονται στη σωστή πλευρά της ιστορίας και οι επικριτές της κάποια στιγμή επίσης θα συμφωνήσουν», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της πΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ.

Μάλιστα ο Ντιμιτρόφ κάλεσε τις άλλες χώρες να ακολουθήσουν το μοντέλο της Συμφωνίας των Πρεσπών λέγοντας ότι πρέπει να αναληφθεί σύντομα δράση για μια σειρά προβλημάτων, από τις διπλωματικές διενέξεις έως το ζήτημα της Παιδείας και της Υγείας, ώστε να σταματήσει η φυγή νέων ανθρώπων από την περιοχή προς άλλες χώρες.

«[Η Συμφωνία των Πρεσπών] βάζει τα θεμέλια για τη δημιουργία ενός κλίματος που θα κάνει το αδύνατο να γίνεται δυνατό», σχολίασε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). 

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, ο Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο Έλληνας τότε ομόλογός του Νίκος Κοτζιάς είναι ανάμεσα στους αρχιτέκτονες της Συμφωνίας των Πρεσπών, που συνήφθη τον Ιούνιο του 2018 και είχε στόχο να τερματιστεί μια μακροχρόνια διαμάχη ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες.

Ωστόσο, επισημαίνει ο συντάκτης του πρακτορείου, η σαμπάνια που άνοιξαν οι ηγέτες των δύο χωρών όταν υπέγραψαν τη συμφωνία ήταν ουσιαστικά μόνο το πρελούδιο σε μια πολύμηνη πολιτική κόντρα στο εσωτερικό και των δύο χωρών με εθνικιστές επικριτές της συμφωνίας σε αμφότερες τις χώρες να διαμαρτύρονται για τη νέα ονομασία.

Το πρακτορείο προσθέτει ότι δεκάδες χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν στην Αθήνα ενόψει της ψηφοφορίας.

Μιλώντας στο AFP από το γραφείο του στα Σκόπια ο Ντιμιτρόφ είπε ότι κατά τη γνώμη του οι διαδηλωτές, ανάμεσά τους και οι επικριτές της Συμφωνίας στην ίδια του τη χώρα, οι οποίοι θεωρούν την αλλαγή της ονομασίας μια «υποτιμητική παραχώρηση», μελλοντικά θα αλλάξουν γνώμη.

«Αισθάνομαι ότι βρίσκομαι σίγουρα στη σωστή πλευρά της ιστορίας για το συγκεκριμένο θέμα και θεωρώ ότι μερικά χρόνια αργότερα... ακόμη και αυτοί που σήμερα είναι οργισμένοι διαδηλωτές θα πουν: "Φαίνεται ότι είχαν δίκιο"», είπε ο Ντιμιτρόφ.

Οι επικεφαλής της δεξιάς και στις δύο χώρες -ο ηγέτης του VMRO-DPMNE της αντιπολίτευσης της πΓΔΜ Χριστιάν Μικόσκι και ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στην Ελλάδα Κυριάκος Μητσοτάκης- χαρακτηρίζουν αμφότεροι τη συμφωνία «μια εθνική ήττα, μια εθνική τραγωδία».

«Θα μου άρεσε να μου δινόταν η ευκαιρία να βοηθήσω σε μια τηλεμαχία ανάμεσά τους», πρόσθεσε ο Ντιμιτρόφ.

Με το βλέμμα στραμμένο προς την ΕΕ

 

Αν η Ελλάδα επικυρώσει τη συμφωνία, γράφει το AFP, η πΓΔΜ αναμένεται να γίνει σύντομα δεκτή στο ΝΑΤΟ.

Στη συνέχεια όλα τα βλέμματα θα στραφούν στις Βρυξέλλες, που πέρυσι είχαν δηλώσει ότι θα ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην ΕΕ για την πΓΔΜ τον Ιούνιο του 2019.

Η κυβέρνηση των Σκοπίων υπό τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ έχει πολλές φορές τονίσει την προοπτική μιας μελλοντικής ένταξης στην ΕΕ στις προσπάθειές της να πείσει τους πολίτες για το ονοματολογικό.

Ωστόσο, υπάρχει η αίσθηση μειωμένου ενδιαφέροντος για τη διεύρυνση ανάμεσα σε ορισμένες χώρες μέλη, ειδικά τη Γαλλία, όπου ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχει κάνει εκκλήσεις οι νέες υποψηφιότητες να εξετάζονται με «μεγάλη προσοχή και αυστηρότητα».

Αν η ΕΕ δεν τηρήσει την υπόσχεσή της να ξεκινήσει τις ενταξιακές συνομιλίες, θα υπάρξει «απώλεια της αξιοπιστίας όλης της διαδικασίας ένταξης. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καταστεί σχεδόν ντροπιαστικό για κάθε κράτος μέλος να μην συνταχθεί» με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων τον Ιούνιο, πρόσθεσε.

Ο Ντιμιτρόφ παραδέχτηκε ότι η χώρα του πρέπει να πραγματοποιήσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις πριν να είναι σε θέση να ενταχθεί στην ΕΕ. «Αυτό που εμείς θέλουμε είναι να ξεκινήσουμε το ταξίδι», σχολίασε σχετικά.

Το ονοματολογικό έχει ελάχιστα θετική παρουσίαση στα βαλκανικά μίντια, μια περιοχή που χαρακτηρίζεται από σύνθετες διαφωνίες και εντάσεις ανάμεσα στα γειτονικά κράτη, σχολιάζει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλές από τις παγιωμένες πολιτικές έριδες στην περιοχή συνδέονται με ιστορικά εδαφικά ζητήματα, μια κληρονομιά συχνών εδαφικών αλλαγών σε μια γωνιά της Ευρώπης, η οποία έχει βιώσει πολλούς πολέμους και ξένες επεμβάσεις.

«Όταν θα έχει ολοκληρωθεί ο διάλογος για το ποιο είναι το παλαιότερο έθνος, όλοι οι εκπρόσωποί μας της νέας γενιάς θα βρίσκονται στη Γερμανία και αλλού», προειδοποίησε ο Ντιμιτρόφ για το μεταναστευτικό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πολιτική
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

Πολιτική / Ο Κασσελάκης ρωτά τον Μητσοτάκη: Θα διαγραφεί ο ομοφοβικός βουλευτής Κυριαζίδης;

«Πρόεδρο; ο; η;» είπε ο βουλευτής Δράμας της ΝΔ για τον Στέφανο Κασσελάκη - Το βίντεο που ανάρτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι κατέβασε ένα «ανατριχιαστικό ακροδεξιό ψηφοδέλτιο» για τις ευρωεκλογές
NEWSROOM
Ευρωεκλογές 2024: Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου, καλή συνέχεια στον Κασσελάκη, λέει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Πολιτική / Ευρωεκλογές 2024: «Με απέπεμψαν επειδή το ζήτησε η Μπεκατώρου», δηλώνει ο Παπανώτας μετά τη διαγραφή του

Μήπως η δημοφιλία μου ήταν «το κίνητρο για να με διώξουν;» διερωτήθηκε ο αποπεμφθείς από τη λίστα των υποψηφίων ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από απαίτηση της συνυποψήφιάς του Σοφίας Μπεκατώρου
NEWSROOM