Δένδιας για εκλογή Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ: Όταν παρέδωσα είχαμε ήδη επαρκείς δεσμεύσεις - Επισκέφθηκα 70 χώρες

Ν. Δένδιας για εκλογή Ελλάδας στο ΣΑ του ΟΗΕ: Όταν παρέδωσα είχαμε ήδη επαρκείς δεσμεύσεις - Επισκέφθηκα 70 χώρες Facebook Twitter
0

Η Ελλάδα είναι ιδρυτικό μέλος των Ηνωμένων Εθνών και χτες εξελέγη μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκεντρώνοντας 182 ψήφους στην ψηφοφορία για την ανάδειξη από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού των πέντε  μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας για την περίοδο 2025-26 και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έκανε ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό του στο Χ.

Η εκλογή της Ελλάδας στο Συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ σημαίνει ότι η Αθήνα θα βρίσκεται πλέον στο επίκεντρο των διεθνών αποφάσεων και επιρροών και θα επηρεάζει άμεσα, με την ψήφο της, τις εξελίξεις. Επίσης, η εκλογή συνιστά μία μεταστροφή, καθώς από εκεί που πριν λίγα χρόνια, η χώρα ήταν ο παρίας της διεθνούς κοινότητας, λόγω της χρεοκοπίας που είχε υποστεί, για το εγγύς μέλλον διάστημα θα έχει την ευκαιρία να αυξήσει το γεωπολιτικό και διπλωματικό της αποτύπωμα, καθώς θα λαμβάνει ενεργά μέρος στις αποφάσεις και στα κρίσιμα ζητήματα.

Πέραν αυτών την ώρα που μαίνονται δύο πόλεμοι σε Ουκρανία και Γάζα, ουσιαστικά σε περιοχή της ελληνικής επιρροής, η παρουσία της Ελλάδας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αυτόματα συνεπάγεται την ενδυνάμωση της άμυνάς της απέναντι στις τραγικές συνέπειες ή ακόμα και στο πεδίο.

Επίσης, πλέον η Ελλάδα αποκτά ενεργό λόγο στις αποφάσεις που αφορούν το Διεθνές Δίκαιο, ενώ ακριβώς επειδή θα είναι άμεσα εμπλεκόμενη, η Ελλάδα, μέσω της ελληνικής διπλωματίας, θα έχει την ευκαιρία να θέτει απευθείας στην Ημερήσια Διάταξη, ζητήματα που αφορούν την ίδια ή και συμμάχους της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο διπλωματίας.

Ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος είχε διατελέσει υπουργός Εξωτερικών, αναφέρει ότι επί τέσσερα χρόνια, ταξίδεψε σε περίπου 70 χώρες, με αποτέλεσμα, όταν παρέδωσε τη θέση του για να μετακομίσει στο υπουργείο Άμυνας, οι δεσμεύσεις οι οποίες είχαν εξασφαλιστεί, έδειχναν ότι η ελληνική υποψηφιότητα θα υπερψηφιζόταν. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας με ανάρτηση στο Χ αναφέρει ότι πληροφορήθηκε «με μεγάλη χαρά ότι η Ελλάδα εξελέγη ως ένα από τα 5 Μη Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών».

«Όπως είχα επισημάνει, κατά την επίσημη παρουσίαση της ελληνικής υποψηφιότητας στην Νέα Υόρκη και την υποβολή της στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ (16/3/2023), η Ελλάδα αποτελεί σταθερό και ένθερμο υποστηρικτή των αρχών και των αξιών των Ηνωμένων Εθνών. Πυξίδα της υποψηφιότητάς μας ήταν τα «3 Δ» (D): Διάλογος (Dialogue), Διπλωματία (Diplomacy), Δημοκρατία (Democracy) και έμβλημά της το δέντρο και το κλάδι της ελιάς, η οποία συμβολίζει από την εποχή της Αρχαιότητας την ειρήνη. Αυτές τις αξίες πρεσβεύει η Ελλάδα και επ' ονόματι αυτών εξελέγη. Η εκλογή αποτελεί επίσης δικαίωση μιας πολυετούς εθνικής προσπάθειας, την οποία συνέχισα και στο πλαίσιο της οποίας επισκέφθηκα κατά τη θητεία μου ως υπουργός Εξωτερικών περί τις 70 χώρες. Και ήταν εξαιρετική ικανοποίηση για εμένα, το γεγονός πως όταν παρέδωσα το χαρτοφυλάκιο τον Μάιο του 2023, είχαμε ήδη εξασφαλίσει επαρκείς δεσμεύσεις για την υπερψήφιση της ελληνικής υποψηφιότητας» επισημαίνει ο Νίκος Δένδιας.

«Με την εκλογή αυτή, για την οποία αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν και η οποία οφείλει να αποτελέσει οδηγό και για τις υποψηφιότητες της χώρας μας στα άλλα δύο όργανα των Ηνωμένων Εθνών (Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης), η Ελλάδα αποδεικνύει ότι μπορεί να διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στο διεθνές στερέωμα. Και ότι με μέθοδο και οργάνωση μπορεί να επιτυγχάνει τους στόχους της» καταλήγει ο υπουργός.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Πολιτική / Μητσοτάκης: «Ο αγώνας για τη δικαίωση της Κύπρου είναι κοινός και θα είναι νικηφόρος»

Μήνυμα του πρωθυπουργού για τη συμπλήρωση 51 ετών από την τουρκική εισβολή – Σαφές κάλεσμα για πρόοδο στις διακοινοτικές συνομιλίες, στον απόηχο της επίσκεψης Ερντογάν στα Κατεχόμενα
LIFO NEWSROOM
Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

LiFO politics / Γιατί πρέπει να καταργηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών

Ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Σπύρος Βλαχόπουλος, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για την ανάγκη κατάργησης του νόμου περί ευθύνης υπουργών, εξηγώντας όμως γιατί πρέπει να τηρείται όσο παραμένει σε ισχύ.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Πολιτική / Επίσκεψη Γεραπετρίτη στην Τρίπολη: Ελλάδα και Λιβύη έτοιμες να συζητήσουν για οριοθέτηση ΑΟΖ στο προσεχές μέλλον

Ο κ. Γεραπετρίτης διατύπωσε την επιδίωξη της Ελλάδας για ενίσχυση των διμερών σχέσεων με την Τρίπολη, με έμφαση στην οικονομία και τις επενδύσεις - Τι δήλωσε ο Λίβυος ΥΠΕΞ
LIFO NEWSROOM
Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Πολιτική / Λευτέρης Αυγενάκης: Άρση ασυλίας για το επεισόδιο στο αεροδρόμιο ζητά η Επιτροπή Δεοντολογίας

Το καλοκαίρι του 2024, ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ενεπλάκη σε περιστατικό χειροδικίας κατά εργαζόμενου στο «Ελ. Βενιζέλος» με αποτέλεσμα τη διαγραφή του
LIFO NEWSROOM
ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

Πολιτική / ΟΠΕΚΕΠΕ: Κοινή πρόταση για Προκαταρκτική Επιτροπή καταθέτουν ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέα Αριστερά

«Το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν είναι μόνο ένα οικονομικό σκάνδαλο διαφθοράς, αλλά μια δυσώδης υπόθεση διαπλοκής μετά το 2019 υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της ΝΔ και «γαλάζιων» παραγόντων» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
LIFO NEWSROOM