«Οι καινούργιες συνθήκες απαιτούν νέες αποφάσεις», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη Βουλή, τονίζοντας ότι οι αλλαγές σε ορισμένους περιορισμούς δεν συνιστούν άνοιγμα αλλά για «αναπροσαρμογή δραστηριοτήτων».

 

«Οι περιορισμοί μεγέθυναν την πίεση στους πολίτες που σταδιακά άρχιζαν να ξεστρατίζουν. Χρειάζεται ειλικρινής ανάλυση της πραγματικότητας. Τώρα είμαστε σε μία διαφορετική φάση με επιθετικότερες μεταλλάξεις, έχουμε μία πιο εξαντλημένη κοινωνία αλλά καλύτερο καιρό και μαζικό εμβολιασμό. Η στάση μας αναπροσαρμόζεται όπως το κάνουμε από την αρχή. Σε καμία χώρα δεν ακολουθήθηκε η ίδια πολιτική. Πρέπει να καταργούμε μέτρα που δεν δούλεψαν, η στάση μας να διακρίνεται από ρεαλισμό και ευελιξία».

 

«Περισσότερη ελευθερία σημαίνει περισσότερη υπευθυνότητα», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης σχολιάζοντας πως πλέον «οι συνωστισμοί θα είναι αδικαιολόγητοι». «Και με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο οι περιορισμοί μειώθηκαν μπορεί να επανέλθουν», είπε.

 

«Παντού στον κόσμο ο ιός παρουσιάζεται εξαιρετικά ανθεκτικός στον επίλογο του. Είμαστε μπροστά σε ένα κρίσιμο δίμηνο», συνέχισε ο πρωθυπουργός και αναφέρθηκε σε στοιχεία που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της πανδημίας πανευρωπαϊκά. Επισήμανε δε πως σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα είναι στην 23η θέση σε απώλειες ανθρώπων ανά εκατομμύριο.

 

«Εάν ήμασταν στον ευρωπαϊκό μέσο όρο θα είχαμε χάσει ακόμα 8.000 ανθρώπους, μία κωμόπολη» υποστήριξε ο πρωθυπουργός που αναφέρθηκε στη συνέχεια στους εμβολιασμούς, λέγοντας πως η χώρα είναι στην 5η θέση ανάμεσα στα κράτη μέλη της ΕΕ που έχουν εμβολιάσει ανθρώπους και με τις δύο δόσεις. 

 

Κατηγόρησε δε την αντιπολίτευση πως προβάλλει συστηματικά «εικόνα καταστροφής», ισχυριζόμενος πως «η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με χώρες που είχαν καλύτερα συστήματα υγείας». «Η εικόνα καταστροφής που προβάλλει συστηματικά η αντιπολίτευση είναι ένα ψέμα. Προφανώς και κανείς δεν πανηγυρίζει» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

 

«Σύντομα θα έχουμε περισσότερα εμβόλια από όσα θα χρειαζόμαστε »

 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πως σύντομα η Ελλάδα θα έχει πλεόνασμα εμβολίων ενώ για το θέμα επιτέθηκε και στον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ: «Στο θέμα των εμβολίων έχετε μία ιστορία» ανέφερε, απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: «Δήλωση σας στις 2 Νοεμβρίου όταν λέγατε αναφερόμενος σε εμένα "πουλάει ελπίδα έχοντας εξασφαλίσει δωρεάν εμβόλιο που δεν έχει ανακαλυφθεί". Αυτά τα λέγατε κ. Τσίπρα 2 Νοεμβρίου. Υπονομεύατε προσπάθεια εμβολιασμού με τέτοιες δηλώσεις (...) Λέτε τώρα χρειαζόμαστε περισσότερα εμβόλια και να κάνουν οι ηλικιωμένοι, όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα και οι παραγωγικές τάξεις. Όλοι δηλαδή! Πώς το σκεφτήκατε; Το ζήτημα είναι ότι με βάση τους αριθμούς των εμβολίων που έχουμε, η προτεραιοποίηση των εμβολιασμών καθορίζεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών».

 

Μιλώντας για την κατάσταση στην Αττική, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναλογία εισιτηρίων-εξιτηρίων στα νοσοκομεία που «δείχνει να βελτιώνεται σταδιακά».

 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η συνολική στήριξη της κυβέρνησης στην οικονομία από την αρχή της πανδημίας είναι στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρθηκε στην ενίσχυση του κλάδου της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες. Θα δοθούν «330 εκατομμύρια ευρώ στον κλάδο της εστίασης για να μπορέσουν οι εστιάτορες να επανεκκινήσουν τις επιχειρήσεις τους» είπε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πρόσθεσε ότι υπάρχει κούραση και αμφισβήτηση των μέτρων πανευρωπαϊκά.

 

Η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών τηρεί τα μέτρα, είπε και τόνισε ότι συμμερίζεται την κόπωση και ιδιαίτερα των νέων. «Είμαι σίγουρος πως φτάνουμε στο τέλος της νύχτας. Να φτάσουμε στο Πάσχα πιο ασφαλείς και στο καλοκαίρι πιο ελεύθεροι», ανέφερε.

 

Στην δευτερολογία του, επισήμανε την απουσία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, Φώφης Γεννηματά, μετά την πρωτολογία της  για την πορεία της πανδημίας και τις συνέπειές της στην Οικονομία, που είχε προκαλέσει η ίδια. «Ήρθα σε προ ημερησίας συζήτηση που προκάλεσε η κα Γεννηματά. Το θεωρώ άκομψο όταν έχεις προκαλέσει μία συζήτηση να απουσιάζεις από όλους τους ομιλητές που ακολουθούν τη δική σου ομιλία» είπε ο πρωθυπουργός.

 

Απαντώντας στο σχόλιο της Φώφης Γεννηματά για «μπίζνες μόνο για φίλους από τη Μαξίμου ΑΕ» ο κ. Μητσοτάκης την προκάλεσε να γίνει συγκεκριμένη: «Αλήθεια; Μπίζνες; Μαξίμου; Έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο; (…). Αν έχετε να πείτε κάτι συγκεκριμένο να ανέβετε σε αυτό εδώ το βήμα και να τα πείτε. Αλλά υπονοούμενα τέτοια από εσάς η κυβέρνηση δεν τα δέχεται. Συγκεκριμένες καταγγελίες να έχετε το θάρρος να ανέβετε σε αυτό εδώ το βήμα και να τις κάνετε. Αλλά όπως σας είπα μου θυμίζετε ολοένα και περισσότερο τον κ. Τσίπρα ως προς τον καταγγελτικό σας λόγο. Λυπάμαι διότι αλλιώς είχατε ξεκινήσει της διαδρομή σας και αλλιώς καταλήγετε. Αλλά αυτές είναι δικές σας επιλογές που δεν θέλω να σχολιάσω περισσότερο».

 

«Ήρθα και τοποθετήθηκα κάνοντας μια απόπειρα να μην διαφωνήσουμε για στοιχεία της πραγματικότητας και να έχουμε ένα ελάχιστο πλαίσιο συνεννόησης» συνέχισε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Τι εισέπραξα: Από την κα Γεννηματά μαξιμαλισμό, από τον κ. Τσίπρα μηδενισμό, από τον κ. Κουτσούμπα αρνητισμό, από τον κ. Βελόπουλο λαϊκισμό, από τον κ. Βαρουφάκη σουρεαλισμό. Συνεχίζω με τον ελληνικό λαό στο μόνο δρόμο που γνωρίζω, αυτόν του ρεαλισμού.»