Μητσοτάκης: Πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς

Μητσοτάκης: Πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς Facebook Twitter
ΑΠΕ-ΜΠΕ
1

«Είναι ντροπή ότι το αναπτυξιακό σχέδιο θα το ξαναγράψουν στις Βρυξέλλες», δηλώνει ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής" και προσθέτει ότι τον δεσμεύουν μόνο οι δημοσιονομικοί στόχοι.

Συγκεκριμένα αναφέρει: «...Δεν θέτουμε εμείς τις πολιτικές προτεραιότητες. Γι' αυτό λέω ξεκάθαρα ότι αυτό το σχέδιο δεν με δεσμεύει. Με δεσμεύουν οι δημοσιονομικοί στόχοι, τουλάχιστον μέχρι να μπορέσω να τους επαναδιαπραγμτευτώ... Αλλιώς γιατί να κάνουμε εκλογές; Γιατί να είμαι δεσμευμένος σε ένα σχέδιο που έχει συμφωνήσει ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους και δεν θα ενσωματώνει τις δικές μου προτεραιότητες;».

Ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και σημειώνει ότι «πολλές από τις διαρθρωτικές αλλαγές που χρειάζεται η χώρα δεν εμπίπτουν στους μνημονιακούς περιορισμούς, όπως οι μεταρρύθμιση στα πανεπιστήμια, στη Δικαιοσύνη, στη Δημόσια Διοίκηση, οι στοχευμένοι έλεγχοι στην φοροδιαφυγή, η παροχή γενναίων φορολογικών κινήτρων».

Για τις παρούσες και μελλοντικές πολιτικές συνεργασίες, ο πρόεδρος της ΝΔ εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μετεξελιχθεί σε Σοσιαλδημοκρατία και να προσεγγίσει το Κίνημα Αλλαγής και προσθέτει ότι «πρόκειται για ένα κυνικό σύστημα διαχείρισης της εξουσίας που θα έχει τεράστια προβλήματα όταν βρεθεί εκτός».

Εκτιμά ότι αν ο κ. Τσίπρας είχε «ξεφορτωθεί τον κ. Καμμένο τον Σεπτέμβριο του 2015 θα είχε θέσει τις βάσεις για τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ... Τώρα τα ανοίγματα στην Κεντροαριστερά τα ακούω βερεσέ». Όσο για το δικό του κόμμα σημειώνει ότι αυτό που τον ενδιαφέρει είναι την επομένη των εκλογών να υπάρχουν αξιόπιστοι συνομιλητές γιατί σε μία σειρά ζητήματα πολιτειακά και πολιτικά θα χρειαστούν ευρύτερες συναινέσεις.

Εκτιμά ότι δεν υπάρχει ζωτικός χώρος ούτε στα δεξιά της ΝΔ, ούτε στο μεταρρυθμιστικό Κέντρο για νέο κόμμα. Για τα περί ίδρυσης κόμματος στα δεξιά της ΝΔ, λέει ότι πρόκειται «για γραφικές ιστορίες που ακούω και δεν δίνω σημασία», ενώ και για το Ποτάμι αναφέρει ότι «αν υπήρχε λόγος ύπαρξης όταν ιδρύθηκε, αυτός δεν υπάρχει πια».

Αναφερόμενος στα εσωτερικά της ΝΔ λέει ότι «είμαι ο πρώτος αρχηγός που δεν διέγραψε τον βασικό του αντίπαλο», και προσθέτει ότι «αν κάποιοι θεωρούν ότι κάνουν πολιτική παρέμβαση πίνοντας καφέδες στην πλατεία Κολωνακίου και σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εγώ δεν είμαι διατεθειμένος να παίξω αυτό το παιχνίδι».

Επιμένει πάντως ότι θα προχωρήσει την ανανέωση του κόμματος σε πρόσωπα και στελέχη και σημειώνει ότι από το Μητρώο Στελεχών -που από την πρώτη στιγμή πολεμήθηκε-, έχουν μέχρι στιγμής αξιολογηθεί πάνω από 2000 στελέχη.

Δηλώνει ότι από την πρώτη στιγμή που εκλέχτηκε επιδίωξε ευρύτερες συναινέσεις και κατηγορεί τον Αλέξη Τσίπρα ότι τορπίλισε κάθε δυνατότητα συνεννόησης «υιοθετώντας ο ίδιος και το επιτελείο του έναν λόγο τόσο τοξικό που δεν αφήνει κανένα περιθώριο ωφέλιμου διαλόγου σε όποιον διαφωνεί μαζί του... Το Γραφείο Τύπου τού πρωθυπουργού φροντίζει να κρατά ζωντανή τη χειρότερη μορφή του αυριανισμού».

Για τα σενάρια κατάτμησης της Β΄ Αθηνών ο κ. Μητσοτάκης καταθέτει την δική του πρόταση πακέτο που περιλαμβάνει δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού και σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. «Ας έλθει τώρα στη Βουλή να τα ψηφίσουμε και τα δύο μαζί. Χρειάζονται 200 ψήφοι και ο νόμος μπορεί να εφαρμοστεί από τις επόμενες εκλογές», λέει απευθυνόμενος προς τον κ. Τσίπρα.

Διευκρινίζει ότι η πρόταση της ΝΔ αφορά τους Έλληνες που κατοικούν στο εξωτερικό και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα μπορούν να προσέλθουν στις πρεσβείες και στα προξενεία και θα ψηφίζουν για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Πολιτική
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Πολιτική / Εξεταστική για ΟΠΕΚΕΠΕ: Αντιφατική κατάθεση Βάρρα για Βορίδη – Άρνηση απαντήσεων και ένταση στη Βουλή

Ο κ. Βάρρας, που παραμένει σύμβουλος του πρωθυπουργού για αγροτικά ζητήματα, υποστήριξε ότι έχει δεχθεί «δολοφονία χαρακτήρα» και έχει ήδη απευθυνθεί δύο φορές στους Ευρωπαίους Εισαγγελείς
LIFO NEWSROOM
Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Πολιτική / Αλέκος Αλαβάνος για Αλέξη Τσίπρα: «Πρέπει να γονατίσει σε δεσπότη και να ζητήσει συγγνώμη για όσα έκανε στη χώρα»

Οξύς υπήρξε και απέναντι στη σημερινή ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως η παρουσία του Σωκράτη Φάμελλου «δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικά διαφορετικό» και πως το κόμμα παραμένει χωρίς σαφή πολιτική πρόταση
LIFO NEWSROOM
Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

Πολιτική / Μαρινάκης για Τσίπρα: «Την τελευταία φορά που είχε μιλήσει για λιμάνια, θάλασσες και φουρτούνες, ψάχναμε σωσίβιο»

«Θυμίζω ότι ακολούθησαν τα capital controls, οι κλειστές τράπεζες, το διχαστικό δημοψήφισμα και χρεώθηκε η χώρα μας πάνω από 100 αχρείαστα δισεκατομμύρια», είπε ο Παύλος Μαρινάκης.
LIFO NEWSROOM
Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Πολιτική / Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ: «Η κυβέρνηση οδηγείται σε επικοινωνιακή πανωλεθρία στο θέμα Ρούτσι»

Μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, διαφοροποιείται ανοιχτά από τη γραμμή της κυβέρνησης στο ζήτημα του πατέρα Ρούτσι, μετά τις πρώτες φωνές στελεχών και βουλευτών που εξέφρασαν δημόσια στήριξη προς τον απεργό πείνας
LIFO NEWSROOM
Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Πολιτική / Για την ασφάλεια των παιδιών στο Διαδίκτυο συνομίλησε ο Μητσοτάκης με τον αντιπρόεδρο της Google

Στη διάρκεια της συζήτησης έγινε αναφορά στις δράσεις που έχουν αναληφθεί τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ασφαλή πλοήγηση των ανηλίκων στο διαδίκτυο και την αντιμετώπιση φαινομένων ψηφιακού εθισμού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Κι ερωτώ ξανά: Για ποιο λόγο δεν είχαν γίνει λοιπόν τόσα χρόνια που ήταν κυβέρνηση η ΝΔ αυτές οι τόσο ζωτικής σημασίας διαρθρωτικές αλλαγές; Μήπως γιατί εξυπηρετούσαν συγκεκριμένα συμφέροντα; Κι αν ναι, γιατί να τον εμπιστευτούμε ότι δε θα εξυπηρετήσει ξανά το κόμμα του τέτοια συμφέροντα; Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού λέει ο λαός.