Μητσοτάκης στο AP: Θα τείνω χείρα φιλίας στον νέο Τούρκο ηγέτη, αλλά δεν είμαι αφελής

Μητσοτάκης στο AP: Θα τείνω χείρα φιλίας στον νέο Τούρκο ηγέτη, αλλά δεν είμαι αφελής Facebook Twitter
Φωτ.: SOOC
0

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε πως «θα τείνει χείρα φιλίας στον νικητή των επερχόμενων εκλογών στην Τουρκία», προσθέτοντας πως ελπίζει η επόμενη κυβέρνηση να «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση».

Ο πρωθυπουργός, δέκα ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές, δήλωσε πρόθυμος να μιλήσει με όποιον αναδειχθεί νικητής από τις εκλογές της Κυριακής 14 Μαΐου στην Τουρκία.

«Αλλά δεν είμαι αφελής. Γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο Associated Press, κατά την προεκλογική περιοδεία του στην κεντρική Ελλάδα το βράδυ της Πέμπτης.

«Θα ήθελα να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τη σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές μας ικανότητες και τις αμυντικές μας ικανότητες».

«Η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται σε αντιπαράθεση εδώ και δεκαετίες για ζητήματα που περιλαμβάνουν τα θαλάσσια σύνορά τους στη Μεσόγειο», σημειώνει το δημοσίευμα του Associated Press, «με Τούρκους αξιωματούχους να έχουν πει κατά καιρούς ότι θα μπορούσαν να εισβάλουν σε ελληνικά νησιά. Από την πλευρά της, η Ελλάδα ξεκίνησε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα στρατιωτικών προμηθειών για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής».

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την Άμυνα. Αλλά δυστυχώς, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς που συμπεριφέρεται επιθετικά», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως ελπίζει στη μείωση της ρητορικής μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία τον Φεβρουάριο που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

«Είναι κρίμα. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι γραφτό να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης», ανέφερε ο πρωθυπουργός. Τόνισε όμως, ότι οι καλύτεροι δεσμοί απαιτούν τον τερματισμό της πολεμικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση λέει κάθε λίγο και λιγάκι ότι θα έρθει νύχτα στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ ευνοϊκό για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», είπε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθετήθηκε και επί των εκλογών της 21ης Μαΐου επαναλαμβάνοντας πως «έχω καταστήσει σαφές ότι δεν πιστεύω σε αυτό το εκλογικό σύστημα (σ.σ. την απλή αναλογική). Αυτό που χρειαζόμαστε είναι μια σταθερή κυβέρνηση, και ακόμα καλύτερα μια μονοκομματική κυβέρνηση».

Επιπροσθέτως, ο πρωθυπουργός μίλησε και για το μεταναστευτικό τονίζοντας: «Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί».

Εν κατακλείδι, αναφερόμενος στο πλαίσιο της προσπάθειας της Ελλάδας να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θα είμαι πολύ, πολύ ωμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχει πει, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας».

Με πληροφορίες από Associated Press

Πολιτική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το πώς εξελίχθηκε το κόμμα του;»

Πολιτική / Μαρινάκης για Λοβέρδο: «Τόσο κακό είναι που ένας άνθρωπος έχει απογοητευτεί από το κόμμα του;»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε «δικαίωση» την προσχώρηση του Ανδρέα Λοβέρδου στη Νέα Δημοκρατία - «Φεύγουν από αλλού ο ένας μετά τον άλλον και έρχονται στη ΝΔ»
LIFO NEWSROOM
Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Πολιτική / Ο Πλεύρης υπογράφει εγκύκλιο και καταργεί τον όρο «παράτυπη μετανάστευση» – Αντικαθίσταται με το «παράνομη»

Η εγκύκλιος δίνει κατεύθυνση για την εφαρμογή του άρθρου, που προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο ετών για όσους παραμένουν παράνομα στη χώρα
LIFO NEWSROOM
Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Πολιτική / Ντέμης Χασάμπης σε Μητσοτάκη: «Η Ελλάδα μπορεί να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της τεχνητής νοημοσύνης»

Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον συνιδρυτή και διευθύνοντα σύμβουλο της Google DeepMind, Ντέμη Χασάμπη, και στελέχη της Google στο Μέγαρο Μαξίμου
LIFO NEWSROOM
Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Πολιτική / Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπέργκαμ: Μήνυμα «συνεργασίας» για το αμερικανικό LNG

Ενίσχυση ελληνοαμερικανικής συνεργασίας στην ενέργεια – Στο τραπέζι LNG, διασυνδέσεις (Great Sea Interconnector, GREGY), ρόλος της ελληνικής ναυτιλίας και ο άξονας Αλεξανδρούπολη–Οδησσός.
LIFO NEWSROOM
Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Πολιτική / Κασσελάκης για Τσίπρα: «Όλο αυτό το πράγμα είναι μια γελοιότητα»

Ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατίας σχολίασε την πρόσφατη ομιλία του πρώην πρωθυπουργού, χαρακτηρίζοντάς την «χωρίς δυναμική» και ξεκαθάρισε πως δεν θα συνεργαστεί μαζί του, στην περίπτωση δημιουργίας νέου κόμματος
LIFO NEWSROOM