Μητσοτάκης: Στόχος μας να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία ακόμα και πριν από το 2030

Μητσοτάκης: Στόχος μας να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία ακόμα και πριν από το 2030 Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι (φωτ.: Eurokinissi)
0

«Ελλάδα και Ινδία βρίσκονται πολύ κοντά, οι κοινές μας αξίες όπως η ισχυρή δέσμευση στο Διεθνές Δίκαιο και στην πολυμερή διπλωματία αποτελούν γέφυρα ανάμεσα στις χώρες μας» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές του δηλώσεις με τον Ινδό ομόλογό του, Ναρέντρα Μόντι από το Νέο Δελχί, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη.

Μητσοτάκης: Στόχος μας να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία ακόμα και πριν από το 2030 Facebook Twitter
Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι (φωτ.: Eurokinissi)

Στόχος της επίσκεψης του Κυριακου Μητσοτάκη στην Ινδία, είναι η ανάδειξη της Ελλάδας ως στρατηγικής, γεωπολιτικής και εμπορικής πύλης προς την Ευρώπη για την πολυπληθέστερη χώρας του πλανήτη και η περαιτέρω ενίσχυση των πολιτικών, οικονομικών και επενδυτικών σχέσεων λίγους μήνες μετά την επίσημη επίσκεψη Μόντι στην Αθήνα.

Μητσοτάκης: Στόχος μας να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία ακόμα και πριν από το 2030 Facebook Twitter
Μαρέβα Γκραμπόφσκι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι (φωτ.: Eurokinissi)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι οι προοπτικές συνεργασίας ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία μέσω του οικονομικού διαδρόμου Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) είναι σημαντικές και τόνισε χαρακτηριστικά: «εάν κοιτάξετε τον χάρτη θα αντιληφθείτε ότι η Ελλάδα είναι η φυσική πύλη της Ινδίας προς την Ευρώπη. Για να επιτευχθεί όμως συνεργασία σε αυτή τη γεωγραφική ζώνη θα χρειαστεί να εμπεδωθεί ειρήνη και σταθερότητα στη Μέση Ανατολή». Ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε εξάλλου ότι η αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων παγκοσμίως απαιτεί συλλογική δράση και συνεργασία: «Η Ινδία είναι πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή του Ινδικού - Ειρηνικού ωκεανού, αντίστοιχα η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά».

Μητσοτάκης: Στόχος μας να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία ακόμα και πριν από το 2030 Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι (φωτ.: Eurokinissi)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η κοινή δήλωση στρατηγικής συνεργασίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Ελλάδα και Ινδία τον περασμένο Αύγουστο στην Αθήνα εφαρμόζεται ήδη και εντόπισε σημαντική πρόοδο στην εμβάθυνση των στρατηγικών σχέσεων στους τομείς των επενδύσεων, της άμυνας, της κυβερνοασφάλειας και της αγροτικής ανάπτυξης μεταξύ άλλων. «Βρίσκω στο πρόσωπο του κυρίου Μόντι έναν οραματιστή και έναν αληθινό φίλο» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας ότι δύο ηγέτες έδωσαν έμφαση στην ενίσχυση των διμερών οικονομικών δεσμών και συγκεκριμένα σε τομείς όπως οι ΑΠΕ, οι υποδομές, η ναυσιπλοΐα και τα logistics. Επιπλέον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε πως οι αμοιβαίες επενδύσεις είναι ακόμη ένας μεγάλος στόχος, Όπως και η προοπτική να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο ακόμη και πριν από το 2030. Εξάλλου ο Έλληνας πρωθυπουργός γνωστοποίησε ότι Ελλάδα και Ινδία αναμένεται να υπογράψουν μνημόνιο συνεργασίας για το μεταναστευτικό και την κινητικότητα.

Τι δήλωσε ο Μόντι στις κοινές δηλώσεις με τον Μητσοτάκη

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι χαρακτήρισε εκπληκτική ευκαιρία την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη χώρα του, λέγοντας πως οι δυο πλευρές έχουν στόχο να δώσουν μεγαλύτερη ώθηση στις σχέσεις των δυο χωρών. «Υπάρχουν ευκαιρίες για στενότερη συνεργασία και οι δυο χώρες κάνουν τα απαραίτητα βήματα για αυτό» είπε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόντι σημειώνοντας πως παρουσιάζονται νέες ευκαιρίες για συνεργασία στους τομείς της Άμυνας, της κινητικότητας και της μετανάστευσης.

Μητσοτάκης: Στόχος μας να διπλασιαστεί το διμερές εμπόριο με την Ινδία ακόμα και πριν από το 2030 Facebook Twitter
Κυριάκος Μητσοτάκης και Ναρέντρα Μόντι (φωτ.: Eurokinissi)

Το πρόγραμμα Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα θα είναι επίτιμος προσκεκλημένος και βασικός ομιλητής στο 9th Raisina Dialogue 2024.

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Βομβάη, όπου θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους ινδικών επιχειρήσεων και ομίλων, ενώ θα χαιρετίσει το ελληνο-ινδικό Επιχειρηματικό Φόρουμ. Σημειώνεται ότι στην Ινδία ταξιδεύει ελληνική επιχειρηματική αποστολή υπό τον υφυπουργό Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη, καθώς επιδιώκονται συνέργειες, συμφωνίες και αμοιβαίες επενδυτικές ευκαιρίες.

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Πολιτική / Απόστολος Βεσυρόπουλος: «Χωρίς απινιδωτή, ο "πολιτικός των απινιδωτών"», αναφέρει ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Kids Save Lives

Ο βουλευτής της ΝΔ υπέστη ανακοπή σε πολυσύχναστη παραλία της Χαλκιδικής που δεν υπήρχε απινιδωτής ή ναυαγοσώστης - Ο ίδιος ως υφυπουργός είχε συμβάλλει ώστε να τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές σε σχολεία και κοινότητες της χώρας
LIFO NEWSROOM
Σφοδρή επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Πολιτική / Επίθεση Κεφαλογιάννη σε Πελετίδη για τις φωτιές: «Εγκληματικό να αμφισβητείς το 112»

Επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στη δήλωση του κ. Πελετίδη ότι κάποιοι πολίτες έσωσαν τα σπίτια τους επειδή δεν ακολούθησαν τις οδηγίες του 112, χαρακτηρίζοντάς την «εγκληματική και επικίνδυνη»
LIFO NEWSROOM
Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Βασιλική Σιούτη / Πόσο έχουν αλλάξει οι ιστορικές σχέσεις της Ρωσίας με την Ελλάδα και την Τουρκία

Ο Θάνος Βερέμης, ιστορικός και πολιτικός επιστήμονας, μιλά στη Βασιλική Σιούτη για τις ελληνορωσικές σχέσεις από την Ελληνική Επανάσταση μέχρι σήμερα αλλά και για τις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία και τις μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Πόσο έχουν αλλάξει τα πράγματα;
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ
Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Πολιτική / Κοινή δήλωση Ελλάδας, Γαλλίας, Βρετανίας, Δανίας και Σλοβενίας: «Το Ισραήλ να ανακαλέσει άμεσα την απόφαση για τη Γάζα»

Στη δήλωση αναφέρεται ότι το σχέδιο «κινδυνεύει να παραβιάσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο» και ότι «θα θέσει σε κίνδυνο τις ζωές όλων των αμάχων στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

Πολιτική / Λένα Σαμαρά: Η επίσημη ανακοίνωση της ΥΠΕ για τον θάνατό της

«Κατά την διάρκεια της διερεύνησης των αιτιών της κατάστασης της, η ασθενής παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου η ασθενής κατέληξε» αναφέρει η ανακοίνωση
LIFO NEWSROOM